Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Някои взимат решения, базирани на извадени от контекста цитати

Христо Иванов: Публикуваме целия запис от заседанието на групата на ДБ, в него няма нищо конспиративно

От мандатоносителя зависи дали и как ще продължат преговорите за съставяне на правителство

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов определи като рутинна среща днешното заседание на Парламентарната група, от която изтече запис в общественото пространство.

"Ние сме професионални политици и трябва да обсъждаме всички аспекти. Това е ежедневието в парламента и е най-нормално“, каза Иванов, коментирайки записа.

Според него "някои взимат решения, базирани на извадени от контекста цитати", визирайки изявлението на Слави Трифонов за изтегляне на ИТН от преговорите за съставяне на правителство.

Той подчерта, че от ДБ са заложили да имаме правителство, защото страната няма нужда от задълбочаване на кризата и ни чака тежка зима.

"Ние бяхме готови в името на това да има все пак правителство, да изтеглим своите министри, да нямаме претенции към министерски позиции, да дадем само парламентарна подкрепа, за да може страната наистина да има управление. но ако в крайна сметка Слави Трифонов реши, че трябва за четвърти път да "счупи всичко", и неговата парламентарна група се подчини на този импулс, без да обърнат внимание, че най-заинтересованите лица, които скачат върху тази тема, са от ГЕРБ и ДПС, Демократична България ще отиде на избори".

Коментирайки какво предстои оттук нататък, Христо Иванов посочи, че "решението ще е на мандатоносителя“.

"Ние застанахме на позицията, че трябва да има правителство колкото и да е трудно, не защото се харесваме, не защото си имаме страшно доверие в тази четворна коалиция, не защото има някакви лесни отговори, а защото смятам, че страната няма нужда от задълбочаване на политическата криза, защото смятаме, че идва тежка зима. Подхождаме към този въпрос наистина сериозно, със сериозен и задълбочен анализ на всички елементи. Ако на някой не му харесва това или не го разбира, може би просто не разбира как се прави политика", посочи съпредседателят на ДБ.

Христо Иванов заяви, че ДБ ще отидат на избори със съзнанието, че не са направили нищо лошо. 

"Ние знаем, че България е по-голяма от нашите претенции“, каза той и добави, че срещата на парламентарната група не е променила в действителност нищо.



На страницата на ДБ ще бъде публикуван целият запис от закритото заседание на парламентарната група, който изтече в медиите:

"Защото той се превръща в пропаганден материал, от който се разпространяват откъси и извадени от контекста цитати по медии. Долавям, че някои от хората, които вземат решение, ги вземат на базата на тези извадени от контекста парчета. Нека всеки се запознае с този запис, за да се види, че това е една рутинна среща на парламентарната група”, посочи Иванов.

По думите му политическата му формация подхожда сериозно и със задълбочен анализ към всички елементи на преговорите. "Ако на някой не му харесва - не знае как се прави политика. Ние бяхме готови в името на това - да има правителство - да изтеглим нашите министри и да дадем само парламентарна подкрепа. Но ако Слави Трифонов реши, че трябва за четвърти път да счупи всичко, ДБ ще отиде на избори", категоричен е той.

Според него ДБ ще отиде на избори спокойно, защото знае, че не е направила нищо лошо. „Защото знаем, че сме били отговорни. Ще се явим със спокойствието на хората, които са застанали на страната на здравия разум и със съзнанието, че България е по-голяма от нашето дребно его, възпалени претенции и мераци за позиции. Аз мисля, че ако всички се наспят и се успокоят - и си дадат сметка, че не може една рутинна среща на парламентарна група, която всяка води – нищо не се е променило от този запис. Моля всички да чуят този запис и да видят, че него няма нищо конспиративно”, призова лидерът на ДБ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се включиха отбори от 46 държави с общо 198 участници. Ден преди да отпътуват за Иран, най-добрите..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към друг проект. Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса и заяви, че искал да гради..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането на единната европейска валутата. От "Възраждане" предлагат удължаване от един на три месеца на..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци, земеделци и пожарникари локализираха пожара в село Малко Шарково Сигналът за горящи сухи треви и храсти..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са заделени към 100 000 лева от бюджета за текущ ремонт.  За следващата година се предвижда нов..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11 самолета и хеликоптери гасят по въздух. Прехвърлиха противопожарна техника от съседни области...

публикувано на 29.07.24 в 19:31