Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив: Тържествена заря-проверка за Съединението и празник на града

Паметникът на Съединението в Пловдив
Снимка: БГНЕС

В деня на Съединението си спомняме за героите, отдали живота си за националното единство.

Кулминацията на честванията е в Пловдив - зарята-проверка на площад "Съединение", която БНР ще излъчи пряко.

Празникът ще започне  в катедралния храм "Света Богородица", където митрополит Николай ще отслужи  молебен.

Венци и цветя след това ще бъдат положени  пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и пред паметната плоча на майор Райчо Николов до Римския стадион.

Вечерта пред Военния клуб ще има възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от членове на Комитет „Родолюбие“.

Тържествената заря, на която слово ще произнесе президентът Румен Радев, ще започне в 20.30 часа. 

Днес е и празникът на Пловдив. В програмата са включени концерти, отворени за жителите и гостите на града са Есенните изложби в Стария град и Градската художествена галерия.

Отличието "Почетен гражданин на Пловдив" ще бъде връчено на журналиста, публицист и сценарист Евгений Тодоров. С почетния знак на Пловдив е удостоена посмъртно и неговата съпруга - Нери Терзиева, за значителния ѝ принос в модерната журналистика, изключителен професионализъм и отстояване свободата на словото.

Церемонията ще се състои в зала „Съединение“ на Историческия  музей 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивицата Газа, както се вижда от израелската граница в южен Израел, 7 януари 2024 г.

Майкъл Милщайн: В Израел сме объркани, защото инициативата обявена от Байдън, всъщност е на Нетаняху

Две седмици отминаха, откакто американският президент Джо Байдън обяви публично план за прекратяване на кръвопролитията в ивицата Газа. Планът, отбеляза Байдън - е по предложение на Израел. И както предишните обсъждани и нематериализирани предложения, предвижда в общи линии спиране на бойните действия, освобождаване на израелските..

публикувано на 15.06.24 в 13:28

Рекордно количество кокаин е открито в пратка на пристанището на Хамбург

Рекордно количество кокаин е открито от германската полиция в пратка на пристанището на Хамбург. Дрогата е за няколко милиарда евро. Вероятно това е най-големият досегашен успех в разследването на германските служители от отдела за борба с наркотиците: както съобщи Централната служба за борба с организираната престъпност към прокуратурата в..

публикувано на 15.06.24 в 13:13

ДПС с мандат в Ямбол, ПП без народен представител в областта

ДПС взе мандат в Ямбол, въпреки че партията е на седмо място по резултат в избирателния район. Без народен представител в областта остават "Продължаваме промяната". Кметът на бургаското село Трояново, община Камено, Димитър Николов спечели депутатското място по системата "Хеър – Ниймайер" при резултат за ДПС – 4,3% за района.  ГЕРБ- СДС,..

публикувано на 15.06.24 в 13:06
Огнян Минчев

Проф. Огнян Минчев: Предложението на Путин показва, че Русия не е готова за преговори и Москва е "нервна"

Основната цел на мирната конференция в Швейцария, която започва днес, е да покаже, че Украйна разполага с много силна подкрепа на много широки кръгове от международната общност, не само ЕС и САЩ, но и множество страни от т. нар. „Глобален юг“, които през последните години имат за цел създаване на алтернативна общност, в която да се реализира..

публикувано на 15.06.24 в 12:58

БНБ посрещна стотици посетители в Деня на отворените врати

Българската народна банка посрещна стотици посетители в Деня на отворените си врати. Всеки има възможност да получи сувенирна банкнота, да види кабинета на управителя и уникалната музейна експозиция на банката. Кабинетът на управителя е съхранен в автентичен вид, а разходка в БНБ ни среща с маслените портрети на всички ръководители на..

публикувано на 15.06.24 в 12:56

В САЩ разследват попаднали ли са титаниеви части със съмнително качество в пътнически самолети

Авиационннте власти в Съединените щати разследват дали и как в пътнически самолети, произведени в последните години, са попаднали титаниеви части със съмнително качество. Spirit AeroSystems, производителят на корпуса на самолетите "Боинг" и крилата за "Еърбъс" съобщи за фалшифицирани документи, свързани с доставката  на части от титан...

публикувано на 15.06.24 в 12:24

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Първи, Втори, Трети - работети!

Също така искам да напомня… Първият е първи!... Вторият е втори, третият е трети. В това състезание си има ред! Ето така, драги слушатели и скъпи съучастници, спазихме реда на поредните избори и определихме първо, второ и трето място за слугите на народа. И те почват на нова сметка и в нов състав да ни слугуват. Но дали ще си дават зор?..

публикувано на 15.06.24 в 12:13