Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мощна зимна буря в САЩ и Канада отмени хиляди полети и остави без ток над 1,5 млн. домакинства

Това е буря, която се среща на 20 до 30 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мощна буря връхлетя огромна територия от САЩ и Канада, прекъсвайки електрозахранването на повече от 1,4 милиона домове и фирми, спирайки хиляди самолетни полети и попарвайки надеждите за доставка на празнични подаръци в последния момент.

В петък авиокомпаниите отмениха над 4400 в САЩ, след като мощната зимна буря попречи на работата на летищата в Съединените щати и разочарова хиляди пътуващи за коледните празници, предаде Ройтерс.

Отмяната последва близо 2700 отменени полета в четвъртък, според уебсайта за проследяване на полети FlightAware.

Пътническият железопътен транспорт "Амтрак" също отмени десетки влакове през Коледа, прекъсвайки ваканционните пътувания на хиляди американци.

Федералната авиационна администрация (FAA) наложи принудително приземяване на самолетите или забавяне за размразяване на редица летища в САЩ поради зимното време..

Министърът на транспорта Пийт Бутиджидж каза пред CNN, че американската авиационна система "работи под огромно напрежение“ и две различни бури и силни ветрове засягат летищата в страната.

Около 10% от полетите в САЩ са били отменени в четвъртък, каза Бутиджидж. 44% от заминаващите полети на международното летище Сиатъл-Такома бяха отменени, както и повече от 40% от заминаващите полети в Детройт, 60% в Портланд, 34% от летище "Ла Гуардия" (LaGuardia) в Ню Йорк, 27% в Бостън и 21% от чикагското летище "О'Хеър".

Други 5500 полета в САЩ бяха отложени в петък - включително повече от една пета от тези, извършвани от American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines и Southwest Airlines.

Southwest отмени 889 полета в петък, повече от една пета от всички редовни полети, докато Alaska Airlines отмени 359, или 46%, от своите полети.

Летище

Зимната буря в няколко щата, придружена със смъртоносни температури, силни ветрове и обилен сняг, остави над 1,5 милиона клиенти без електричество към петък на обяд. Лошото време, включително най-студената Коледа от десетилетия за части от страната, е голямо изпитание за това, което мнозина описват като остаряла електрическа мрежа, която е била пренебрегвана твърде дълго.

Разрушителните ветрове спряха тока на над 1,5 милиона клиенти, простиращи се от Тексас до Нова Англия, според сайта PowerOutage.US. Над 150 000 клиенти са били без осветление и потенциално отопление в Северна Каролина и над 102 000 са били без ток в много по-студения Кънектикът, се казва още в сайта. Прекъсванията на електрозахранването обхващат повече от 25 щата - от Мейн до Тексас.

В петък силни ветрове, леден дъжд и обилен снеговалеж затвориха училища, прекъснаха електрозахранването в домовете и отмениха полети и в Канада, тъй като мощна зимна буря връхлетя цялата страна, което накара властите да предупредят хората да останат на закрито поради влошаващите се условия.

Бурята е свързана със същата мразовита метеорологична система, която обхвана голяма част от Съединените щати преди коледния празничен уикенд, осуетявайки плановете за пътуване и оставяйки повече от милион домове и фирми без електричество.

Очаква се бурята да засегне около две трети от всички канадци, докато се движи през двете най-населени провинции на Канада, Онтарио и Квебек, към Атлантическа Канада, каза метеорологът от Environment Canada Стив Флисфедер.

Въпреки че има много сняг и ниски температури, бурята е забележителна най-вече със своя размер и скорост. Предупрежденията за сняг, виелица, замръзване и наводнения се простират в централните и източните части на САЩ, северните им покрайнини и дълбокия юг, както и в Канада. Бързото придвижване на бурята през континента причинява резки температурни колебания.

Повече от 200 милиона американци - около 60% от САЩ - са били под някаква форма на предупреждение за зимно време в петък, според Националната метеорологична служба. Обилен сняг ще покрие района на Големите езера и части от северен Ню Йорк и Нова Англия, със силен студ след фронт, който сега настъпва към Пенсилвания и Апалачите.

"Това е буря, която се среща на 20 до 30 години", каза Рич Ото, синоптик в Центъра за прогнозиране на времето на САЩ.

Бурята се засили, докато преминава на изток, за да достигне статуса на т.нар. "бомбен циклон“ - когато централното му налягане бързо спада - и сега е съсредоточена над югозападно Онтарио в Канада. Канадците се справят със собствените си неволи при пътуване и прекъсвания на електрозахранването поради лошото време, включително отменени полети на най-натоварените летища в страната.

Бурята създаде "значителни смущения" и в центровете на FedEx Express в Мемфис и Индианаполис, потенциално забавяйки пристигането на ваканционните пакети за Коледа, се казва в изявление на компания за доставки.

Най-лошите прекъсвания на електрозахранването в петък следобед са били в Северна Каролина, Вирджиния, Тенеси, Ню Йорк и Мейн според PowerOutage.us, който проследява уебсайтовете на комуналните услуги. Броят на домовете в тъмното е склонен да расте, тъй като бурята и яростните й ветрове се придвижват по-на изток.

В Тексас, където студеният вятър свали температурите до едноцифрени стойности в някои райони, жителите задействаха нагревателните устройства толкова много, че ел. мрежата на щата постави рекорд за използване на електроенергия през зимата. Студът също така спря повече от 1,6 милиона барела на ден капацитет за рафиниране на петрол в щата и принуди двете най-големи рафинерии в САЩ - Motiva Port Arthur и Marathon Galveston Bay - да спрат да произвеждат.

В щата Ню Йорк бурята пък доведе до крайбрежни наводнения до 3 фута по протежение на Лонг Айлънд, докато ледът и силните ветрове затвориха пътищата в и около Бъфало, както и летището на града. Губернаторът Кати Хочул призова хората в щата да преживеят бурята у дома и да стоят далеч от пътищата.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин льо Пен

Крайната десница във Франция е победител на първия тур на изборите

Френската крайна десница е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е на път да стане първа парламентарна сила.  Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт - по предварителни данни тя е спечелила към 34% от гласовете на френските избиратели, води в над 400 района и може да спечели между 250 и 280..

публикувано на 01.07.24 в 01:05

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00