Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 120 коли са пострадали при бурята в Бургас, щети по инфраструктурата, унищожени са лозя

| обновено на 18.09.22 в 18:53
Снимка: Радио Бургас

В общините Бургас и Поморие остава обявеното частично бедствено положение след мощната буря, връхлетяла района снощи.

Продължава разчистването на падналите дървета и клони, като приоритетно се работи по освобождаването на блокираните пътища, улици и разчистването на училищни дворове.

Възстановено е електрозахранването във всички квартали и населени места. От електроразпределителното дружество предупреждават, че са възможни прекъсвания на тока в Поморие и селата Лъка и Каменар, където е осигурено алтернативно електроподаване.

Над 120 са ударените от паднали дървета автомобили в областния център. Големи щети са нанесени в Морската градина в Бургас, където има десетки изкоренени и прекършени дървета: "Погром абсолютен"; "Изкоренено дърво, толкова голямо дърво с корените не съм виждала"; "Апокалипсис. Направо е разруха"; "Особено в другата част на Морската градина още по-големи дървета са паднали. Много клони има счупени. Просто е било нещо ужасно", споделиха бургазлии пред БНР. Хората, които се разхождат и утре в градината, трябва да внимават за опасно надвиснали клони. 

Над 300 сигнала за изкоренени дървета и прекършени клони са постъпили в община Бургас. Над 1000 декара лозови масиви са опустошени, като са унищожени тонове продукция, а щетите се оценяват на над милион лева.

Благодарение на усилията на 30 екипа на електроразпределителното дружество електрозахранването днес беше възстановено навсякъде в общините Бургас и Поморие. Първо беше възстановено подаването на електроенергия в бургаския квартал "Меден рудник", а до следобедните часове без ток останаха поморийските села Лъка и Каменар, но и там вече има електрозахранване. 

Аварията по високоволтовата мрежа обаче е много сериозна, тъй като има съборени 12 решетъчни стълба с високо напрежение, каза в Бургас министърът на енергетиката Росен Христов:

 "За съжаление, големите поражения са по 110-киловолтова мрежа. Предварителната оценка е, че са необходими около два месеца за възстановяване. Изискал съм още утре да представят графика, за да го обсъдим с Кризисния щаб и да намерим вариант по-бързо да бъде монтирана тази високоволтова мрежа".

Утре учебният процес ще започне нормално във всички училища в Бургас и Поморие, каза областният управител Мария Нейкова: "Кризата е преодоляна, предприети са необходимите действия за отстраняване, както виждате, на падналите дървета, така че хората следва да бъдат спокойни и децата утре могат спокойно да бъдат на детска градина, училище. Има поражения и в училищната инфраструктура, но са предприети всички мерки те да бъдат отстранени".

В Бургас бурята нанесе много щети по жилищни сгради. Липсват дрехи от терасите, изтръгнати са комарници, има паднали комини, а на саниран блок в комплекс "Славейков" ураганният вятър е отнесъл част от изолацията.

Всички дежурни екипи на Регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението работят по отстраняването на паднали дървета, каза комисар Николай Николаев: "В момента на територията на община Бургас има седем екипа, които обслужват произшествия, свързани с паднали дървета върху автомобили. Имаме такъв екип и в Поморие".

Говорителят на електроразпределителното дружество Петър Костадинов заяви: "Хубавото е, че  град Поморие вчера около 2:00 часа сутринта колегите успяха да го захранят. Работили сме до късните часове. В Сарафово успяхме да възстановим захранване".

Днес Поморие бавно се възстановяваше след бурята. Силният вятър със скорост над 100 километра в час повали десетки дървета, отнесе лодки, огради и електрически стълбове. Отнесени са покриви на заведения. В града също е обявено частично бедствено положение.

За ситуацията в Поморие заместник-кметът Кунчо Гайдов заяви: "Там са най-многото щети по инфраструктурата. Има също нападали дървета, изпотрошени коли, огради, улици, канали задръстени".

