Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победители и губещи на междинните избори в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС


"Справяме се изключително добре с гласовете. Мисля, че се образува една голяма червена вълна."

Макар все още да няма окончателни резултати от междинните избори в Съединените щати, едно е ясно - червената, републиканска вълна, предречена от бившия президент Доналд Тръмп не заля страната, а традиционните катастрофални загуби на партията на действащия президент не се оправдаха. Демократите на практика спечелиха мнозинство в Сената, след победата на Катрин Кортез Масто в Невада. Така сенатските места на републиканци и демократи са изравнени - 50 на 50 и в този случай решаващ глас при вот има вицепрезидентът Камала Харис. 
   
"Демокрацията ни беше изправена пред изпитания през последните години, но с гласовете си американците доказаха още веднъж, че сме олицетворение на демокрацията."

В Кеноша, Уисконсин, САЩ, 8 ноември 2022 г.

Защо при инфлация от 8% и спадащ рейтинг на президента Джо Байдън, червеното цунами на републиканците не се материализира? Защото вотът не беше обусловен само от икономическите затруднения. Според анализатори има покачване в цената на живота, но нивото на безработица остава сравнително ниско. А когато хората нямат непосредствени опасения за работата си, успяват да се фокусират и върху други проблеми като абортите, имиграцията и "голяма лъжа" на Тръмп, че победата му през 2020 е била открадната, смята Навин Наяк, съветник в Центъра за американски напредък. 

"Истината е, че хората не са доволни накъде върви страната. Но като погледнеш алтернативата... А президентът Байдън много добре обясни, че алтернативата е екстремизмът на Тръмп и американците казаха: не, благодаря. Въпреки че всички ветрове и традиционна динамика на междинните избори бяха в полза на републиканците, когато американците видяха какво им предлагат, не проявиха интерес и не им дадоха властта." 

В много щати избирателната активност на междинен вот е била исторически висока, което политолозите отдават на мобилизацията на младите хора, мотивирани от проблеми като репродуктивните им права.  Т. нар. поколение Зет отиде да гласува, след решението на Върховния съд на САЩ да отмени конституционната защита на правото на аборт, произтичаща от делото „Роу срещу Уейд“. Това решение предизвика вълна от демократически протестни гласове и доведе до увеличаване на броя на  жените в цялата страна, регистрирали се за гласуване, подчерта Натаниел Бъркхед, професор по политически науки от университета на Канзас. 

"Не може да подценяваш ефекта от аборта. Демократите разбраха, че гласоподавателите наистина се вълнуват от този проблем. Инфлацията също е реална и хората я разбират, но абортът е толкова основно човешко право, че демократите не трябва да спират да работят по този въпрос."



Освен млади хора, за демократите гласуваха и много представители на малцинства и ЛГБТ общността, които се чувстват подтиснати и пренебрегнати. След отмяната на правото на аборт, те съзряха реална опасност да се стигне до отмяна и на много от техните, трудно извоювани права, обяснява Навин Наяк. 

"Обръщането на вълната дойде от отмяната на фундаменталното право на жените да контролират собствените си тела. За милиони избиратели, най-вече жени, беше кристално ясно, че това е реалната заплаха, ако републиканците дойдат на власт. Ако вземат властта могат да наложат забрана в национален мащаб и това беше ужасяваща перспектива за много американци. "

Доналд Тръмп

Много от кандидатите, подкрепени от бившия президент Тръмп, се провалиха на вота като може би най-фрапиращият пример е от ключовия щат Пенсилвания, където демократът Джон Фетърман се наложи над кандидата на републиканците Мехмед Оз. Елегантният хирург  беше подкрепен от Тръмп още през април, когато бившият президент обяви, че именно докторът и телевизионен водещ е човекът, който ще попречи на "радикалните, леви маниаци" да съсипят страната. Но в обрат, достоен за холивудска продукция, Оз изгуби от Фетърман, който се бореше с последствията от инсулт по време на цялата си предизборна кампания. 

"Гордея се с това, което направихме: защитихме правото на аборт, здравеопазването като основно човешко право и повишаването на минималната работна заплата."

Както името на Байдън, така и това на Тръмп не са на бюлетината. Бившият президент обаче е подкрепил кандидати с подобно на неговото мислене, тъй като опитва да остане  фактическият лидер на партията си преди евентуалната му нова кандидатура за президент през 2024 г.  Според Натаниел Бъркхед много от кандидатите на републиканците, особено тези, подкрепени от Тръмп не са успели да убедят хората в политическата си  тежест. А други гласоподователите открито признават, че са гласували за демократите, само за да намалят влиянието на бившия президент върху републиканската партия. 

"Смятам, че при републиканците проблемът беше качеството на кандидатите. Погледнете хора като Хершел Уокър или Доктор Оз - това не са сериозни кандидати. Избирателите прозряха това и ги наказаха." 

