Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски журналисти с награда "Дафне Галиция" за разследваща журналистика

Снимка: daphnejournalismprize.eu

Карол Валади и Клеман до Рома са носителите на тазгодишната награда за разследваща журналистика на името на убитата малтийска журналистка Дафне Каруана Галиция. Двамата френски журналисти са избрани от независимо жури заради 24-минутния им документален филм, който разкрива руското влияние в Централно африканската република, пропагандата и намесата на частното военно формирование Вагнер. За БНР 33-годишният Карол Валади, който беше в Европейския парламент за официалната церемония по награждаването, разказа какво го е мотивирало да започне разследването в Централно африканската република: 

„В края на 2020 година имаше голяма атака в столицата от бунтовническа група и тя беше отблъсната от международни сили, включително руски, които обаче не бяха обикновени руски сили, а частно военно формирование, наречено „Вагнер груп“. Тогава започнахме да проучваме групата, тя беше тайна. Опитахме се да я разследваме, беше трудно, защото имаше натиск и заплахи срещу журналисти. Трима руски журналисти умряха, докато разследваха действията на „Вагнер груп“ в страната“. 

Наградата за свободна журналистика на името на Дафне Каруана Галиция се връчва около годишнината от смъртта на малтийската журналистка. Тя беше убита на 16 октомври 2017 година при експлозия на кола бомба. 

Дафне Каруана Галиция отразяваше теми, свързани с корупцията, прането на пари, организираната престъпност, продажбата на гражданство и връзките на малтийското правителство с т.нар. „Досиета от Панама“. Преди дни двама братя бяха признати за виновни и получиха по 40 години затвор за покушението. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: Поредното бедствие заварва поредните управляващи неподготвени

" Политици има достатъчно, само че държавници в България няма . Няма хора, които имат държавническо мислене. Всичко е на парче, всичко е в последния момент и за съжаление "скрито-покрито" ".  Това каза пред БНР Красимир Каракачанов, бивш вицепремиер и министър на отбраната. Той коментира натрупалите се кризи в последно време - пожари, дерайлирал..

публикувано на 26.07.24 в 15:16

КС обяви за противоречащи на Конституцията част от промените, свързани със съдебната реформа

Конституционният съд обяви за противоречащи на Основния закон почти всички промени, свързани със съдебната система, в Шестата ѝ поправка.  Съдиите не са постигнали съгласие по текстовете, свързани със служебното правителство и мандата на Народното събрание, като те остават в сила. Всички 12 конституционни съдии са участвали във..

публикувано на 26.07.24 в 14:35
Пожар край Петрич

Пожарите в Благоевградско събраха общини на работна среща за бедствия и аварии

Заради тежката ситуация с пожарите местните власти и държавните институции в Благоевград проведоха работна среща, на която обсъдиха необходимите спешни мерки за недопускане на бедствени ситуации, както и координацията помежду си. Дни преди тази среща децата на Благоевград участваха в забавни игри и състезания, за да научат повече за работата..

публикувано на 26.07.24 в 14:32

Президентът Радев ще участва в церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Париж

Президентът Румен Радев ще участва в церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Париж, в които страната ни е представена от 46 олимпийци в 16 спорта. "Светът отново е Олимпиада. Париж посреща 33-тите летни Олимпийски игри, за съжаление в глобална ситуация на остри конфликти, кризи и противопоставяне. Но както вчера заяви..

публикувано на 26.07.24 в 14:30

СОС реши да слее Четвърта и Втора градски болници

Столичният общински съвет реши да слее Четвърта и Втора градски болници.  Медиците от Четвърта градска болница ще получат право да работят във Втора градска или в друго общинско лечебно заведение, обясни съветникът от ГЕРБ-СДС и заместник-председател на здравната комисия д-р Антон Койчев. Това са 35 лекари и 19 специалисти по здравни грижи: "Самият..

публикувано на 26.07.24 в 14:20

ГЕРБ сезират АДФИ и Сметната палата за финансирането на детски градини в столичния район "Изгрев"

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметната палата във връзка с финансирането за оборудване и обзавеждане на детски градини в столичния район "Изгрев". Според Ваня Тагарева, зам.-председател на Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ-СДС, смущаващи са три становища във връзка с..

публикувано на 26.07.24 в 14:11
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има безпрецедентен натиск върху депутатите, изключени от ПГ на ДПС

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров обяви, че има безпрецедентен натиск върху народни представители, нечленуващи в парламентарната група на Движението. Чакъров уточни, че са получили информация за среща между антикорупционната комисия, НАП и служебния министър на финансите, на която е наредено да започнат масирани проверки на народни..

публикувано на 26.07.24 в 14:02