Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново се движи пътнически влак по направление Атина - Солун

Пътниците се качват на влак, заминаващ от централната жп гара в Атина, 3 април 2023 г. От днес пътническите влакове по жп линията Атина-Солун се връщат в експлоатация, повече от месец след катастрофата (28 февруари) с 57 жертви.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция -  повече от месец след тежката железопътна катастрофа, която отне живота на десетки хора, сред които много студенти,  днес потегли първият пътнически влак по направление Атина - Солун. В него пътува и министърът на транспорта Георгиос Герапетридис, както и ръководството на железопътната компания ОСЕ. Движат се и товарните влакове към България.

Правителството гарантира сигурност на пътниците след въведените промени в организацията на железопътния транспорт, заяви министърът. В посока Атина - Солун се движат само два влака на ден с ограничена скорост.

По направленията със спрени влакове пътниците се извозват с автобуси. Засега железничарите допускат движение на пътнически влакове само по направления, където са убедени, че работи електронната система за контрол на трафика, съобщават от синдикатите в Гърция.


Товарни влакове, които пренасят контейнери със стоки се движат само към София, Скопие и от Александруполис за българската граница, съобщиха железничарите.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Операта "Лоенгрин" е премиерният спектакъл на Вагнеровия фестивал в София

Операта "Лоенгрин" е премиерният спектакъл, който на 13 юни открива Вагнеровия фестивал в София. Тази година в постановката ще участва и мъжкият хор на БНР, съобщи акад. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет: "Повече от една година обсъждаме как и нашето Национално радио с музикалните състави на Радиото могат да бъдат част от нашия афиш...

публикувано на 04.06.24 в 22:31
Снимката е илюстративна

Намалява броят на нелегалните мигранти през границите на Турция с България и Гърция

Над двеста предполагаеми членове на терористични организации са били заловени на границите на Турция с България и Гърция през последните пет месеца. Това съобщи валията на Одрин - Юнус Сезер след среща с директори на държавни институции, посветена на обществения ред, съобщава ДХА.  На разговорите стана ясно още, че преминаването на нелегални мигранти..

публикувано на 04.06.24 в 21:57
Снимката е илюстративна

Арестуваха двама българи на остров Самотраки за убийство по непредпазливост

Арестуваха двама българи на остров Самотраки за убийство по непредпазливост. Двама българи на 56 и на 57 години убиха плувец до остров Самотраки. Българите са излезли с моторна лодка на риболов до острова като са ударили с лодката 43 годишен грък, опитен гмуркач и пожарникар, поясниха от полицията. Жертвата по правилата е обозначила с..

публикувано на 04.06.24 в 21:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски: Руската армия съсредоточава усилията си в завладяването на Донецка област

Руската армия съсредоточава основните си усилия в завладяването на Донецка област, а не към Харков, където настъпи миналия месец, заяви украинският президент Володимир Зеленски във видео-обръщение тази вечер. По-рано днес руснаците бомбардираха град Днипро в централна Украйна. В Киев и няколко области бе въведен временен режим на тока поради щетите,..

публикувано на 04.06.24 в 21:00

Учител дари 50 картини на училища, социални и държавни институции в Монтана

Любител – художник дари картини на образователни, социални и държавни институции в Монтана.  81-годишният бивш учител Стефан Кирков има 18 самостоятелни изложби. Изложба с пейзажна живопис откри Стефан Кирков в Художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана. Авторът представя 80 произведения, 50 от които дари отново на учебни, културни и социални..

публикувано на 04.06.24 в 19:49

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана. Прекараха ги с мотокар до сградата на областната администрация. По 117 000 бюлетини за двата вота, за Народно събрание и Европейски парламент, на 9 юни, бяха доставени в Монтана, уточни областният управител Ивайло Антонов: "От тук ги съхраняваме в областната администрация". Достъпът до сградата..

публикувано на 04.06.24 в 19:43
Гергана Дамянова

Полицията в Кюстендил издирва 33-годишна жена

Полицията в Кюстендил издирва 33-годишна жена. Издирваната Галя Дамянова Христова е в неизвестност от събота - 1 юни. Напуснала е дома си около 22 ч., без да вземе никакви лични вещи със себе си. Обявена е за общодържавно издирване по молба от семейството ѝ.  От Районното управление в Кюстендил умоляват гражданите, които имат информация за жената, да се..

публикувано на 04.06.24 в 19:37