Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов обвини Петков и Василев в саботиране на вноса на американски газ

Бойко Борисов говори в централата на ГЕРБ в София, 23 август 2022 г.
Снимка: ФБ на Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини Кирил Петков и Асен Василев в умишлени действия и саботиране на доставките на американски втечнен газ в страната.

По думите на Борисов кабинетът на Петков не е подписал договора и не е резервирал доставна точка за разтоварване на танкерите.

"И те си признават, че умишлено, когато е могло, не са подписали договори. И сега тези се гърчат и се чудят какво да направят – правят щабове, излизат, говорят, не можем да разберем какво, оказа се, че гръцката връзка не е готова… А ние нашите работи, които сме свършили, са конкретни и ясни – резервирали сме капацитет половин милиард 2018 г. Затова ние говорехме за газов хъб "Балкан", затова охладняхме с Гърция, защото през тези две години те ни изтеглиха всичко. Колегата Мицотакис заговори за газов хъб "Гърция". Ние сега сме едни прости клиенти, които всеки ни товари, както намери за добре, защото Кирил и Асен ни поставиха в това положение – да нямаме слотове, да нямаме танкери и да нямаме договор с "Газпром"."

Борисов заяви, че страната ни губи по 20 милиона лева на ден от "Газпром" и "Лукойл", като въпросните компании печелят двойно.

Той припомни, че през 2020 г. цената на газа, оставена от ГЕРБ, е 37 лв. на база на дългосрочни договори, а след "Промяната" тя вече е близо 300 лв. за мегаватчас.

Бойко Борисов призова служебното правителство незабавно да резервира слотове за доставката на газ.

Лидерът на ГЕРБ се обърна и към "Демократична България" като изрази задоволство от тяхната декларация, с която се обявяват категорично против връщането на "Газпром" като доставчик на газ за България, но настоява в тази декларация да бъде включен и "Лукойл".

"Да, България" не искат да се къпят, пред президентството стачкуват, а в същото време Асен Василев вика, че в това, което е дошло от "Газпром", няма нищо лошо. Изведнъж протестите изчезнаха, вие забелязвате ли – спонтанните протести изчезнаха. Колегите от ДБ защо изведнъж спряха да говорят срещу "Лукойл", какво се случи? Защо руският петрол ни е готин, а руският газ не е? Това раздвоение при тях в личността го наблюдавам от много години. Защо руският петрол и "Лукойл", които по същия начин ощетяват държавата, е добър за ДБ и не ги включват в тази декларация. Ние искаме да ги приобщим към нашата, където е включен и "Лукойл".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България и още 16 държави призоваха "Хамас" да приеме плана за примирие

България заедно с още 16 държави призова палестинската групировка "Хамас" да приеме обявения от президента на САЩ Джо Байдън план за примирие в Ивицата Газа. Това става ясно от публикувано от Белия дом изявление.  В него държавите искат от "Хамас" и Израел да направят нужните компромиси, за да се сложи край на войната. Останалите страни, които призовават..

публикувано на 06.06.24 в 18:52
Кристин Лагард говори на пресконференция след заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ във Франкфурт на Майн, Германия, 6 юни 2024 г.

Кристин Лагард: Нека няма никакво съмнение в решителността ни да овладеем инфлацията

Европейската централна банка понижи с 25 базисни пункта трите основни лихвени процента. Това е първото намаляване на лихвените проценти от 2019 година насам. Въпреки това експертите във Франкфурт очакват задържане на инфлацията над целевото равнище и прогнозите им са ревизирани нагоре спрямо тези през март. Новите оценки са за обща инфлация от 2,5 на..

публикувано на 06.06.24 в 18:31
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вдясно) и президентът на Финландия Александър Стуб - Хелзинки, 6 юни 2024

Според Столтенберг няма заплаха от руско нападение срещу страни от НАТО

НАТО не вижда надвиснала заплаха от руско нападение срещу която и да било от страните членки нито по време на руската война срещу Украйна, нито след като тя свърши. Това  заяви днес генералният секретар Йенс Столтенберг в Хелзинки.  "НАТО представлява 50% от цялата военна мощ на света. НАТО е най-силният алианс и целта на колективната ни отбрана - член..

публикувано на 06.06.24 в 18:17
Президентът на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън на американското военно гробище в Нормандия след церемонията за отбелязване на 80-ата годишнина от Деня D, 6 юни 2024 г.

Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на Украйна

Световни лидери, ветерани и многохилядно множество отбелязват във Франция 80 години от съюзническия десант в Нормандия, поставил началото на важна фаза във Втората световна война за освобождението на Европа от нацистите. Световни лидери ще отбележат годишнината от Десанта в Нормандия Единство и приемственост са посланията, излъчени от Франция с..

публикувано на 06.06.24 в 18:12

САЩ ще предоставят оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 млн. долара

Оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 милиона долара ще предоставят Съединените щати в близките дни. Поредният пакет военна помощ се очаква да бъде обявен официално тази седмица. Украинските власти разпоредиха евакуация на децата и попечителите им от селищата на донецкия фронт. Указанията от Киев са заради концентрирането на руска огнева мощ в..

публикувано на 06.06.24 в 18:11

Напрежение в Босилеградско около проект за нов рудник за добив на оловно-цинкова руда

Публично обсъждане за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проект за откриване на нов рудник за добив на оловно-цинкова руда на мините "Подвирови" и "Поповица" в района на с. Караманица, Босилеградско, предизвика опасения за влошаване на екологичната обстановка в района, казаха наши сънародници оттатък границата. От Община Кюстендил..

публикувано на 06.06.24 в 17:53
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц потвърди, че Украйна може да използва западни оръжия за удари на руска територия

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди в реч пред Бундестага позицията на правителството, че Украйна може да използва западни оръжия за удари на руска територия. Германия разреши на Украйна да ползва предоставените ѝ оръжия по цели в Русия "За да се защити от атаки като тези срещу втория по големина украински град Харков, Украйна може да..

публикувано на 06.06.24 в 17:51