Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват преговорите за съставяне на правителство

| обновено на 22.10.22 в 11:08
Снимка: БГНЕС

Започнаха преговорите за съставяне на правителство, водени от контактната група начело с Росен Плевнелиев - президент на България в периода 2012-та - 2017-та година, и бившият външен министър Соломон Паси. 

Двамата определиха задачата си като много трудна, но с амбицията да намерят общи приоритети между политическите сили, свързани с „европейското и демократично развитие на България“, както го определи Плевнелиев. 

Сред конкретните теми са влизането в еврозоната, превъоръжаването на българската армия и „спешни въпроси“ като Плана за възстановяване и борбата с корупцията. 

Контактната група беше инициирана от ГЕРБ - СДС, които получиха най-много гласове на последния парламентарен вот и ще бъдат първата политическа сила, която ще получи проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Вчера стана ясно, че идната седмица президентът Румен Радев ще свика консултации с парламентарните сили.

В търсене на общи приоритети започнаха срещите, водени от контактната група Соломон Паси и Росен Плевнелиев за съставяне на правителство. 

"Да накараме политическите партии да излязат от окопите, да си говорят, да търсят заедно решение и съгласие. Това изобщо не означава, че говориме за каквото и да било създаване на коалиции. Напротив, означава, че по най-прагматичния начин, едно по едно, ние ще минем през един много дълъг лист на приоритети, решения по тях, които са спешни и неотложни и които гражданите очакват", заяви Плевнелиев. 

Соломон Паси определи задачата като:

"Нещо по средата между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно"".

След първата среща, която бе с ГЕРБ-СДС от най-голямата парламеентарна група  излязоха с оптимизъм, че разговорите могат да продължат. Томислав Дончев заяви, че вижда еволюция към отговорност на политическите сили, отговорност над егото, но все пак обяви:

"По никакъв начин няма да си позволим да имаме аритметично мнозинство, да се съберем с този, този, този и да минем числото 120 или 121. Подобно правителство, като последното титулярно , събрано по този начин, е безпомощно. Или ще стане на базата на сходство в цели принципи, програми, намерения или няма да стане". 

От ГЕРБ-СДС определиха като "детински" исканията на една от политическите сили, един определен човек да не участва вече в политическия живот, очевидно визирайки посланията на ПП за това, че Бойко Борисов не може да бъде част от политическия живот, ако иска да има преговори с ГЕРБ  Даниел Митов:

"Залепили са етикети, нарочили са си някакви хора, дали от политически партии, дали извън парламента и решават, че единственият начин да започнат те някакъв разговор с останалите са, ако някой друг го няма или ако нещо там не им се удовлетвори. Това са детинщини", коментира Митов, според когото е необходим баланс в позициите. Десислава Атанасова допълни:

От своя страна, Росен Плевнелиев коментира, че са обсъдени множество въпроси с представителите на ГЕРБ-СДС , сред които геополитическата ситуация и бедността в страната, като задължително това, което искат от контактната група е да се гледа към евроатлантическата перспектива на страната ни. Постигнато е разбирателство по следната тема.

"Първият общ политически знаменател на партиите и парламентарните групи, с които говорим, се прояви още при откриването на НС. Това са шестте партии, които се изправиха, когато засвири Одата на радостта - Химна на Европа" - заяви Соломон Паси след срещата. 

От БСП и Продължаваме промяната заявиха писмено, че няма да участват в подобен формат на разговори още преди началото им. По време на първата среща е пристигнал и писмен отказ от ДБ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево. Районът е силно задимен и в Елин Пелин е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Вследствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16