Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБ, БСП и "Български възход" обсъдиха декларацията за приоритети на ПП

Николай Денков, Кирил Петков и Асен Василев (отляво надясно) от ПП на среща с парламентарно представени партии във връзка с получаването на втория мандат и приоритетите за съставяне на правителство.
Снимка: БГНЕС

"Демократична България", "БСП за България" и "Български възход" се отзоваха на поканата за разговор в Народното събрание, за да обсъдят декларацията с четирите основни национални приоритета на "Продължаваме промяната".

От ПП формулираха четирите национални цели така:

  • Развитие на конкурентна и иновативна икономика;
  • Гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото;
  • Постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие;
  • Намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

От ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" нямаше представители на срещата.

"Никакви разговори с никого не са водени по отношение на персонален състав на един евентуален кабинет", беше категоричен акад. Николай Денков, който днес получи от президента втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 48-ото Народно събрание.

Какви са резултатите от срещата
БСП заявиха, че няма да я подкрепят, а от "Български възход" имат възражения, но до петък може да преговарят, стана ясно на срещата за обсъждане на декларацията с приоритети.

От ДБ смятат, че документът е "годна основа за формиране на стабилно управление", посочи Христо Иванов. Според него опитът на ПП да предложи правителство на малцинството е проява на "политическа смелост" и затова от ДБ са склонни да подкрепят проекта за решение.

От БВ отново настояха за писмено споразумение с ясно разписани срокове и механизми за вземане на решение, в противен случай имало опасност амбициозните цели да не бъдат изпълнение.

В края на срещата Кирил Петков каза, че се надява в следващите дни несъгласията да бъдат комуникирани.


Кристиан Вигенин от БСП заяви, че България има нужда от редовно правителство и политическа стабилност, като отправи и поздрави от името на левицата, че се прави опит за търсене на диалог, но в текста на декларацията са залегнали и приоритети, които от социалистите не могат да приемат. 

БСП няма да подкрепи предложения проект на решение, съобщи Вигенин и обясни, че аргументите на социалистите да откажат подкрепа са в две посоки: несъгласие с някои текстове в документа, свързани със социалната, данъчната и външната политика и второ – опасността правителство на малцинството да стане зависимо от случайни мнозинства:

"България има нужда от редовно правителство и политическа стабилност, но в същото време не можем да се стремим към правителство заради самото правителство или заради властта, нито пък на цената на безпринципни компромиси, които от наша гледна точка биха сринали допълнително доверието в парламента и в политическата система като цяло. На нас ни се струва, че една такава формула в най-добрия случай ще направи такъв тип правителство, зависимо от случайни мнозинства, и ще задълбочи политическата криза, вместо да я разреши".


Кристиан Вигенин отбеляза, че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" имат общо 127 народни представители, които не са дошли и не участват в разговорите. Трите формации до момента не се ангажираха в диалог с ПП, което ни води до заключението, че нямат намерение да подкрепят евентуално декларация за приоритетите и да подкрепят правителство с втория мандат, коментира той. 

Вигенин посочи,  че споделят основните цели, които са набелязани в проекта, а именно развитие на конкурентна и иновативна икономика, гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото, постигане на енергийна независимост, намаляване на социалните неравенства и достъп до качествено здравеопазване и образование. 

В текста на проекта обаче са залегнали предложения, по които нямаме съгласие. По тях не можем да правим компромиси и на този етап по наша преценка те нито могат да бъдат извадени, нито могат да бъдат коригирани, посочи Вигенин. 


Номинираният от ПП за министър-председател Николай Денков коментира, че проблемите са най-вече в две посоки - едната е свързана най-вече с отношението към войната в Украйна и позицията на България в този конфликт, а втората  е свързана с изборния процес. Имахме дискусия  и търсихме решения, това е вашето решение и ние го уважаваме. Така, както вие оставихте вратата отворена за последващи дискусии, от наша страна ще срещнете същото разбиране, посочи Денков. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владислав Ванков: Виното е уникална реклама за България

В двора на Археологическия във Варна музей се проведе един от най-разпознаваемите винени фестивали у нас. Сред инициаторите са братята Георги и Владислав Ванкови, които създават свой винен проект – изба, която да развива местната винена култура от района на Северното Черноморие. Издали са карта на избите на Североизтока и на..

публикувано на 22.07.24 в 14:38
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

НПМГ ще има нова четириетажна учебна сграда с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад...

публикувано на 22.07.24 в 14:24
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Имаше шанс за правителство на ПП-ДБ, но ако има желание

Бойко Борисов е основният проблем на държавата. Той сваля всяко управление чрез регулатори, служби и т. нат. Сега ПП си мислят, че го опитомяват и след следващите избори ще управляват. Не, ще ги последва съдбата на ДПС. Това каза в интервю пред БНР политологът Калоян Методиев, избран за депутат от листата на БСП, след това изключен и..

публикувано на 22.07.24 в 14:10
Кристиан Вигенин

Вигенин: Връщането на втория мандат не беше неочаквано

Връщането на втория мандат не беше неочаквано, коментира зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. Според него   перспективата да се стигне до правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима. Въпреки това, от БСП са готови, ако получат третия мандат, да опитат да съставят експертен кабинет и затова предлагат на   президента..

публикувано на 22.07.24 в 14:05

Върнаха десетки откраднати и изнесени от Кипър църковни реликви и антики

В Кипър бяха върнати 60 откраднати и незаконно изнесени след турската инвазия преди 50 години църковни реликви и праисторически антики. Ограбването на религиозното и културното наследство е една от най-трагичните открити рани на турското нашествие и продължаващата окупация, заяви президентът Никос Христодулидис на церемонията днес в..

публикувано на 22.07.24 в 14:02

КНСБ настоява за ръст с поне 20% на бюджета на МВР за пожарна безопасност

КНСБ настоява да бъдат увеличени минимум с 20 процента парите за издръжка и капиталови разходи в бюджета на МВР за пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии. Синдикатът оповести пакет от мерки във връзка с повишената опасност от пожари в страната и работата в условия на високи температури. Сред другите искания на..

публикувано на 22.07.24 в 13:57

КФН: Пенсионните фондове са с положителна доходност

Bcичĸи yнивepcaлни, пpoфecиoнaлни и дoбpoвoлни частни пенсионни фoндoвe са с пoлoжитeлнa дoxoднocт – това сочат данните на Комисията за финансов надзор за последния до момента наблюдаван двегодишен период от 30 юни 2022 година до 28 юни 2024 година. Средноаритметичната доходност на годишна база за изминалия 24-месечен период за най-масовите..

публикувано на 22.07.24 в 13:36