Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделският министър също отбеляза, че 16-те млн. евро от ЕК са крайно недостатъчни, за да компенсират българските зърнопроизводители за загубите им от украинския внос

Земеделци на протест: Няма да има цена над себестойността, тоест принадена стойност, а това не е развитие

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

България ще получи 16 милиона евро от Европейската комисия, с които да бъдат компенсирани зърнопроизводителите, заради залежалата им продукция след безмитния внос на украинско зърно. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев пред протестиращите зърнопроизводители от Северна България край свищовското село Горна Студена. Протестиращите фермери, които настояват да спре украинският внос на зърно и да се отложи стратегическият план в земеделието, не останаха удовлетворени. 

Аграрният министър посочи, че ако е можел, досега е щял да спре безмитния внос на украинско зърно у нас, както и че България е настоявала пред Брюксел да бъде само коридор за продукцията, която да не влиза на нашия пазар, но това не се е случило. Явор Гечев изнесе данни, според които към края на февруари у нас има общо 1 169 000 тона повече от миналата година слънчоглед, пшеница и царевица и обясни за какво ще се дадат парите на зърнопроизводителите от европейския кризисен фонд:  

"Ние ще използваме за допълнителни субсидии по отношение на кризисното съхранение, т.е. на количествата, които има в държавата в момента, за да подпомогнем поне частично това, което на практика сте загубили. Това не е даване на пари, това е компенсация, защото в момента на тези цифри всички продаваме на практика под себестойност". 

По думите на аграрния министър тези 16 милиона евро са крайно недостатъчни, за да компенсират българските зърнопроизводители за загубите им от украинския внос, но парите, които ще получи България на декар зърнени култури са повече от кризисното финансиране, което по същата линия ще получат от ЕК Румъния и Полша.  

Тепърва ще се разработва схемата за кризисното подпомагане на зърнопроизводителите с европейското финансиране. Протестиращите фермери не останаха доволни: 

"Какво са 16 милиона, хората приказват вече за милиарди, защото внасяме от Украйна. Ако видим черно на бяло, тогава ще приказваме дали сме доволни или не, ама сега някой казал нещо"; 

"Няма да подпомогнат и няма да ни върнат нищо, няма да ни вдигнат цената над себестойността, т.е. да реализираме някаква принадена стойност, защото това не е развитие". 

Надявам се фермерите да си получат парите преди жътвата, заяви министърът пред протестиращите край с. Горна Студена и съобщи, че се водят преговори за износ на българско зърно: 

"Работим по отношение на двустранни срещи, ако може допълнителни количества като кораби, да може да направи нещо допълнително държавата в подкрепа на зърнопроизводителите" .  


Явор Гечев успокои фермерите като посочи, че тази година ще бъде преходна за стратегическия план в земеделието, срещу който те недоволстват: 

"Всичките грешки, които правите по отношение на стратегическия план на директните плащания, ще бъдат констатирани в много дълъг период като забележки, не като глоби".  

Все още не е ясно кога ще заработи електронната система за проследяване цените на храните, посочи още земеделският министър. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмица на бушуващи пожари и политически страсти

Френски и шведски самолети се включиха в опит да бъде овладяна огнената стихия в България. По границата с Гърция, където бушува пожарът в планина Славянка, обаче огънят още не може да бъде овладян. Допълнителни затруднения създава минното поле в близост до огъня. Пожари бушуваха на много места в страната, а след запалване на сметището в..

публикувано на 04.08.24 в 09:32

Продължава борбата с мащабния пожар в Калифорния

Хиляди пожарникари продължават да се борят с пламъците на най-големия горски пожар в САЩ, бушуващ в северната част на щата Калифорния. Огнената стихия бушува на около 160 километра северно от столицата на щата Калифорния – Сакраменто. Мащабите на огъня са такива, че според специалистите той вече се нарежда като четвъртият най-голям пожар в..

публикувано на 04.08.24 в 08:54

Държавата ще осигурява технически средства и софтуер за подпомагане обучението на деца с физически увреждания

Държавата да осигурява технически средства и софтуер за подпомагане обучението на деца с физически увреждания и със специфично разстройство на четенето, правописа и на аритметичните умения. Това предвиждат изменения в Наредбата за приобщаващото образование, приети от Министерския съвет. Вече съществуват разработени помагащи технологии за..

публикувано на 04.08.24 в 08:16
Границата на Израел с Ливан, 21 ноември 2023 г.

"Хизбула" съобщи за ракетна атака срещу Северен Израел

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" съобщи рано тази сутрин, че за първи път са атакували района на Бейт Хилел в Северен Израел с десетки ракети "Катюша". Световните агенции цитират изявлението на групировката, в което се посочва, че нападението е в отговор на израелските удари по Ливан. Местните служители от силите..

публикувано на 04.08.24 в 08:07

Почти без промяна в цените на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите у нас

Почти без промяна са цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната през седмицата, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през..

публикувано на 04.08.24 в 08:01
Антиислямски протест в Белфаст, 3 август 2024 г.

Десетки арести на крайнодесни демонстрации във Великобритания

Повече от 80 души са били арестувани след избухналите размирици по време на крайндесни демонстрации в различни градове във Великобритания. Демонстранти хвърляха бутилки и камъни, опитаха се да нахлуят в магазини и атакуваха полицаи в Ливърпул, Бристол, Манчестър, Хъл, Блекпул и Белфаст. На места протестите преминаха без прояви на насилие...

публикувано на 04.08.24 в 07:49

Протест в Свищовско заради безводието

На протест излизат и днес жителите на свищовското село Хаджидимитрово заради безводието, както и да блокират пътя между Полски Тръмбеш и Свищов. Вчера хората протестираха три часа на същото място, както и заплашиха с гражданско неподчинение. Вода в чешмите няма с дни, не е довършен и новият довеждащ водопровод за селото, търпението на..

публикувано на 04.08.24 в 07:43