Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смъртоносни нападения взеха 10 жертви в Канада

Канадски полицай на местопрестъплението в Уелдън, 4 септември 2022 г.
Снимка: Ройтерс

Най-малко десет души бяха убити в неделя при нападения с хладно оръжие в две населени места в Канада, съобщи полицията, която е започнала издирване на двама заподозрени в три провинции, предаде АФП, цитирана от БТА.

Поне 15 души са били отведени в болница. Нападенията са извършени на 13 местопрестъпления в Джеймс Смит кри нейшън и Уелдън, провинция Саскачеван, съобщи на пресконференция Ронда Блекмор, помощник комисар на Канадската кралска полиция.

В неделя сутринта полицията отправи към жителите на провинция Саскачеван предупреждение за опасност поради множество нападения с хладно оръжие на няколко места в индианската общност Джеймс Смит кри нейшън и близкото селище Уелдън. Полицията получи първи сигнал в 5:40 ч. сутринта местно време, уточни Блекмор.

Властите смятат, че "някои от жертвите са били набелязани от заподозрените, а други са били нападнати на случаен принцип", добави тя.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заподозрените Даниел Сандерсън и Майлс Сандерсън са забелязани за първи път в Реджина, столицата на провинцията, разположена на повече от 300 километра на юг. След това издирването обхвана и съседните провинции Манитоба и Албърта, огромен регион с размерите на половин Европа.

Нападенията с хладно оръжие са "ужасяващи и покъртителни", заяви премиерът Джъстин Трюдо.

"Днешните нападения в Саскачеван са ужасяващи и покъртителни. Мислите ми са с тези, които са загубили близки и тези, които бяха ранени", заяви премиерът в Туитър. "Следим внимателно ситуацията и призоваваме всички да следят новините от местните власти", добави той.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да, България" остава в коалицията ПП-ДБ

Националният съвет на "Да, България!" реши да даде мандат на Изпълнителния съвет за сключване на предизборно споразумение за съвместно участие в изборите за 51-во Народно събрание на "Да, България!" в коалиция с "Продължаваме Промяната" и "Демократи за силна България", се посочва в прессъобщение до медиите след края на днешното заседание на..

публикувано на 03.09.24 в 22:16

Полша обяви нови военни договори на стойност 520 милиона долара

Полша обяви нови военни договори на стойност 520 милиона долара. Полският военен министър Владислав Кошиняк-Камиш заяви, че утре ще попиша огромен договор с  испанска група за система за наблюдение на летища. Министърът не предостави повече подробности. Той добави, че днес Полша е сключила три други договора, свързани с военната логистика и..

публикувано на 03.09.24 в 20:48

ЕК да пристъпи бързо към разработването на Европейска стратегия за управление на водите

Европейската комисия да пристъпи бързо към разработването на Европейска стратегия за управление на водите, която да отчита предизвикателствата от изменението на климата. За това призоваха в съвместното си изявление министрите на земеделието на 9-те средиземноморски страни-членки след завършилата днес тяхна среща в Кипър. Бъдещата европейска..

публикувано на 03.09.24 в 20:31
Снимката е илюстративна

Великобритания, Германия и САЩ заклеймиха смъртоносния руски ракетен удар по Полтава

Белият дом също осъди руското ракетно нападение срещу украинския град Полтава, при което загинаха най-малко 51 души, като заяви, че то показва необходимостта от спешно укрепване на противовъздушната отбрана на Киев, предаде Франс прес. "Нападението е още едно ужасяващо напомняне за бруталността на Путин към хората в Украйна",..

публикувано на 03.09.24 в 20:26
Володимир Зеленски

Най-малко 51 убити и над 270 ранени в Полтава след руски ракетен удар (обновена)

Най-малко 50 души бяха убити и над 270 бяха ранени във вторник след руски ракетен удар по украинския град Полтава, при който е било засегнато и военно учебно заведение, предаде Ройтерс. Това може да се окаже един от най-смъртоносните руски удари от началото на военната инвазия на Москва в Украйна. Във видео президентът Володимир Зеленски,..

обновено на 03.09.24 в 19:59

Започна ремонт на водохващането след серията протести в дупнишкото село Самораново

Започна ремонтът на водохващането, което осигурява вода за дупнишкото село Самораново, където бяха организирани серия протести заради безводието и лошо качество на ВиК услугите. Ремонтът ще струва 65 хил. лева и ще бъде извършен от аварийна група на Общината. Водохващането за Самораново е в местността "Ядъка" на около 2000 м в планината...

публикувано на 03.09.24 в 19:53

В МС ще бъде подписан утре договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака

В Министерски съвет утре, 4-ти септември, ще бъде подписан утре договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака. Стойността на подвижния състав, който трябва да бъде доставен в срок до 2 години, е 511,4 млн. лева. Финансирането е със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, уточняват от правителствената пресслужба...

публикувано на 03.09.24 в 19:46