Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 жители на Павликени и Велико Търново на протест срещу строеж на завод за каменна вата

| обновено на 24.04.23 в 14:12
Снимка: Здравка Маслянкова

Над 100 жители на общините Павликени и Велико Търново излязоха на протест пред Регионалната екологична инспекция във Велико Търново срещу инвестиционното намерение на бизнесмена Румен Гайтански да построи завод в кариерите на село Върбовка, където като енергоизточник годишно ще се изгарят 430 хиляди тона гориво от битови отпадъци. Днес заседава Експертният екологичен съвет, който трябва да се произнесе върху доклада как заводът ще се отрази върху околната среда и здравето на хората.

Заводът за каменна вата в базалтовите кариери на павликенското село Върбовка с изгаряне на отпадъци ще унищожи района, категорични са протестиращите:

"Ще се превърнем в сметището на Европа". "Един екологично чист район със силно развито земеделие би бил унищожен".

Над 20 000 подписа срещу изграждането на завода за близо половин милиард евро от бизнесмена Румен Гайтански-Вълка са събрани в областите Велико Търново, Габрово и Ловеч. Организатор на протеста е сдружението "Ти решаваш". Неговият председател адвокат Димитър Палов коментира преди началото на днешния Експертен екологичен съвет:

"Надяваме се, че разумът ще надделее. Проектът не трябва да се случи".

Заявеният капацитет за изгаряне е годишното производство на отпадък в цялата страна, а след две години този завод ще е в криза за гориво, коментира хидробиологът Пенчо Панкъдов, член на Експертния екологичен съвет, и посочи, че размерът на замърсяванията от завода ще е огромен:

"Просто не е ясно какво ще ги правим, къде ще ги слагаме и как изобщо България ще се справя с тях".

ВиК „Йовковци“ и Община Павликени гласуват против:

"Водоизточникът, който е в близост до кариерата, има сериозна опасност от замърсяване. Върбовка и Димча са на режим на водоснабдяване и няма от къде да бъдат захранени с питейна вода“, посочи инж. Росен Трифонов, заместник-управител на водоснабдителното дружество.

"Няма да одобрим доклада за оценка на въздействието върху околната среда и цялото инвестиционно предложение", заяви кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

В крайна сметка Експертният екологичен съвет към Регионалната екологична инспекция във Велико Търново се произнесе срещу доклада за оценка на въздействието върху околната среда по инвестиционното предложение за близо половин милиард евро на бизнесмена Румен Гайтански за завод за каменна вата с изгаряне годишно на 430 хиляди тона модифицирано гориво от битови отпадъци в павликенското село Върбовка. 

Според доклада за оценка на въздействието върху околната среда се предвижда за производството на каменна вата в кариерата на Върбовка, за която от фирмата на Румен Гайтански имат 35-годишна концесия, като енергоизточник да се използва изгарянето на 430 хиляди тона годишно стандартизирано гориво от отпадъци. 

Предстои в 7-дневен срок с решение да излезе директорът на РИОСВ.

Инвеститорът има право да обжалва в съда.

Срещу изграждането на завода тази сутрин пред екологичната инспекция във Велико Търново на протест излязоха над 100 жители на общините Павликени, Сухиндол и Велико Търново. 

Снимка: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вътрешният министър Калин Стоянов дава брифинг в сградата на ОД на МВР в Пловдив - 13 август 2024 г.

Началникът на специализираните полицейски сили в Пловдив е отстранен от длъжност

Директорът ОД на МВР - Пловдив Георги Чергов подаде оставка след трагичния инцидент, при който 7-годишно дете простреля смъртоносно баща си - полицейски служител, с неговия пистолет на работното му място.    Полицай загина след стрелба на 6-годишното му дете Старши комисар Чергов обяви оставката си в присъствието на министъра на вътрешните..

публикувано на 13.08.24 в 15:32

Майка и син са задържани в ареста за оказване на съпротива срещу полицаи от Медковец

Майка и син са задържани в ареста за оказване на съпротива срещу полицаи от Медковец. Двамата нанесли телесна повреда на жена при семеен сигнал, възникнал в монтанското село. Инцидентът е стана към 03.00 часа снощи. На телефон 112 постъпил сигнал от жител на Медковец, че 36-годишен от село Владимирово счупил един от прозорците на дома..

публикувано на 13.08.24 в 15:28

Иран отхвърли призивите на няколко западни държави за сдържаност към Израел

Иран отхвърли призивите на няколко западни държави за сдържаност към Израел. Като "лишени от политическа логика и противоречащи на принципите на международното право" определи иранското външно министерство призивите на Великобритания, Франция и Германия. Трите европейски страни настояха ислямската република да се въздържа от атаки срещу Израел,..

публикувано на 13.08.24 в 15:24

Как да се привличат цивилни за военната професия?

Как да се привличат цивилни за военната професия? От началото на годината въпросът е важен, след като стана ясно, че резервът застарява, а новите планове на НАТО предвиждат да има по-засилени способности. Министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че вече има изготвен проект на Бяла книга на отбраната , който е бил обсъден на..

публикувано на 13.08.24 в 15:23

Нешка Робева: В Париж 2024 България се представи много над това, което държавата отделя за спорт

Ще разговарям и ще направя всичко възможно Рейчъл Стоянов да не се отказва. Стили трябва да извърви своя път и да натрупа опит, тя направи първата крачка. Момичетата от ансамбъла ни бяха ощетени, защото израелките направиха груби грешки - изпуснаха уред.  Това сподели в интервю пред БНР треньорът-епоха в художествената гимнастика Нешка..

публикувано на 13.08.24 в 15:20

Руските сили са спрели украинското настъпление в Курска област

Руските сили са спрели украинското настъпление в руската Курска област, използвайки въздушни удари и дронове, заяви висш руски военен. Според "Росенергоатом", Курската атомна електроцентрала в Западна Русия работи нормално. Обстановката в зоната на повишено напрежение в Курска област е под контрола на руските сили, заяви командирът на силите..

публикувано на 13.08.24 в 15:14
Калин Стоянов

Проверката на "Булгартрансгаз" от европрокуратурата се извършва на различни места в страната

Проверката, която Европейската прокуратура прави на държавното дружество "Булгартрансгаз", се извършва на различни места в страната. Това обяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов:  "Колеги от Главна дирекция "Национална полиция" оказват съдействие и работят по постановление на Европейската прокуратура, с което е възложено да се..

публикувано на 13.08.24 в 15:03