Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 пункта за вода в бедстващата община Своге

| обновено на 17.08.22 в 13:47
Снимка: Георги Нейков, БНР

От Държавния резерв са освободени близо 100 хиляди литра питейна вода за община Своге. Държавата търси начин да бъде пренасочена вода към река Искрецка, която внезапно пресъхна и остави община Своге без вода.

Един от вариантите е водохващането под Петрохан да бъде изцяло насочено към село Искрец, обяви директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. Налага се да бъде унищожена 40 тона риба от рибарниците в района, за да не се стигне до екологична катастрофа.

Засегнати от внезапното безводие са над 12 000 жители на Своге и съседни села, съобщи Николов и обясни какви действия се предприемат:

"Изграденото водохващане под връх Петрохан да бъде изцяло насочено към село Искрец, така че да опитаме да възстановим водните количества, които отиват към река Студена и оттам - в каптажа на село Искрец. Надяваме се да даде резултат! Очакваме такъв до един-два дни. Има един друг резервен вариант, който хидробиолозите ще изследват - да се свържем с голямо подземно езеро от мрежата пещери, която е с дължина около 200 км и да се реши въпросът в близко време.

Министерството на земеделието и горите ще има грижата по-безопасен начин да унищожи рибата в няколкото засегнати рибарници. Що се отнася до изчезналата вода в реката, Николов каза:

"Реката свършва в нищото. Потъва в земята и след няколко десетки километра излиза долу, в Искрец. Не е за първи път! В края на 70-те години е имало подобен случай. Според очевидци от 48 до 72 часа водата се е възстановила. За съжаление, към момента обаче нашата вода все още не се е".

Бедствено остава положението в община Своге, съобщи за "Хоризонт" Тихомир Георгиев от местния кризисен щаб. Към момента действат 18 пункта, в които са поставени еднотонни бидони с вода. Мобилни водоноски обикалят селищата в общината и предоставят вода. 15 служители от общината и трима доброволци отговарят да няма злоупотреби. От ВиК-София област е изпратена работна група, за да търси решение:

"ВиК-Своге правят опити за алтернативен водоем, за да може поне част от града да снабдят. Чакаме камион с бетонови пръстени от София".


Надеждите са до утре да има "поне някаква част вода".

Необходими са спешни действия на държавата, за да не се стигне до хуманитарна криза, призова и зам.-кметът на община Своге Илия Богданов:

"Необходимо е и се надявам в следващите часове да се вземе решение, по спешност и по неотложност - хидрогеоложки проучвания и сондажи там, където специалистите посочат. Защото, не само питейната вода, която ние ще осигурим, тя е необходима, но недостатъчна, защото след няколко дни ще прерасне в доста тежка хуманитарна криза, тъй като е необходимо, хората и да се мият, да се къпят, да перат и т.н. Отчитаме изключително тревожна ситуация, но се надяваме на адекватни, бързи и действия от страна на държавните органи".

Пред БНР той уточни кои са компетентните органи, които могат да разпоредят спешните сондажи:

"Специалисти от ВиК-София област и ВиК-Своге следят притока на река Искрецка, но към момента няма промяна във фактическата обстановка. Осигурени са водоноски и пунктове за раздаване на вода в засегнатите селища", уточни Богданов.

С решение на служебното правителство вода за пиене се осигурява от Държавния резерв, но и редица общини вече са реагирали и са доставили 99 000 литра вода за пиене на бедстващата община.

Геолози, осигурени от МРРБ, проучват как да се възстанови водоподаването към Своге и околните села.
Водоноски има на 6 места, а бутилирана вода се дава на 18 по данни от сайта на общината. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58