Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК започва да приема документи за участие в изборите на 2 октомври

ЦИК
Снимка: БГНЕС, архив

От 9 ч. тази сутрин Централната избирателна комисия (ЦИК) започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за народни представители, насрочени за 2 октомври. Крайният срок за подаване на заявленията е до 17 ч. на 17 август.

За участие във вота ще бъдат допуснати само получили регистрация партии и коалиции, една партия може да участва самостоятелно или в коалиция .

На сайта на ЦИК е публикувана и банковата сметка, по която партиите и коалициите внасят  депозита от 2500 лева, той се възстановява на тези, които са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на национално ниво.

Част от необходимите документи е и списък с имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията. Подписът трябва де положен пред упълномощени от партията или коалицията  лица или с квалифициран електронен подпис. Всеки избирател може да участва само в един списък. ГД ГРАО ще извърши проверка на подписките.

При приемане на документите и установяване на непълноти или несъответствия ЦИК дава незабавно указания за отстраняването им в срок до три дни от съобщаването им, но не по-късно от крайния срок за регистрация - 17.08.2022 г..

Отказът за регистрация може да се обжалва пред Върховен административен съд .



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хиляди демонстранти в подкрепа на семействата на израелските заложници, участват в протестен митинг пред военния щаб на Кирия в Тел Авив, Израел, 01 септември 2024 г.

Хиляди протестираха срещу Нетаняху заради смъртта на шестима от заложниците на Хамас"

Хиляди израелци излязоха днес на протест в Тел Авив и Ерусалим срещу премиера Бенямин Нетаняху заради смъртта на шестима от заложниците на плестинската групировка Хамас, чиито тела са били открити снощи в подземен тунел в ивицата Газа. Открити са телата на шестима заложници, отвлечени от "Хамас" Лидерът на най-големия синдикат в Израел..

публикувано на 01.09.24 в 21:19

Локализиран е пожарът в района на бившите Пехотински казарми в Ямбол

Локализиран е пожарът, който пламна следобед в района на бившите Пехотински казарми в Ямбол.  Пожар гори в бившите "Пехотински казарми" в Ямбол Огънят е засегнал сухи треви и храсти. Пожарникари и общински служители обхождат мястото, за да не се допусне възпламеняването на вече загасени огнища. Причината за пожара още не е известна.

публикувано на 01.09.24 в 20:29

Отменено е частичното бедствено положение в дупнишките села Самораново и Бистрица

Отменено е частичното бедствено положение в дупнишките села Самораново и Бистрица, което беше въведено  преди седмица заради пожара под Черни връх в Рила, съобщи кметът на Дупница Първан Дангов.  Гасенето продължи повече от 10 дни, когато в планината се изля обилен дъжд. Районът обаче е под наблюдение за възобновяващи се огнища. Има улеи и места..

публикувано на 01.09.24 в 20:26

"Алтернатива за Германия“ печели вота в източногерманската провинция Тюрингия

За първи път крайнодясната „Алтернатива за Германия“ печели избори във Федералната република. В източногерманската провинция Тюрингия партията събира 33 на сто от гласовете в днешния регионален вот, сочат първите прогнозни резултати.  Миграцията и войната в Украйна се превърнаха в основните теми за избирателите.  "Алтернатива за Германия" е..

публикувано на 01.09.24 в 20:02
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Партията на Алиев печели изборите в Азербайджан

Предсрочни парламентарни избори се проведоха днес в Азербайджан. По данни от екзит пол победител е управляващата партия "Нов Азербайджан", оглавявана от президента Илхам Алиев.  Но допитването, цитирано от агенция Ройтерс, показва, че мнозинството й в 125-местния парламент ще е едва от 63-ма депутати. В досегашния състав на парламента..

публикувано на 01.09.24 в 19:55

И в Пернишка област не се договориха за състава на РИК

И партиите в Пернишка област не се договориха за състава на Районната избирателна комисия - пак заради отделни предложения от двете крила на ДПС при само една квота за партията, съобщи областният управител Людмил Веселинов. Така и за Перник Централната избирателна комисия ще трябва да определи служебно състав на районната комисия от 13 души...

публикувано на 01.09.24 в 19:48

Доган е напуснал резиденцията в Росенец

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е напуснал резиденцията в Росенец. Това съобщи бТВ, чийто екип е бил  допуснат в имота от собственика Данаил Папазов. От разпространените кадри, че вижда, че р езиденцията и дворът са пусти.  Лоялните на Доган в ДПС зоват за "категорично дистанциране на българската политическа класа от Делян..

публикувано на 01.09.24 в 19:31