Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриархът: Свят, който пренебрегва човека, неизбежно ще бъде такъв, който бързо забравя и Бога

Снимка: bg-patriarshia.bg

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи своето обръщение към вярващите в навечерието на Рождество с думите:

"Възлюбени чеда на светата ни църква!

В навечерието на светлия празник на Христовото Рождество, отново съпреживяваме дългоочаквания Младенец, за Чието идване човечеството се подготвя още от времето на праотците, с вяра и съкровена надежда за изпълнението на даденото от Бога обещание! Прекланяме се пред величието на неизповедимия Божи промисъл, споделяме удивлението на ангелското войнство и радостта на витлеемските пастири, удостоени да са първи свидетели на рождението по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Мислено се пренасяме в покрайнините на Витлеем, където пещера става първи земен дом на Богомладенеца, а скромните пастири и безсловесните животни – Негово първо земно обкръжение.

В тези часове на очакване, по традиция роднини прииждат отблизо и далеч, за да бъдем събрани в семеен кръг около постната трапеза, в уюта на домашното огнище, защото това е най-семейният от всички празници, когато най-осезателно чувстваме силата на семейството и свързаността си с него. И тъкмо затова всяка година на този ден Църквата призовава своите верни да отворят сърцата си и за всички онези, които по един или друг начин живеят лишени от дома, семейната среда и най-обикновеното човешко внимание, които изпитват различни материални затруднения, понасят глад, жажда или студ и не биха изживели истински празника на Рождеството, ако не им бъде протегната ръка за помощ и не чуят дума за утеха.

В светото Евангелие Господ Иисус Христос ясно свидетелства, че грижата за всички тях е по същността си грижа за Самия Него: „гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте…“ (Матей 25:34). И обратно – отказът да им обърнем внимание представлява всъщност отказ от Самия Него.

Дните около празника на Христовото Рождество са особено подходящо време да си припомним тези думи на Спасителя и да се опитаме да ги въплътим в любов и безкористна подкрепа за страдащите, които са винаги близо до нас.

Светът, в който живеем, независимо от целия си материален и културен напредък – продължава и днес да бъде свят на болка и тъга, на неправда и незачитане на човешката личност. Бог ни се открива по най-непосредствен начин в нашия ближен, в човека до нас, който търси и жадува любов и милосърдие. Ето защо, свят, който пренебрегва и забравя човека, неизбежно ще бъде такъв, който лесно и бързо забравя и Бога.

Нека светлината, мирът и съвършената любов, донесени ни с раждането на Христа Иисуса, да бъдат с всички нас и божественият Младенец да ни дарува благодатта Си!

Благословена да бъде традиционната постна трапеза на Бъдни вечер!

Честит празник!"

По-рано днес от Светия синод разпространиха и Патриаршеско и Синодално Рождественско послание 

В началото на Богослужението тази вечер Мелнишкият епископ Герасим прочете и друго патриаршеско слово:

Посланията на епископите можете да прочетете ТУК.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две жертви на ракетна атака в Крим

Назначеният от Русия ръководител в Крим Сергей Аксьонов съобщи в Telegram че двама души са загинали при украинска ракетна атака в района на главния административен център на полуострова - град Симферопол, предаде агенция Ройтерс. Друга украинска ракета е ударила необитаема сграда близо до град Алуща на черноморското крайбрежие на Крим, добави..

публикувано на 24.05.24 в 07:20

Израел продължава военната кампания в Ивицата Газа

Израел продължава военната кампания в Ивицата Газа, въпреки изразената готовност за подновяване на преговорите с "Хамас" за постигане на примирие и осовобождаване на заложници. Под натиска на протести Израел се връща на масата за преговори за примирие По данни на палестинската агенция за гражданска защита при две израелски атаки в град Газа са..

публикувано на 24.05.24 в 07:16

Българите в Комотини честват празника с множество прояви

Българите в гръцкия град Комотини отбелязват с тържества днешния 24 май. В програмата са включени много празнични прояви, а кулминацията е спектакълът „Женско царство“ по Ст. Л. Костов. Той е подарък за сънародниците ни от общината в Хасково, която е един от основните дарители на българското неделно училище в Комотини, каза директорът Станка Колева:..

публикувано на 24.05.24 в 07:08

"Върви, народе възродени" - празничната програма в Ловеч

В Ловеч, където за първи път през 1901 г. прозвучава химнът на Светите братя Кирил и Методий денят на българската просвета и култура ще бъде отбелязан с празнично шествие, а с барелефи и плакети ще бъдат наградени заслужили и изявили се през учебната година учители и ученици. В празничното шествие ще се включат училищата, детските градини и..

публикувано на 24.05.24 в 06:58

С какви прояви ще бъде отбелязан 24 май

България отбелязва 24 май - Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Прояви ще се състоят в различни градове. По случай празника над 80 творци и артисти от различни области на изкуствата бяха отличени за техния принос в развитието на българската култура и духовност на церемония в Министерството на културата. Сред..

публикувано на 24.05.24 в 04:34

Започва съборът на овцевъдите над Петропавловския манастир

Над 30 породи овце и кози, коне тежковози, магарета и овчарски кучета, както и редки селскостопански животни ще бъдат показани на 12-ия Национален събор на овцевъдите, който се провежда от днес до неделя край Петропавловския манастир до Лясковец. Съборът ще бъде открит днес по обяд от служебния министър на земеделието Георги Тахов. Събитието се организира..

публикувано на 24.05.24 в 04:29
Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

САЩ наложиха санкции на Грузия заради Руския закон

Съединените щати налагат нови визови ограничения на Грузия след приемането в Тбилиси на закон за чуждестранното влияние. Ограниченията бяха анонсирани в изявление на американския държавен секретар Антъни Блинкън, цитирано от Франс прес. Според изявлението, визовите ограничения ще засегнат личности, които са отговорни или съучастват в антидемократични..

публикувано на 24.05.24 в 04:24