Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провал на заседанието на Националния съвет на БСП, нямаше кворум

Над 60 делегати са отстранени от състава на конгреса на БСП, който е след седмица, казаха Костадин Паскалев и Кирил Добрев, но Филип Попов отрече, че има подобен казус

Филип Попов се отправя за участие в заседанието на НС на БСП - 5 февруари 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Провали се заседанието на Националния съвет на БСП. То бе насрочено за 11:00 часа, но не можа да събере кворум. От пресцентъра на социалистите разпространиха информация, че има различни причини това да се случи – лошото време в страната, отказ да се регистрират членове на Националния съвет, които са присъствали в залата на "Позитано 20", с цел провал на участието на БСП в предстоящите избори.

БСП свика Национален съвет, на който депутатите от парламентарната група на коалиция "БСП за България" да направят отчет за свършеното от тях в 48-ото Народно събрание. Партийният форум също така трябваше да определи график за провеждането на общински и районни конференции за номинации за депутати, както и на областни съвети за подреждане на листите по райони. Очакваше се и повече яснота за коалиционната формула за участие в предстоящите парламентарните избори.

От БСП отричат да има отстранени делегати за предстоящия идната седмица конгрес на партията.

По-рано днес членовете на НС на БСП Кирил Добрев и Костадин Паскалев заявиха, че над 60 делегати са отстранени от състава на конгреса на БСП, който ще се проведе следващата събота и неделя. 

Филип Попов обаче ги опроверга: 

"Няма такова нещо категорично. Какво значи отстранени делегати? Делегатите са си същите, но те постоянно другарите спекулират и хвърлят в публичното пространство такива партенки, да ги наречем", коментира Попов за БНР.

Костадин Паскалев се надяваше да се уточни делегатския състав на конгреса на БСП, а по повод отстранените, по думите му, делегати коментира:

"Това е противоуставно, защото съгласно устава те могат да бъдат отстранявани, само ако са напуснали земния си път, ако са напуснали партията и са в трайна невъзможност да вземат участие в партийния живот. Няма такива ситуации с тези хора, които са отстранени", отбеляза Паскалев.

Кирил Добрев поясни, че ситуацията е скандална: 

"Конгресът може да направи всичко. Те, моите колеги, които днес по всички студия обясняваха, че тази тема не е актуална, мога да им кажа само, че конгресът може да закрие БСП. Има такива функции. Може и да отнеме правомощията на Корнелия Нинова да бъде председател, така, че от Конгресът може да се очаква всичко  и да бъдат под напрежение следващата седмица".

Коалицията на БСП ще остане същата, но ще има разместване на листите, това коментира преди заседанието на НС на БСП Филип Попов. Той добави, че ще има поредица от заседания до предсрочните избори: 

"Предстои още. Няколко национални съвета ще имаме най-вероятно. На тях ще се определят и водачите, и местата на коалиционните партньори, на гражданските квоти. Всичко ще бъде изпълнено в законоустановения срок".


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се включиха отбори от 46 държави с общо 198 участници. Ден преди да отпътуват за Иран, най-добрите..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към друг проект. Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса и заяви, че искал да гради..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането на единната европейска валутата. От "Възраждане" предлагат удължаване от един на три месеца на..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци, земеделци и пожарникари локализираха пожара в село Малко Шарково Сигналът за горящи сухи треви и храсти..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са заделени към 100 000 лева от бюджета за текущ ремонт.  За следващата година се предвижда нов..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11 самолета и хеликоптери гасят по въздух. Прехвърлиха противопожарна техника от съседни области...

публикувано на 29.07.24 в 19:31