Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън, Риши Сунак и Пени Мордант - основни претенденти за поста на Лиз Тръс

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Риши Сунак, Борис Джонсън и Пени Мордант продължават да са тримата основни претенденти за поста на Лиз Тръс, която подаде оставка като премиер на Великобритания и лидер на Консервативната партия.

Бившият премиер Джонсън се радва на най-голям медиен интерес, но въпреки засилващата се подкрепа за него има и съмнения, че „Партигейт“ може да навреди на шансовете му.

Пени Мордант стана първия претендент официално обявил участието си в надпреварата.

Тя определи себе си като „свеж глас за обединение на партията“. Мордант обаче изостава чувствително след Риши Сунак от Борис Джонсън. Твърди се, че Сунак, бившият финансов министър, вече си е осигурил необходимата подкрепа на 100 тори депутати.

Джонсън е още далеч от тази бариера, но кампанията му набира скорост и прогнозите на този етап са, че до крайния срок за събиране на номинации именно той и Сунак ще останат в надпреварата.

Бившият премиер хвана полет от Доминиканската република, където бе на почивка, и ако няма закъснение вече трябва да е кацнал във Великобритания.

Той е смятан на неговите привърженици за единствения кандидат, който може да спечели следващите избори, въпреки че в момента консерваторите изостават катастрофално от лейбъристите в проучванията на общественото мнение.

Тази сутрин Доминик Рааб, който подкрепя кандидатурата на Борис Джонсън обаче заяви, че завръщането му на власт ще бъде много трудно, защото воденото разследване дали той е подвел парламента по време на „Партигейт“ може сериозно да му попречи.

Между другото Рааб даде добра оценка на Сунак, като каза, че като се погледат икономическите предизвикателства, пред които е изправена страната, не може да не се отчете, че Сунак е бил прав от какво има нужда за да се възстанови финансовата стабилност.

В понеделник ще стане ясно колко кандидати ще има за овакантените постове. Те могат да бъдат максимум трима, но има и вероятност, макар и минимална, депутатите да се обединят зад една кандидатира. Най-късно в петък ще стане ясно името на новия лидер на торите и премиер на страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС прие на първо четене внесения от МС законопроект за въвеждане на еврото в България

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България.  В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица.  В закона са утвърдени и важни срокове. През първия месец ще..

публикувано на 26.07.24 в 16:29

Костадин Костадинов: КС за пореден път взема решения под натиск на Делян Пеевски

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че Конституционният съд за пореден път взема решения под натиск от страна на Делян Пеевски, защото това е неговият съд:  "Ако КС беше взел наистина правилно решение, той трябваше да отмени 100% всички, абсолютно всички промени в Конституцията. С частичното, на парче взето решение, той за пореден път..

публикувано на 26.07.24 в 16:17

Административният съд потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на София

Административният съд София-град потвърди решението на Общинска избирателна комисия – Столична, с което Васил Терзиев е обявен за избран за кмет на Столична община на втория тур, проведен на 5-и ноември 2023 г. Решението за избора му, обявено от Общинската избирателна комисия, беше оспорено от загубилата вота Ваня Григорова. Решението..

публикувано на 26.07.24 в 16:10
Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев: Човешка небрежност е една от основните версии за взрива в Елин Пелин

По информация на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов по време на инцидента в складовете в Елин Пелин е имало още двама души. Министърът посочи, че няма конкретна информация за тях, тъй като спасителните екипи все още не са влезли в складовете заради продължаващите избухвания.  "Освен двамата души, които са в болницата, за съжаление,..

публикувано на 26.07.24 в 15:56
Кирил Петков

Кирил Петков коментира решението на КС: Няма справедливост в нашата страна

"Има ли справедливост в България? Работят ли прокуратурата и съдебната власт за хората?".  Това попита във Фейсбук Кирил Петков след решението на Конституционния съд.  КС обяви за противоречащи на Конституцията част от промените, свързани със съдебната реформа "Аз смятам, че - не! Напротив, убеден съм, че сегашната система е създадена..

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Френският министър на транспорта: Саботажът в жп мрежата е с тежки последици

800 хиляди пътници са засегнати от масираната атака срещу френската високоскоростна железопътна мрежа. Тя наруши движението по някои от най-натоварените линии часове преди церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж.  След палежи по линиите, свързващи Париж с градове като Лил, Бордо и Страсбург, в ход са действия по възстановяване..

публикувано на 26.07.24 в 15:40

Красимир Каракачанов: Поредното бедствие заварва поредните управляващи неподготвени

" Политици има достатъчно, само че държавници в България няма . Няма хора, които имат държавническо мислене. Всичко е на парче, всичко е в последния момент и за съжаление "скрито-покрито" ".  Това каза пред БНР Красимир Каракачанов, бивш вицепремиер и министър на отбраната. Той коментира натрупалите се кризи в последно време - пожари, дерайлирал..

публикувано на 26.07.24 в 15:16