Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор във "Факултета": Няма да оправдаем никой виновен и няма да обвиним никой невинен

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с жители на столичния квартал "Факултета" във връзка със случая, при който живота си загуби таксиметров шофьор - 9 октомври 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев разговаря тази вечер с жители на столичния квартал "Факултета" по покана на ромската общност. Повод е случаят на агресия на пътя, в който почина 34-годишен шофьор от ромски произход. "Единственото, което може да гарантира прокуратурата е, че ще спази закона, че няма да оневини никой потенциално виновен и няма да обвини никой, който е невинен",  заяви обвинител номер едно след срещата.

Същевременно близки, роднини и съседи на починалия таксиметров шофьор блокираха този следобед бул. "Константин Величков", недалеч от района, където е станал инцидентът. Преди това хората бяха на мястото, където почина шофьорът, и оставиха бели цветя. 

И във вечерните часове (21:00) продължи блокадата на кръстовището на булевардите "Константин Величков" и "Александър Стамболийски" в столицата: "Справедливост искаме"; "Сутрин, обед вечер ще сме тук, на булеварда“, казаха участници в протестната акция.

Полицията насочваше автомобилите по обходни маршрути. Към 22:00 часа движението вече беше освободено.

Иван Гешев беше посрещнат с напрежение от ромите във "Факултета", като срещата се проведе в двора на 75-то училище в квартала. Първоначално те решиха, че умишлено са събрани в този час тук, за да нямат възможност да се присъединят към блокиралите кръстовището на столичния булевард "Константин Величков", но главният прокурор успя да ги убеди да се върнат и да го изслушат и в последствие страстите бяха овладени.

"Няма да оправдаем никой виновен и няма да обвиним никой невинен", каза Иван Гешев пред присъстващите, като посочи, че тук не трябва да бъдат представителите на прокуратурата, а някои политици:

"Аз съм тук, защото ме поканиха хора от "Факултета". Казаха, че има напрежение и съм тук, за да им кажа, че прокуратурата ще си свърши работата. За съжаление, тук не трябваше да е главният  прокурор. Дойдох от уважение към тези хора и към случая, но тук трябваше да са някои, които наричат себе си политици и които произведоха тази вълна от престъпност".

Според главния прокурор на срещата е трябвало да присъстват и някои политици, които, по думите му, са виновни за бума на престъпността. "Това не е работа на прокуратурата. За съжаление, прокуратурата не може да замести държавата, но все някой трябва нещо да направи“, коментира Гешев. 

Обвинител номер едно каза, че познава проблемите на ромите и даде думата за въпроси. Жителите на квартала заявиха, че търсят справедливост и ефективно противодействие на престъпността.

Гешев увери, че прокуратурата и МВР са си свършили работата, като предстои съдът да разгледа искането на прокуратурата за налагане на постоянен арест на задържания за побоя над починалия таксиметров водач. 

МВР обяви, че работи по две версии за смъртта на 34-годишния таксиметров шофьор, който почина след скандал и побой в София. По случая беше задържан млад мъж с криминални регистрации. Повдигнато му е и обвинение.

Инцидентът е станал снощи. Двата автомобила са се засекли на улица на метри от болница в столичния квартал "Разсадника". Шофьорите се скарват, а скандалът прераства в побой. Минути по-късно единият от тях - водач на такси, на 34 години, е починал на място.

Пристигналият екип на "Спешна помощ" само констатира смъртта му. Един от първите пристигнали на мястото на инцидента е братът на починалия водач: "Да видя какво става. С какво са го били, как са го били, не мога да ви кажа и аз".

Дошлите на място полицаи арестуват другият участник в скандала. Това е млад мъж от София. Той е с криминални прояви и е известен на МВР. Полицията разследва и дали в сбиването не са се намесили и други хора.

Според близките на водача на таксито той е бил нападнат от няколко човека. Те поискаха и максималната присъда за извършителя: "Ако излезе, ще му стъжним живота, всичките тука, цялата рода".

