Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабен митинг на турската опозиция в Истанбул

Снимка: БТА

Стотици хиляди хора, млади и възрастни, изпълниха до краен предел най-големия парк Орхангази в Малтепе на азиатския бряг на Истанбул за предизборния митинг на опозиционния Национален алианс, който се проведе под наслов "Голямата среща с народа", предаде БТА.

Паркът бе като море от развяващи се червени знамена и постери с лика на Ататюрк. Възгласи "Право", "Искаме истинско правосъдие", "Време е за промяна", "Икономически просперитет", "Пролетта е наша" огласяха терена. Направи впечатление многолюдното присъствие на жени и младежи.

В митинга участваха лидерите на 6-те политически партии (Народнорепубликанската партия, "Добра партия", ДЕВА, Партията на бъдещето, Партията на щастието и Демократическата партия), които са обединени в Националния алианс начело с кандидата за президент Кемал Кълъчдароглу, както и кандидатите за вицепрезидент Екрем Имамоглу, кмет на Истанбул, и Мансур Яваш, кмет на Анкара.

В речите си лидерите акцентираха, че изборите на 14 май ще донесат промяна на едноличния режим, а също и че изборът за президент ще бъде спечелен още на първия тур от опозиционния кандидат Кемал Кълъчдароглу. 

Снимка: БТА

Митингът продължи повече от 3 часа, но хората не си тръгваха и останаха до края, въпреки че бе притъмняло и заваля дъжд. Танцуваха и пееха заедно.

Когато кандидатът за президент на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу излезе на трибуната, присъстващите го посрещнаха с бурни възгласи "Обещаваме ти", "Пролетта идва", "Ти ще си нашият президент". (Това са няколко от предизборните лозунги на основната опозиционна Народнорепубликанска партия).

В речта си Кълъчдароглу акцентира на демокрацията, на парламентарната демокрация, от която по думите му най-много се нуждае в момента Турция, както и от спечелването на президентския пост още на първия тур.

"Аз ще бъда президент на 85-милионна Турция и целта е да я издърпаме нагоре, да служим справедливо на народа. Страната и народът се нуждаят от икономически просперитет и от спокойствие, защото разединиха обществото на базата на религията, каза Кълъчдароглу.

Той специално акцентира на младите хора, чиито гласове ще бъдат от значение за вота.

"Около 800 хиляди младежи ще гласуват за пръв път в Истанбул. Вие сте тези, които ще допринесете за промяната на автократичния режим с демократично управление. Вие сте нашата сила. Това е чест, която вярвам, че ще изпълните достойно", заяви кандидатът за президент на опозицията, съперник на Ердоган.

Той обеща, че ако опозицията дойде на власт ще върне в страната им сирийските и афганистанските мигранти.

Близките до опозицията медии окачествиха митинга като най-големия и многолюден опозиционен митинг през последните 20 години.

В Истанбул предизборният маратон ще продължи днес с митинг на Републиканския алианс начело с президента Реджеп Ердоган.

Митингът се свиква следобед в най-големия парк в европейската част на Истанбул - националният парк на летище „Ататюрк“.

Очаква се това да бъде най-многолюдният митинг на Републиканския алианс, за който ще пристигнат много хора от различни райони на мегаполиса, а също и от провинцията, съобщиха проправителствени медии.

Последните митинги на опозиционния Национален алианс, основните съперници на Републиканския алианс, и на кандидатите за президент на изборите ще се проведат на 12 май в Анкара, два дни преди изборите за парламент и президент, които ще се състоят на 14 май.

Ако има балотаж на президентските избори, той ще бъде на 28 май.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Външните министри на Украйна и Китай Дмитро Кулеба и Ван И.

Киев: Русия не е готова за преговори "на добра воля"

Киев е готов да преговаря с руски представители, но само когато Москва демонстрира желание за преговори "на добра воля", заяви в Китай в сряда украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от АФП. Китай иска да бъде медиатор в руската инвазия в Украйна, изпращайки множество пъти посланика си Ли Хуей в Европа на дипломатически совалки,..

публикувано на 25.07.24 в 08:01

В Банско започва традиционната "Лятна филмомания"

В Банско започва традиционната "Лятна филмомания", която представя най-добрите ленти от Фестивала за планинарско и екстремно кино.  В продължение на три вечери, на централния площад в Банско, ценителите на природата и екстремните спортове ще могат да се насладят на най- добрите ленти от фестивала на планинарското кино. Селектираните филми са..

публикувано на 25.07.24 в 08:00

Брижит Бардо зове Ердоган за оттегляне на законопроект за справяне с бездомните кучета в Турция

Известната френска актриса и защитник на животните Брижит Бардо призова в писмо до турския президент Реджеп Тайип Ердоган да бъде оттеглен проектозаконът за справяне с проблема с бездомните кучета в Турция, който бе приет от парламентарна комисия и предстои да бъде гласуван в пленарна зала, съобщава турската секция на "Дойче веле", цитирана от БТА...

публикувано на 25.07.24 в 07:55

Научна конференция в София: "Климатични рискове в Черноморския регион"

"Климатични рискове в Черноморския регион" е темата на научна конференция, която организират Българската академия на науките и Министерството на околната среда и водите. Конференцията ще бъде открита от председателя на БАН академик Юлиан Ревалски, министъра на околната среда и водите Петър Димитров и председателя на постоянната комисия по култура и..

публикувано на 25.07.24 в 07:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще оглави литургии на няколко места в Софийската епархия

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави литургии в няколко духовни места в Софийската епархия.  Днес той ще води службата в Дивотинския манастир "Св. Троица", а в петък ще оглави вечерното богослужение в храма "Св. вмчк. Пантелеймон" в кв. "Бояна".  В събота, на празника на свети Седмочисленици, ще извърши Патриаршеска Света..

публикувано на 25.07.24 в 07:45

Оранжев и жълт код за валежи в голяма част от страната

Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за областите Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра. Жълт код е обявен за останалата част от страната, но без областите София-град, Перник, Кюстендил, Видин, Враца и Монтана. Според прогнозата на НИМХ..

публикувано на 25.07.24 в 07:40

Русия планира подсилване на военноморския си флот

Русия планира мащабно подсилване на военноморския си флот в контекста на напрежението със Запада, предаде ДПА. "САЩ и останалите страни членки на НАТО увеличават своето военноморско присъствие в световните океани, включително и във води, пряко граничещи с Русия", каза Николай Патрушев, приближен съветник на президента Владимир Путин и бивш..

публикувано на 25.07.24 в 07:40