Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решават дали да поканят Зеленски да направи видеобръщение на учредителното заседание на НС

| обновено на 14.10.22 в 13:02
Снимка: Ани Петрова

В НС започна срещата, инициирана от ГЕРБ, на която трябва да се обсъди дали да бъде отправена покана към украинския президент Володимир Зеленски да направи видеообръщение в първия ден на 48-мото НС.
"Очаквам да постигнем съгласие по нашето предложение", заяви на влизане Екатерина Захариева. В преговорния екип от ГЕРБ участва и Георг Георгиев. 
Захариева коментира и думите на президента, че българското общество има по-важни проблеми: "Това руският посланик, посланикът на Руската федерация и на Беларус да не бъдат поканени, е ясен знак за геополитическата ориентация на България и според нас, тя е много важна". 
Захариева съобщи още, че ГЕРБ ще се явят на срещата, предложена от БСП в понеделник, на тема "цени, доходи и бюджет". От срещата днес отсъстват БСП и Възраждане.
Преди срещата част от участниците коментираха думите на президента Радев, който определи като „унизително“ политическият процес в България да бъде подчинен на това дали даден дипломат да бъде поканен или не на конституирането на новия парламент. Сезгин Мехмед от ДПС заяви:
"Радваме се, че най-сетне в България имаме твърдо ориентирано евроатлантическо мнозинство. Надявам се, че в скоро време ще започнем да решаваме истинските проблеми на хората"
Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ, каза:
"Всичко е важно, включително и кой ще поканим на откриването на предстоящия парламент. Разбира се, никой не е забравил за високите цени, за инфлацията, за всичко, което ни докара ПП. С тези консултации се опитваме да измием срама от неадекватността на предишното управление, защото г-н Зеленски трябваше да бъде изслушан много отдавна".
Митов коментира и отсъствието на БСП и Възраждане от срещата днес: 
"Много лесно обяснимо. Те в общи линии си следват Кремълския наратив и проруска политика".

От "Български възход" изпратиха официално съобщение до медиите, в което мотивират отсъствието си от днешната среща. 

В позицията се казва, че депутатите от формацията на Стефан Янев смятат, че българските избиратели искат спешно да чуят как ще започне решаването на непосредствените проблеми, като повишаването на цените, инфлацията и цялостната икономическа криза. Вместо това, подготвителните срещи за откриване на Народното събрание се политизират, пишат от "Български възход". Те призовават, обсъждането на решения от национален интерес да започне, след като депутатите положат клетва.

Предложението бе направено вчера, няколко часа след като мнозинството от парламентарни формации реши посланиците на Русия и Беларус да не присъстват при учредяването на  48-ия парламент идната сряда. Зад идеята на ДБ застанаха ПП, ГЕРБ, ДПС и "Български възход", а против се обявиха БСП и "Възраждане". Те бяха критични и към идеята на ГЕРБ. 

"Надцакването по евроатлантизъм у нас продължава. Вдигам залозите и предлагам първото заседание да се състои в Киев! Така Митрофанова и да я каним, няма да дойде, а Зеленски ще се обърне към нас на живо, направо вместо Радев", написа във фейсбук Кристиан Вигенин от БСП. 

Пред БНР лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че формацията му няма да участва в днешната среща:  

"Това вече е крайна степен на дебилизация и инфантилизация в българската политика. Ако решат да направят нещо подобно, просто ще се наложи да отправим ние покана към руската посланичка и тогава предполагам, че целият първи работен ден на Народното събрание ще бъде провален".

Все още няма яснота дали останалите формации ще приемат поканата на ГЕРБ или ще отговорят писмено.

Третата поред среща в рамките на тази седмица трябва да започне в 13 часа. 

До този момент партиите постигнаха консенсус само за разпределението на местата в пленарна зала.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на винопроизводители в Поморие срещу нови изисквания на финансовото министерство

С автошествие с трактори, комбайни и товарни камиони лозари и винопроизводители от Поморие протестираха срещу нови изисквания в наредба на финансовото министерство. Според промените лозарите се задължават да претеглят събраното грозде още в лозовите масиви, а след това в реално време да подават електронна декларация с информация за..

публикувано на 31.07.24 в 11:33

Жителите на село Драганово на протест, искат водопровод

Жителите на село Драганово излязоха на протест и затвориха моста към населеното място. Недоволството е срещу неяснотата от Министерството на регионалното развитие ще получи ли Община Горна Оряховица 17 милиона лева за нови водопроводи на селото, което през лятото достига три хиляди жители и е на драстичен воден режим. Предстои ремонт на главния път,..

публикувано на 31.07.24 в 11:31
Людмила Петкова

Людмила Петкова: Има риск второто плащане по ПВУ да не бъде в пълен размер

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова предупреди, че има риск второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост да не бъде получено в пълен размер. НС изслушва двама министри за предложени промени в ПВУ Като причина тя посочи, че страната не е изпълнила част от заложените в ПВУ ключови реформи:..

публикувано на 31.07.24 в 11:05

Протест "Нито една повече" в 19 часа пред Съдебната палата в София

Протест под надслов „Нито една повече“ срещу насилието над жени ще се проведе в 19 часа пред Съдебната палата в София. Причината е, че за по малко от седмица две жени са убити от техните партньори. На фона на тези две убийства, вчера магистратите от Районен съд Пловдив решиха обвиняемият Георги Георгиев по делото Дебора, която беше измъчвана по..

публикувано на 31.07.24 в 11:03
Ирина Гъркова

Ирина Гъркова: Съвременните политици предпочитат опитомени медии

Съвременните политици, включително и най-новите лица,  предпочитат едни опитомени медии. Това отбеляза пред БНР   Ирина Гъркова, филолог, юрист, доктор по журналистика и преподавател във ФЖМК на СУ. " Колко от тях са способни да застанат пред медиите открито, колко от тях дават интервюта, които не са предварително режисирани? Колко от тях..

публикувано на 31.07.24 в 11:03

Забрана за транспортиране на овце и кози в Гърция заради случаи на чума

В Гърция се разраства разпространението на чума по дребните преживни животни. Властите обявиха забрана за транспорта им Забраненo е транспортирането на овце и кози в цяла Гърция, за да се ограничи разпространението на чумата сред животните, съобщават от аграрното министерство. Досега в страната са умъртвени почти 13 хиляди животни...

публикувано на 31.07.24 в 10:25

Френските самолети гасят в Малешевската планина, няма потвърждение за нашите хеликоптери

Двата френски самолета, които трети ден са в България по Европейския механизъм за помощ при бедствия, отново се включиха в гасенето от въздуха в Малешевската планина точно в 9 часа. Остава в сила забраната за плаване на лодки и други плавателни съдове в язовир "Доспат" , откъдето самолетите зареждат вода.  Самолетите прелитат периодично до..

публикувано на 31.07.24 в 10:11