Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1670 свободни места в гимназиите в София след второто класиране

Над 1670 свободни места са останали в гимназиите в столицата след второто класиране, по няколко места има дори в най-желаните гимназии. Трябва да се уточни обаче, че като цяло свободните места са по-малко от предходните години, отбелязва агенция БГНЕС. За тях могат да кандидатстват учениците, които досега не са приети никъде, както и тези, които не са доволни от досегашното си класиране.

На практика няма столично училище, в което да няма свободни места. От Регионалното управление по образованието обаче предупреждават, че третото класиране е много рисково, тъй като, за да участва в него ученикът трябва да се отпише оттам, където вече е бил записан.

Излязоха резултатите от второто класиране на седмокласниците

Две свободни места без квоти има в училището с най-висок минимален бал - СМГ.

В технологичното училище "Електронни системи" също има две свободни места без квоти. В 91-ва немска гимназия свободните места са четири - две за младежи и две за девойки.

В 164-та испанска има по едно място за младеж и девойка. Във Втора английска има девет места - пет за младежи и четири за девойки.

В 73-то училище мястото е само едно - за девойка. В 1-ва английска има четири места за младежи и две за девойки. В 9-та френска - две за младежи и три за девойки. 51-во и 22-ро училище имат съответно едно и девет места без квоти.

"В сравнение с миналата година тази година са малко, 1673 са свободните места като във всяко училище има, може да е в една от паралелките, но наистина има свободни места. Това трето класиране е нов шанс за успех на децата, защото то е за ученици, които притежават в себе си оригинала на свидетелството за основно образование", посочва Ваня Кастрева, началник на РУО, София, цитирана от БГНЕС.

Само 63 паралелки от общо 417 са изцяло запълнени.

За тези места могат да кандидатстват тези над 700 ученици, които останаха некласирани досега. Могат да кандидатстват и деца, които не са доволни от досегашното си класиране. Тези учениците трябва да изтеглят свидетелството си за основно образование от училището, в което вече са приети.

"Балът им да бъде съизмерим с този на училището, за което кандидатстват и да има достатъчен брой места. Учениците, които изтеглят документи си, трябва да знаят, че тяхното място ще бъде обявено за свободно на четвърто класиране", обясни Ваня Кастрева.

Подаването на документи в електронната система или в училище - гнездо ще е на 26 и 27 юли.

Третото класиране ще излезе на 29 юли. Ако и след това останат свободни места, те ще се разпределят на четвъртото или така наречено "директорско" класиране.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-високи цени на кафето и безалкохолните напитки в Гърция

Повишиха цените на кафето и безалкохолните напитки в Гърция от днес.  Клиентите го пият накрак, за да платят по-евтино. "Горчиво кафе пият от днес клиентите на гръцките заведения", казаха собствениците им. Премахнат бе намаленият данък от 13% върху кафе и безалкохолни напитки. При 24% ДДС сме принудени да увеличим цената, коментират..

публикувано на 01.07.24 в 11:20
Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване

Отказ на аптеки да работят с НЗОК ще се отрази върху доста до лекарства в малките населени места

Ако аптеки откажат да изпълняват рецепти по Здравна каса (НЗОК), част от пациентите ще изберат да си заплащат изцяло лекарствата за сърце и кръвно, които не са скъпи. Това ще обезсмисли решението на Касата за 100-процентова реимбурсация на над 50 такива медикамента, заяви пред БНР Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на..

публикувано на 01.07.24 в 11:16

Съдът отхвърли жалба срещу заповед на МОСВ за забрана на развъждане на норки

Състав на Административния съд в София-град отхвърли със свое решение от 27 юни жалбата на фермата за норки, собственост на Иван Ангелов с прякор Пилето, срещу издадената от екоминистреството Заповед за забрана на вноса и развъждането на вида “Американска норка” в България. Отворено писмо до премиера Николай Денков за забрана на фермите..

публикувано на 01.07.24 в 11:07

Гръцки медии: Ружа Игнатова се издирва в Атина

Медиите в Гърция публикуват обширни материали по повод обявената от САЩ награда от 5 милиона долара за откриването на българката Ружа Игнатова, издирвана за участие в една от най-мащабните схеми за измами в света. "Ружа Игнатова се издирва в Атина" – под това заглавие няколко централни гръцки издания публикуват днес пълна информация за..

публикувано на 01.07.24 в 10:50

ГДБОП откриха база за производство за фалшиви пари в провадийско село

Служители на ГДБОП откриха база за производство за неистински парични знаци в провадийско село. В хода на предприетите действия по неотложност са открити заготовки, материали, техника, като двама са задържани по случая, съобщават от пресцентъра на МВР. Специализираната операция е проведена от служители на ГДБОП на 30 юни на територията на с...

публикувано на 01.07.24 в 10:49

Искат 1 млн. куб. м вода за общините Рила, Кочериново и Бобошево

1 млн. куб. метра вода искат кметовете на трите съседни общини Рила, Кочериново и Бобошево, където от 10 ч. днес е обявено частично бедствено положение със заповед на областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. 180 л в секунда са необходими за нормалното водоподаване за трите общини. На първо време е необходим спешен ремонт на..

публикувано на 01.07.24 в 10:33
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил: Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени

"Задачите са много. Главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия Синод и на народа ни, защото призванието на църквата е именно това да събира тези, които са разделени", заяви днес новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. Патриархът отбеляза, че е..

публикувано на 01.07.24 в 10:21