Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на отбраната:

Поискани са оферти от Швеция, Франция, Израел и САЩ за наем или купуване на военни самолети

Saab JAS-39 Gripen
Снимка: EPA/BGNES

"С цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети" - това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

От военното ведомство, оглавявано от Димитър Стоянов, информират още, че срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очаква получаване на оферти. Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ.

Президентът Румен Радев коментира, че България не може да се откаже от охраната на собствено си небе и затова страната ни проучва междинни възможности преди доставката на поръчаните и платени изтребители Ф-16:  

"Търси се най-доброто решение. Зависи от много от технически параметри, зависи от финансиране и от възможности на съответните държави, защото се търсят самолети втора ръка - не от фирми, а от министерствата на отбраната на тези държави, има голяма разлика", каза Радев. Президентът допълни, че запитване е изпратено и до Нидерландия. 

Предисторията

По-рано днес, след като сайтът на "24 часа" публикува отправено до Швеция запитване, от Министерството на отбраната уточниха за БНР, че никъде в публикуваното от медията факсимиле на изпратеното от министър Димитър Стоянов до Швеция писмо не се посочва, че България иска да закупи 10 изтребителя "Грипен".

От писмото обаче става ясно, че освен за "придобиването", страната ни пита и за опцията за лизинг. Писмото е с дата от  края на септември. Седмица по-рано пред "Хоризонт" служебният министър на отбраната Димитър Стоянов не уточни дали "самолет на лизинг" означава и закупуване. 

На репортерски въпрос дали става въпрос за купуване или за наемане на военните машини той отговори: "Лизингът има две форми - купуване и наемане. Това, което ни предложат като оферта…. Ние искаме просто да видим каква ще е офертата. Да видим офертата. И която е най-целесъобразна, нея ще приемем".

От уточнението на МО сега става ясно, че подобни писма са получили и Франция, Израел и САЩ. Страните, с чиито представители наскоро е имало среща.

Към момента служебният кабинет не е включвал в дневния си ред точка за решение за купуването или наемането на "заместващи изтребители". Но изпращането на писмо и до Швеция напомня ситуацията, в която преди години попадна служебният кабинет на Огнян Герджиков.

През 2017 година той реши да купи "Грипен", но редовният кабинет "Борисов" отмени след това решението, определяйки, че страната ни ще купи Ф-16 от САЩ.

Само преди дни за "Хоризонт" командващият военната ни авиация генерал-майор Димитър Петров предупреди, че: "Има едно нещо, което не трябва да допуснем - това е да загубим способностите си да защитаваме небето си".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриарх Даниил

Първите думи на новия български патриарх

Първите думи на новоизбрания български патриарх Даниил към вярващите на излизане по-рано от Синодалната палата, след като беше обявен изборът: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Всемилостиви Господи, дарувай Твоята щедрост на моето паство, за да го преведа към Твоите небесни селения, та всички ние с едни уста и с едно сърце да..

публикувано на 30.06.24 в 16:21
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята на Българската православна църква в словото си преди интронизацията на новия патриарх. Богословът..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  – най-големият в страната за последните десетилетия. Няколко години семейството му живее в Чехословакия,..

публикувано на 30.06.24 в 15:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Избрахме един достоен български патриарх и искам да му пожелая на добър час. Познавам го от общи..

публикувано на 30.06.24 в 15:14

Опашки пред избирателните секции във Франция

Дълги опашки се извиха пред много от избирателните секции във Франция, където днес гласуват предсрочно за нов парламент. Близо 26% от френските избиратели са отишли до урните в първите четири часа от вота. Резултатът от днешния първи тур на гласуването може да промени политическата картина във Франция, ако крайната десница победи.  Активността се е..

публикувано на 30.06.24 в 14:58
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим. Първоначално е бил внесен депозит от 300 хиляди евро.  Доверено лице, представящо премиера Джорджа..

публикувано на 30.06.24 в 14:21
Велислава Дърева

Велислава Дърева: Върху българската църква се упражнява брутален геополитически натиск

" Честит да бъде новият български патриарх Даниил , каза за БНР Велислава Дърева, журналист.  Проф. Желев: От новия Патриарх очакваме да разпространява християнската просвета "Той трябва да бъде преди всичко духовен човек . Аз познавам и тримата кандидати. Дядо Даниил и дядо Григорий ги познавам от времето, когато бяха съвсем млади монаси в..

публикувано на 30.06.24 в 14:14