Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС одобри допълнителни санкции срещу Иран заради доставките му на дронове за Русия

Снимка: ec.europa.eu

Посланиците на страните членки на ЕС одобриха допълнителни санкции срещу Иран заради помощта на страната с дронове за Русия, с които тя пък атакува Украйна.

Иранските безпилотни самолети Shahed-136, известни като "дронове-камикадзе", бяха използвани в големи количества от руските сили през последните седмици за атакуване на цивилни цели и критична инфраструктура в Украйна, като например електроцентрали, което предизвика остро осъждане от страна на Запада.

Въпросът за допълнителните ограничения срещу Иран беше поискан още в понеделник от министъра на външните работи Дмитро Кулеба.

След заседанието на външните министри същия ден, върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел заяви, че очаква още доказателства по въпроса. По всяка вероятност европейските лидери ще дадат зелена светлина за санкциите  на заседанието си в Брюксел утре и вдругиден, заяви дипломатически източник от ЕС. Той уточни, че никога не е имало съмнения за произхода на дроновете, а за това дали те са предавани на Русия от трета страна. "Сега този въпрос се изясни", добави той.

Според друг дипломатически източник, подобни индивидуални санкции се прилагат по-бързо от икономическите, защото не се нуждаят от нова правна рамка. Новите ограничения идват в допълнение към вече приетите в понеделник ограничения срещу "моралната полиция" на Иран за бруталното смазване на протестите срещу режима на аятоласите. 

"Файненшъл таймс" цитира два свои източника, информирани за решението, според които ЕС подкрепя санкциите срещу петима ирански официални служители и три компании заради доставката на дронове за Русия, използвани във войната срещу Украйна.

Мерките на ЕС, които бяха съгласувани от представители на държавите членки в сряда, включват санкции срещу компанията Shahed Aviation Industries, която произвежда безпилотните самолети, и трима висши военни, участващи в програмата за безпилотни самолети на страната, посочва още финансово издание..

Тези санкции трябва да бъдат законово договорени от посланиците на блока по-късно в сряда.

Санкциите на още две ирански компании и още две физически лица ще бъдат законово договорени на по-късна дата, според информацията на "Файненшъл таймс".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58