Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открит е масов гроб в Изюм, обявиха украинските власти

Сграда, пострадала от военните действия в Изюм
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските власти откриха масов гроб с повече от 440 тела в град Изюм в Харковска област, който беше отвоюван от руските сили преди дни, съобщиха официални лица. Някои от хората са били убити при обстрел и въздушни удари, казаха от полицията.

Украинският президент Володимир Зеленски сравни откриването на масов гроб в Изюм със смъртните случаи в градовете Буча и Мариупол, които се превърнаха в символ на руските зверства.

"Искаме светът да знае какво наистина се случва и до какво е довела руската окупация. Буча, Мариупол, а сега, за съжаление, Изюм. Русия оставя смърт навсякъде след себе си. Тя трябва да бъде държана отговорна за това. Светът трябва да потърси реална отговорност от Русия за тази война", подчерта Зеленски в обръщението си към украинците. Той допълни, че по-късно днес се очаква да има повече информация по случая.

Предприети са процесуално-следствени дейност. Главният полицейски следовател за Харковска област Серхий Болвинов, заяви пред британската телевизия "Скай нюз", че тленните останки ще бъдат обект на разследване с цел събиране на доказателства за военни престъпления, извършени от Русия. Очаква се днес мястото да бъде посетено от украински и международни журналисти.

На украинската полиция е известно също, че в Харковска област има редица други масови гробове, след като регионът беше няколко месеца по руски контрол, добави още следовател Болинов.

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Киев и обяви помощ от 100 милиона евро за възстановяване на украинските училища, пострадали заради военните действия.

САЩ също заявиха, че отпускат нова военна помощ за Украйна в размер на 600 милиона долара, за да помогнат на украинските военни в борбата им с руските сили. Помощта се изразява в оборудване, услуги и обучение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Германските БМП

Украйна иска от Германия танкове "Леопард" и БМП "Мардер", не приема отказа

Украйна отправи остри критики към Германия заради отказа ѝ да достави модерни танкове. Вчера германският канцлер заяви, че не иска да се разделя с исканите от Украйна танкове "Леопард" и бойните машини на пехотата "Мардер", без да е съгласувал..

публикувано на 13.09.22 в 19:37
Владимир Путин и Олаф Шолц в Кремъл

Германският канцлер призова руския президент за бързо изтегляне от Украйна

Украйна иска най-силните държави в свободния свят да станат гаранти за нейната сигурност, заяви украинският президент Володимир Зеленски. Той уточни, че страните гаранти трябва превантивно да охлаждат намеренията за агресия срещу Украйна, а при..

публикувано на 14.09.22 в 08:57
Олаф Шолц

Шолц: Путин и сега не смята нахлуването в Украйна за грешка

Владимир Путин все още вярва, че е имал право да нахлуе в Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Франс прес. Той проведе 90-минутен телефонен разговор с руския президент във вторник. "За съжаление не мога да ви кажа, че се е..

публикувано на 14.09.22 в 21:54
Мария Захарова

МВнР на Русия: Ако САЩ доставят на Украйна ракети с голям обсег - стават страна в конфликта

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че ако САЩ доставят на Украйна ракети с голям обсег, това би означавало, че ще станат страна в конфликта. В такъв случай Москва ще бъде принудена да "реагира адекватно", заяви..

публикувано на 15.09.22 в 17:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роберта Мецола

Председателката на ЕП Роберта Мецола е внесла кандидатурата си за втори мандат

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола заяви на влизане на срещата на европейските лидери, че е внесла кандидатурата си за втори мандат начело на парламента. Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС..

публикувано на 17.06.24 в 22:59

Започва ремонт и модернизация на училище "Неофит Рилски" в луковитското село Дерманци

В обединеното училище " Неофит Рилски" в луковитското село  Дерманци започна основен ремонт и модернизация на сградата и учебната база. Средствата в размер на почти 2,5 милиона лева са осигурени по  Националния план за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 17.06.24 в 22:43

В област Монтана откриха жътвената кампания с ритуал по стар български обичай

В област Монтана откриха жътвената кампания - в ъв Вълчедръм това стана с ритуал по стар български обичай. Местни земеделци споделиха, че очакват малко по-слаби добиви пшеница от миналата година. Старт на жътвената кампания в Монтанско..

публикувано на 17.06.24 в 22:13

Предлагат въвеждането на еднодневна винетка

С промени в  Закона за движение по пътищата се предлага въвеждането на еднодневна винетка. Проектът за промени е публикуван за обществено обсъждане от вносителя - Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Цели се въвеждане на..

публикувано на 17.06.24 в 21:48

За лозарите: По 5 млн. лв. годишно до 2029-та финансова помощ за растителна защита

Производителите на винено и десертно грозде ще получат финансова подкрепа от 5 милиона лева за борба с вредители по лозята, реши Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие". В следващите 5 години лозарите ще получат по тази схема 30 млн. лева...

публикувано на 17.06.24 в 21:31

Земетресение от 4,3 по Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград

Земетресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград. Към момента няма информация за материални щети или пострадали хора.  Земен трус бе усетен в Пловдив Земният трус е регистриран в 20:24 ч., с епицентър на около 5 км..

публикувано на 17.06.24 в 20:52

Отменено е частичното бедствено положение в Казанлъшко

Отменено е частичното бедствено положение в Казанлък, Шипка и селата Хаджидимитрово и Шейново, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. То беше обявено в края на миналата седмица след силната буря, която причини значителни материални щети...

публикувано на 17.06.24 в 20:35