Рон ДеСантис ликува след изборната си победа заедно със съпругата си Кейси и децата им,8 ноември 2022 г.
Изключението от тази тенденция и една от звездите на изборите е губернаторът на Флорида Рон Десантис. Републиканецът спечели втори мандат с голяма преднина и  това несъмнено ще даде инерция на кандидатурата му за номинация за президентския вот. 

"Имахме куража да водим, дадохме обещания и ги изпълнихме."

Бившият президент Доналд Тръмп даде да се разбере, че е против президентската перспектива на Десантис и между двамата се очертава ожесточена битка, смята Натаниел Бъркхед. 

"Инстниктът на Тръмп е да напада, когато се чувства застрашен. И очаквам нападките да се увеличат. Рон Десантис е доста по-умерен. Смятам, че той няма да прибягва до директни атаки, защото разбира, че като се бориш с прасето в калта, на прасето му е приятно, а ти се каляш целия."



Още по време на предизборната кампания Тръмп многократно намекна, че смята да се кандидатира през 2024 -а, въпреки молбите на съветниците му да отложи обявяването на намерението си поне до края на годината. 

"За да стане страната ни успешна, безопасна и велика, вероятно ще трябва да го направя отново, но очаквайте новини от мен."

Окуражен от представянето на демократите на междинните избори президентът Джо Байдън, който след броени става на 80 години, също заяви, че най-вероятно ще се бори за втори мандат. 

"Намерението ни е да се кандидатираме отново. Такова беше намерението ни, независимо от резултата на междинните избори. А фактът, че Демократическата партия се справи много по-добре от очакваното и постигна най-добрите резултати от президентството на Джон Кенеди насам, ни кара да въздъхнем с облекчение." 

Изходът от изборите може да окаже влияние и на американската помощ за Украйна. Въпросът остава отворен, защото се очертава републиканците да имат малко мнозинство в долната камара, а и самата партия е разединена по отношение на подкрепата за Украйна. 

По публикацията работи: Лилия Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пресконференция на тема: „Крайно време е за отговорност и решителни политики спрямо екстремния климат!“ в БТА, 30 юли 2024 г.

"Коалиция за климата": България се е провалила в климатичните политики

България напълно се е провалила по отношение на климатичните политики, обявиха от сдружение "Коалиция за климата". Според бившия екоминистър Борислав Сандов, страната ни няма да може да се възползва от ресурс от около 5 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми. Европейската комисия е изчислила,..

публикувано на 30.07.24 в 13:04

Временно прекъсване в работата на пощенските станции

Има временно спиране на работата на пощенските станции, съобщиха от пресцентъра на "Български пощи", предаде БТА. До 15.00 ч. днес временно няма да се обслужват клиентите в пощенските станции на "Български пощи" поради извършване на технически дейности в системата на мобилния оператор, осигуряващ интернет свързаност, информират от националния пощенски..

публикувано на 30.07.24 в 12:53

106 пожарникари гасят горски пожар край хърватския град Сплит

Горски пожар избухна днес край хърватския крайбрежен град Сплит, като 106 пожарникари участват в гасенето, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ, цитирана от БТА. Според информация на Хърватската противопожарна общност пожарът е обхванал трева, ниска растителност и храсти. В гасенето на пожара участват 106 пожарникари с 39 противопожарни..

публикувано на 30.07.24 в 12:49
Министър Галя Кондева

Бъдещата Национална детска болница: Високотехнологична и с 404 легла

Бъдещата Национална детска болница ще бъде високотехнологична, с 404 легла, и ще обединява съществуващите университетски детски клиники. Това е записано в доклада за структурата на лечебното заведение, подготвен от консултанти от Европейската инвестиционна банка. Документът се обсъжда на работна среща в здравното министерство...

публикувано на 30.07.24 в 12:40

Все още не е ясно колко битови потребители са енергийно бедни

Все още няма яснота, колко от потребителите на електроенергия попадат в категорията "Енергийно бедни" за да може от началото на 2026 година, за когато е планирана либерализацията на пазара на ток за бита, спрямо тях да  се прилагат мерки за защита. ИСС препоръчва мерки за защита на битовите потребители на електроенергия Зорница..

публикувано на 30.07.24 в 12:20

Светият Синод с позиция за церемонията по откриване на Игрите в Париж

Безспорна истина е, че повече от две хиляди години до днес в основата на европейската цивилизация стои християнството, стоят християнските ценности и добродетели, т.е. Христовата евангелска нравственост и светоглед. Християнството е оставило своя незаличим отпечатък върху всички сфери на човешкия живот и култура, а земният живот на нашия Господ..

публикувано на 30.07.24 в 12:19
главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов за пожара по границата с Гърция: На този етап не се налага евакуация

Спряно е гасенето на пожара в планината Славянка в участъците, които са близо до минното поле, заради експлозии в района.  Взривове от минните полета се чуват от над 2 часа. Полетата са по линията на километър-километър и половина по границата. През нощта огънят е успял да пробие на още няколко места и да се прехвърли от гръцка територия на..

публикувано на 30.07.24 в 12:12