Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС освободи предсрочно шефа на НЗОК Петко Салчев

Петко Салчев - управител на НЗОК
Снимка: БГНЕС, архив

Парламентът освободи предсрочно Петко Салчев като председател на Националната здравно-осигурителната каса, считано от днес. Решението беше взето със 149 гласа „за“ и 26 "въздържал се".

Всички парламентарни групи гласуваха "за" оставката на Салчев въздържаха се единствено "Възраждане" и двама народни представители от "Демократична България".

Мотивите за предсрочното прекратяване на мандата на шефа на Здравната каса са нарушения диалог между него и Българския лекарски съюз (БЛС), както и системно неизпълнение на задължения от страна на Петко Салчев.

Той е внесъл методика за определяне на размера на сумите, плащани от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), без да я е съгласувал с лекарския съюз, не е създавал база данни и не е поддържал такава, като по този начин няма механизъм и контрол на изразходваните средства.

Антон Тонев от "Продължаваме промяната" обясни, че депутатите не могат да оставят здравната система на пауза.

"Ние в "Продължаваме промяната", парламентарната група, постигнахме съгласие да подкрепим проекта на решение, на който сме съвносители. Ситуацията е такава, има нужда от подобна процедура, за да възстановим диалога. Все пак да не оставаме здравната система на пауза за неопределен период."

Депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов каза от парламентарната трибуна, че в предсрочното освобождаване на Салчев няма личен мотив и го определи като изключителен професионалист, но липсата на диалог между НЗОК и БЛС поставя под съществен риск здравните услуги на българските граждани.

"Днешното решение в основата си цели именно това – да се отпуши процесът за работа между НЗОК и БЛС, за да можем активно да работим в интерес на българските пациенти и да можем да имаме рамков договор".

Самият Петко Салчев каза пред народните представители, че не приема упреците, че не изпълнява задълженията си. Той посочи, че само една съсловна организация иска оставката му.

"В един диалог има две страни – когато едната страна не желае да контактува с другата, няма диалог. Интересно защо само една организация иска моята оставка, а не са питани останалите организации, защото НЗОК не сключва договор само с БЛС. Човек, когато работи, греши, допуска грешки, но да ме обвиняват за системно нарушение, не бих го приел. Горд съм от това, което съм постигнал и ще си тръгна с гордо вдигната глава, защото оставям една работеща институция."

Решението на депутатите влиза в сила от днес, 13 януари.

Салчев вижда причината в конфликта с БЛС за заплати

В кулоарите на парламента Салчев обясни, че една от основните причини за прекратяването на мандата му е конфликт с БЛС заради тяхното настояване в Националния рамков договор да бъде включено увеличение на заплатите на лекарите.

"НЗОК е институция, която не е на лекарите, а е на здравно-осигурените лица. И управителят трябва да защитава техните интереси . Две години и нещо съм се сблъсквал със становището "дайте да дадем пари на лекарите". НЗОК е институция, която закупува услуга, която е извършена по съответния ред, не е институция, която плаща заплати. Опитите за въвеждане в НРД изисквания за заплати са незаконни. Оттук нататък всеки управител на НЗОК всеки момент може да бъде свален по предложение на някоя от съсловните организации."



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на Община Хасково

Новите общински съветници в Хасково полагат клетва

Новоизбраните общински съветници в Хасково ще положат клетва днес. Изборите за Общински съвет се проведоха на 23 юни, след като вотът от миналата година беше касиран. 41 са общинските съветници от девет партии и коалиции, като най-многобройна е групата на ГЕРБ - 17 представители. Втори са ДПС с 11 съветници. ПП-ДБ, БСП и ИТН имат по..

публикувано на 05.07.24 в 08:39

Фармацевти предвиждат икономически обезкървени аптеки и фалити. Какво е решението?

" От тази си версия на изменението на Наредба 4 единствено печели НЗОК . По този начин тя ще оправи своя бюджет". Това заяви пред БНР фармацевтът Константин Попов, член на Регионалната фармацевтична колегия в Ямбол.  След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК По думите му с измененията рецептата става много..

публикувано на 05.07.24 в 08:24

МВР отбелязва 145 години от създаването си

МВР отбелязва 145 години от създаването си днес. Тържествената церемония ще започне в 9:00 часа пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и полагане на венци. При храм-паметникa "Александър Невски" ще бъде подредена специализирана техника, която служители ползват в ежедневната си работа. В 10:30 часа пред Паметника на..

публикувано на 05.07.24 в 08:23

Русия атакува Украйна с няколко групи ударни дронове

Русия е използвала няколко групи ударни дронове за атаки в Украйна тази нощ. Двама души са загинали и повече от 20 са били ранени при руските нападения през изминалия ден. Руските атаки с дронове са били насочени към Киевска и Житомирска област от север, а от юг към Днепропетровска и Николаевска област. Одеска област е била атакувана с..

публикувано на 05.07.24 в 08:20
Васил Терзиев

Терзиев в СОС, обяснява защо е спрял конкурса за Войнишкия паметник

По искане на Комисията по култура на Столичната община се очаква кметът Васил Терзиев да обясни пред общинските съветници мотивите, с които спря конкурса за мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Спирането на конкурса е заради "критика по отношение стилистичните, архитектурни и конструктивни качества", "липса на достатъчно професионални..

публикувано на 05.07.24 в 08:09
Гордана Силяновска

Силяновска отсече: В Договора с България не се казва, че трябва да променим конституцията

Република Северна Македония се е отнесла отговорно към изпълнението на Преспанския договор и е изпълнила предсрочно задълженията си по него. Това коментира президентът на страната Гордана Силяновска в първото си интервю след като бе избрана на поста и положи клетва. Пред телевизионния Канал 5 Силяновска заяви, че "Гърция или ЕС трябва да..

публикувано на 05.07.24 в 08:00
Собствениците на фермата Николай и Благовеста Василиеви

Най-голямата биоферма за телешко месо в ЕС унищожава 1000 животни

Собствениците на най-голямата и най-продуктивна биологична ферма за телешко месо както в България, така и в целия Европейски съюз, предупреждават, че ще се наложи да унищожат поне 1000 от животните си. Причината - наложени ограничения на пашата в Национален парк "Рила". Днес фермерите ще внесат специално отворено писмо до президента,..

публикувано на 05.07.24 в 07:54