Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова: Изправени пред каскада от кризи трябва да решим 4 важни неща

Снимка: Ани Петрова, БНР

"Днес не „те“- партиите, а „ние“ - институциите трябва да дадем отговор можем ли да се справим с кризите, можем ли да осигурим на България хоризонт за развитие, а на българския народ - сигурност и добруване. Това е в най-висша степен институционален въпрос, а не толкова тясно партиен. Можем, ако всякаква власт поеме своята отговорност и във взаимодействие, а не във война помежду си се движим в една посока". Това заяви председателят на "БСП за България" Корнелия Нинова в обръщението си при откриването на 48-то Народно събрание.   

Изправени пред каскада от кризи, за нас от "БСП за България", трябва да решим 4 важни неща. Първо - благосъстоянието на българския народ. Второ - финансова стабилност и развитие на икономиката. Трето, безкомпромисна борба с корупцията. И, четвърто - гарантиране на мир за българския народ и защита на неговото достойнство, допълни Нинова.

"Кризите доведоха до още бедност и по-големи неравенства. За нас от „БСП за България“ има бързи решения и те са: таван на цените, увеличение на доходите, подкрепа на държавата за енергийно бедните - работещи бедни, млади семейства, възрастни хора. Внасяме законопроекти за две тарифи - енергийно бедни, като понятие. Таван на цените на ток, парно, вода и газ; увеличение на минималната работна заплата на 850 лв; необлагаем минимум в рамките на прага на бедност от 504 лв.; освобождаване на млади - до 26 години, от плащане на данък върху първите им доходи; майчиството да бъде равно на минималната работна заплата; безплатни лекарства за ученици и безплатни учебници; безплатни лекарства за деца 14 години и безплатни учебници за ученици; преизчисляване на пенсиите, цялостен социален пакет в подкрепа на хората… Виждаме, че днес и други колеги, от други партии, които по-рано отричаха тези мерки като антипазарни, днес също ги приемат като необходими. За съжаление, закъсняхме с поне половин година. Изпревариха ни много европейски държави – Полша, Испания, Италия, Германия, Австрия отдавна въведоха тези мерки, загрижени за благосъстоянието на европейските народи".

"Благосъстоянието на българския народ не минава само през краткосрочната помощ и подкрепа за преминаване през тежките зимни месеци. Благосъстоянието на българския народ трябва да е дългосрочна, принципно и последователно преследвана цел, а то минава и през добро образование и здраве. Само образован и здрав народ може да гради просперираща държава. Ето защо за нас прегледът на учебното съдържание на учебниците, които да отразяват истината за българската история, да отразяват българските класици и да бъдат достъпни за децата си остава приоритетна задача. Един учебник за един клас по един предмет и образованието на образованието с икономиката са важни за нас теми, които отново ще поставим в 48-мия парламент", допълни тя.

"Не може повече търговията да е водеща в здравеопазването. То трябва да е достъпно и безплатно за тези, които са си внасяли осигуровките, а за тези, които не са, държавата да гарантира минимум пакет от здравни услуги. Разбира се идва логическият въпрос откъде пари за всичко това. Има временни решения, прилагат се в цяла Европа - увеличаване на дефицита, теглене на дългове, но има едно нетрайно и  истинско - работеща икономика. Само работеща икономика, високи инвестиции, високотехнологична икономика могат да гарантират приходи за социална дейност, образование и здравеопазване", каза Нинова.

"Веригата на доставки се скъсява в резултат на кризата от Азия към Европа и това е шанс за българската икономика. Държавата трябва да продължи да бъде партньор на българските фирми, подкрепата за тях за тока да продължи, особено за малък, среден семеен бизнес, особено за българско родно производство", допълни лидерът на БСП.

"Безкомпромисната борба с корупцията ще помогне и на социалната ни програма и за развитие на икономика. Корупцията, задкулисието, даването на пари под масата е проникнало дълбоко в основите на нашия живот и във всички обществени сфери. Корупцията е една от причините за бедността, за неравенствата и за несправедливостта. Тя е голямото зло за България. Тя се бори с железни и строги закони, контрол върху тяхното изпълнение, неизбежност на наказанието и реформа в правосъдната система.

Пияни и дрогирани шофьори, над които има чадър на всички равнища убиват невинни хора по пътищата. Не можем само да констатираме това. Ние предприемаме действия - внасяме промени в НК и НПК – отнемане на книжката завинаги, конфискуване на моторното превозно средство завинаги, да няма условни присъди, а само ефективни присъди при тези престъпления и те да се движат по бързото производство - предвидените в законите срокове от 7 и 14 дни", категорична бе Корнелия Нинова.

"Външната политика стана изключително важна тема в нашето ежедневие. Много пъти в последните месеци се повтаряше думата „война“  и рядко - думата „мир“. Предоставянето на оръжие от България на Украйна за нас означава въвличане на страната във война. Ние сме против! Решението е в дипломацията, в спиране на военните действия, в преговори и мир. Ние няма да подкрепим предложението на служебния кабинет за закупуване, наемане или на лизинг самолети. Тези пари в тези кризи са необходими за пенсии, за помощ на деца, на млади семейства, за социални разходи, за компенсация на бизнеса", заяви лидерът на БСП.

"Много се говори за влизане в еврозоната. Защо забравяме, че възложихме на БНБ да ни направи доклад как ще се отрази приемането ни в еврозоната сега и веднага?! Следващата стъпка, която ще направим е – каним ръководството на БНБ тук, пред нас и пред всички, на открито заседание, за да чуе целия български какви са изводите и тогава да решаваме".  

"В края на миналия парламент ние от БСП не подкрепихме решението на парламента за даване на зелена светлина за членство на Република Северна Македония в ЕС. Имахме своите аргументи. В името на защитата на достойнството на българския народ, ще внесем декларация, с която да осъдим езика на омразата, агресията, унижаването на българското знаме и символи, на българския химн, на името на България и на достойнството на българския народ", заяви Нинова.

Колкото и да е отредения живот на това Народното събрание, смятаме, че трябва да постигнем минимум съгласие по-бързи антикризисни мерки, овладяване на цени, подкрепа на хората, бюджет за 2023-та и в този бюджет да не допуснем никакво разклащане на финансовата стабилност на страната. Има начини да се съчетаят!"

За съставянето на ново правителство Нинова коментира:

"Политиката изисква отговорност, изисква честност и изискват мъжество в някаква степен ще си послужа с един цитат от президента Радев от 12-ти септември 2020 година. Тогава президентът каза: „Искам тези от властта с пълните чекмеджета да поканят тези от площада долу с празните чекмеджета да водят диалог. Е няма как да стане“. Това е днес изборът – какво правителство искаме да направим. Това е днес изборът -  какво правителство искаме да направим. Ние сме последователни и принципни. Шест години се борим със стария модел на управление и продължаваме, водени от един принцп – справедливост. В името на справедливостта оставаме последователни и принципни в борбата с модела на задкулисие, в борбата за правова, социална и справедлива държава".





По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни представители от "БСП за България". "Беше внесено искането за оставката на Росен Желязков с..

публикувано на 24.04.24 в 20:10
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев: "Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система. Най-доброто решение е да се подобри събираемостта на вноските, смятат 41% от анкетираните. Половината от..

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 24.04.24 в 19:36