Мощната буря в Поморие оставя след себе си счупени и обърнати плавателни съдове, днес рибари поправяха и укрепваха лодки на кея в града. Морският вълк Николай Тодоров успява да се спаси по чудо: "Бяхме за риба на моряшкия вълнолом и нямаше време да се изнесем, аз, жена ми и детето влязохме в колата. Вятър над 120 километра в час, макар че за мен беше над 150 километра в час, защото да вдигне три пъти колата с трима човека вътре…. това е тон и половина кола…“

Ураганният вятър праща покрива на крайбрежното заведение на Стоян Джисов на метри от постройката: "Само за 30 секунди, бях вътре и в един момент се оголи - отгоре покривът ми изчезна. После вече го видях – ей, там е половината, тука - другата половина. Уплаших се, ама си влязох тук отдолу, където е стабилно".

Бурята заварва дългогодишния спасител на централния плаж Валентин Ненков на работното му място: „На 3-ти пост, с градушка - 15 минути. Държахме се за поста, не можехме да слезем. А тези ламарини, ако бяхме дошли, сигурно щяха да ни отрежат главите - летяха отгоре. Постът се клатеше, но благодарение на  това, че сме ги вкопали, (издържа)…Щом и тука в хотела е паднал покривът на басейна…“

Над 1000 декара лозови масиви са унищожени край Поморие. Ситуацията е много тежка, подчерта областният управител на Бургас Мария Нейкова"Успоредно с това там, където гроздето не е обрано, също е поразено, което според хората за милион и половина са щетите към този момент".

Кириак Кралев от Сдружението на лозарите: "Има цели парцели, в които са съборени на земята коловете, всичко е паднало долу на земята. Има други парцели, които градушката е ударила по чепките, по гроздето. Също така листата са съборени.... Ще подадем молби към "Земеделие и гори". Те ще създадат една група, която ще тръгне по лозята и парцел по парцел ще оценява щетите".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маргаритис Схинас

Схинас: Нужно е европеизиране на Балканите, не балканизиране на Европа

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас коментира пред гръцките медии последствията за Скопие, ако не спазва Преспанския договор. Схинас заяви пред медии от Солун поведението на новото политическо ръководство в Скопие. Схинас каза, че е належащо "европеизиране на Балканите, а не балканизиране на Европа". Той..

публикувано на 19.05.24 в 12:51
Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи

Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи с участие в нощта на музеите

През изминалата нощ се проведе Двайсетото издание на Европейската Нощ на музеите . Повече от 50 музея и галерии останаха отворени до малките часове на нощта. Един от тях беше Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи .  Телефони с шайба, телеграфни апарати с морзов ключ , 8-битови персонални компютри, български лампови..

публикувано на 19.05.24 в 12:33

Избор на митрополит в Сливенската епархия

В Сливенска епархия днес отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест епископи. Отново избори за Сливенски митрополит днес Изборният ден започна с литургия в храма "Свети Димитър" в Сливен. Избирателите вече са в сградата на Сливенска митрополия, където ще..

публикувано на 19.05.24 в 12:31

Васил Терзиев обеща поне един лифт на Витоша да заработи до края на мандата му

Кметът на София Васил Терзиев пое ангажимент до края на неговия мандат да заработи поне един лифт на Витоша. По-рано днес от групата  на ГЕРБ - СДС в Столична община поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община заради възможното постоянно спиране на Симеоновския кабинков лифт - последната такава връзка на..

публикувано на 19.05.24 в 12:13

Възпалителните чревни заболявания нямат граници

Около 4 хиляди българи живеят с възпалителни чревни заболявания , които изискват редовно проследяване и поддържане на организма чрез правилно хранене и спорт. Данните са на Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит , които в днешния Световен ден за борба с тези заболявания организират среща между лекари и пациенти в София...

публикувано на 19.05.24 в 12:02

Украйна е атакувала Крим с ракети, руската офанзива в Харковска област продължава

Украйна е атакувала окупирания полуостров Крим с американски далекобойни ракети ATACMS, твърдят назначените от Москва местни власти, като деветте снаряда са били свалени. За няколко часа е било спряно движението по моста над Керченския проток. Силите на Киев са изстреляли и близо 60 дрона по южни руски области като петролна рафинерия в..

публикувано на 19.05.24 в 11:45
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Евтим Милошев: Очакваме ръст над 10% от летния туристически сезон

Очакванията ни за летния туристически сезон са големи, оптимистичната ни прогноза е ръст от 10%, а ако е над 10% ще е отлично. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев интервю пред БНР. Оптимистичната му прогноза се базира на разговорите му с бранша, работодатели, туроператори и представители на сектора. „В петък открихме..

публикувано на 19.05.24 в 11:31