Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на отбраната от НАТО обсъждат допълнителна помощ за Украйна

Снимка: BGNES

Министрите на отбраната на НАТО заседават днес и утре в Брюксел, за да обсъдят необходимата допълнителна военна помощ за Украйна. 
НАТО ще подкрепя Украйна колкото е необходимо, подчерта вчера генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, според когото Киев се нуждае от всички видове оръжия.
На срещата ще присъства и украинският министър на отбраната Олексий Резников. Участие ще вземе и служебният ни министър Димитър Стоянов. 
Срещата беше свикана сред руските ракетни удари над Украйна в отговор на атаката над Кримския мост.

Столтенберг: След пробивите по "Северен поток" НАТО удвои присъствието си в Балтийско и Северно море

Министрите на отбраната ще обсъдят ключови въпроси от дневния ред на НАТО, свързани с рисковете в контекста на войната в Украйна и последиците за сигурността на страните-членки, отбелязват от българското ведомство. А „Уолстрийт джърнъл“ вече посочи, че контактната група по въпросите на отбраната на Украйна ще бъде оглавена от представител на САЩ. Срещата се провежда на фона на исканията на министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников за доставка на зенитни и противоракетни системи. Официалната позиция на страната ни е, че няма да доставя оръжие. България за сега е одобрила помощ от медицински пакети и ремонт на украинска техника у нас. Наскоро посланикът на Украйна повдигна въпроса за доставка на тежко въоръжение. А след изборите част от партиите заявиха намерение да подкрепят доставката на оръжие. Само след дни на полигона „Ново село“ пък Италия официално ще  поеме ролята на рамкова държава на разположената у нас бойна група на НАТО.  

Днес ще се проведе и заседание на групата за ядрено планиране, което - по думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг - е планирано отдавна. 
Ще има и заседание за мисиите и операциите на Организацията, в което ще се включи върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политика за сигурност Жозеп Борел. 
Очаква се в петък в Брюксел да пристигне и американският министър на отбраната, където, след приключване на форума, е предвидена среща на министрите на отбраната от формата "Б9". Той включва източноевропейски страни-членки на НАТО, сред които е и България.
Вчера президентите от Б9 осъдиха в съвместна декларация масовите руски бомбардировки над Украйна, както и призоваха за незабавно спиране на атаките.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт и оранжев код за опасно време в 18 области у нас

Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за днес за областите Варна и Добрич. В сила е и жълт код за други 16 области. Това са областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Бургас, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Ловеч и Габрово, както и София-град и София-област. Днес над по-голямата част от страната..

публикувано на 01.10.24 в 08:55
Пожарникари гасят пожар в крайбрежния град Нафплио, Пелопонес, Гърция, 12 юли 2023 г.

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес, където загинаха двама доброволци. Има жертви на туристи влезли в морето при силен вятър. Продължава да гори пожарът в северната част на полуостров Пелопонес в района на Коринт. От силният вятър огненият фронт е 32 километра. И тази нощ властите извършиха евакуация на жителите на  още три села...

публикувано на 01.10.24 в 08:29
Храмът в с. Завой

Храмът "Покров на Пресвета Богородица" в село Завой ще бъде осветен от Сливенския митрополит

В ямболското село Завой днес ще бъде осветен новоизграденият с дарения православен храм “Покров на Пресвета Богородица“. Службата ще води Сливенският митрополит Арсений. Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица Градежът на храма  започва през 2002 г. – основният камък е положен от покойния вече Сливенски митрополит..

публикувано на 01.10.24 в 08:07

ЦИК показва бюлетината за вота, правят и демонстрация на машинното гласуване

От Централната избирателна комисия ще представят бюлетината, с която ще се гласува на извънредните парламентарни избори на 27 октомври. Ще бъде направена и демонстрация на машинното гласуване. Във вота за народни представители ще участват 28 партии и коалиции, като поредността им в бюлетината беше определена от Централната избирателна..

публикувано на 01.10.24 в 08:03

Насилие на работното място: КНСБ настоява за ратифициране на Конвенция 190

" Мълчанието първо трябва да се наруши от държавата. Тя трябва да предприеме ход за ратифициране на Конвенция 190.  Това нейно мълчание е неприемливо на фона на този траен проблем с насилието и разширяването на насилието в сферата на труда. КНСБ ще положи всички усилия, за да насърчи държавата за това, за да се вземат по-адекватни законодателни мерки..

публикувано на 01.10.24 в 08:02

Българинът чете новинарско съдържание от социалните медии над средното ниво за ЕС

Технологичната революция се оказа разрушителна за традиционния медиен пазар . Това отбеляза в интервю за БНР Мария Стоянова, анализатор в правната програма на Центъра за изследване на демокрацията Българинът консумира новинарско съдържание от социалните медии над средното ниво за ЕС , посочи тя. В нашата част на Европа, на..

публикувано на 01.10.24 в 08:02
Илияна Йотова

Йотова – гост на официално откриване на академичната учебна година на СУ

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на официално откриване на академичната учебна година на Софийския университет -  заедно с председателя на Народното събрание Рая Назарян и служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков . Академичната учебна година ще бъде открита официално днес и в Пловдивския университет ...

публикувано на 01.10.24 в 07:55