Случилото се предизвика гнева на роднините на починалия мъж и на негови познати. Заедно с таксиметрови водачи те отидоха пред 3-то Районно полицейско управление, където бе задържан нападателят, а в последствие и за кратко излязоха на платното на бул."Тодор Александров".

Днес стана ясно, че арестуваният мъж е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлена средна телесна повреда. Той е задържан за 72 часа. Конкретната причина за смъртта на таксиметровия водач ще стане ясна след аутопсия, която предстои следващите дни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На заседанието на временната парламентарна комисия за влиянието на Мартин Божанов Нотариуса и Петьо Петров - Еврото в съдебната система -  25 юли 2024 г.

Комисията за влиянието на Нотариуса и Еврото ще изслуша Делян Пеевски, Христо Иванов и Лозан Панов

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски се появи на заседанието на временната парламентарна комисия, която проверява данни за влияние в съдебната система на кръговете около Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото. Той заяви, че иска  да опровергае - чрез справка, подписана от градския прокурор на София Илияна Кирилова, твърденията за негова..

публикувано на 25.07.24 в 18:15

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка е овладян

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка е овладян. На гръцка територия са установени тлеещи огнища, но властите в южната ни съседка уверяват, че ситуацията е под контрол.  Днес в района на пожара беше и вътрешният министър Калин Стоянов, който увери, че се предприемат всички мерки за недопускане на горския пожар към наша територия. Рано..

публикувано на 25.07.24 в 18:10

Демонстрации на екоактивисти на летището във Франкфурт доведоха до закъснения и отменени полети

Демонстрации на екоактивисти на летището във Франкфурт доведоха до закъснения и отменени полети и на летището във Виена.  Тази сутрин активисти от движението "Последно поколение" се залепиха за асфалта на двете основни писти на най-голямото летище в Германия и така се стигна до отмяната на 140 полета.  Заради сутрешната блокада отпаднаха и шест връзки..

публикувано на 25.07.24 в 17:42
Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков (в центъра) отговаря на актуални въпроси пред депутатите от ресорната парламентарна комисия - 25 юли 2024 г.

Гвоздейков: Няма риск за процедурите, свързани с модернизацията на железопътния транспорт

Няма риск за процедурите, свързани с модернизацията на железопътния транспорт, заяви служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. Пред депутатите в ресорната парламентарна комисия той обясни, че полската компания Stadler, която беше избрана за изпълнител на доставката на 35 мотрисни влака, е поискала да прекрати договора. От нейна..

публикувано на 25.07.24 в 17:08

Позиция на МС за смяната на областните управители на Смолян и Кърджали

От Министерския съвет излязоха с позиция за решението, с което вчера бяха освободени областните  управители на Смолян и Кърджали, а на тяхно място бяха отново назначени хората, които само преди месец бяха отстранени от тези постове.  Смениха областните управители на Кърджали и Смолян От Кабинета "Главчев" напомнят, че съгласно Конституцията..

публикувано на 25.07.24 в 16:54

Да се върне 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цените на тока, обсъждат депутатите

Да се възобнови 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цени на електроенергията за небитови потребители над 180 лв. за мегаватчас със задна дата от 1 юли.  Това проекторешение ще бъде обсъдено утре сутринта от депутатите от комисията по енергетика.  При постигнат консенсус, то ще бъде внесено в пленарната зала. Ако решението бъде..

публикувано на 25.07.24 в 16:50

Олимпийските игри: Човешко творение и съвкупност от неговия прогрес

Олимпиадата - събитие с много посоки. Утре предстои официалното ѝ откриване във френската столица Париж.  Симеон Кичуков: Олимпийските игри са шансът на България да се появи на картата БНР с пратеник на олимпийските игри в Париж Интервю с Елена Шаханова - дългогодишен състезател и треньор по волейбол. Като състезател, тя е носител на..

публикувано на 25.07.24 в 16:48