Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред всяко училище в Сърбия ще има полицейски патрул

Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Сърбия днес - на петия ден след трагедията в белградското училище "Владислав Рибникар", където 13-годишен ученик уби 8 свои връстници и 1 охранител, децата отново тръгнаха на училище - във всичките 1800 училища в страната, освен в "Рибникар", където учебните часове ще бъдат възстановени в сряда.

Полицейското присъствие във всички учебни заведения е засилено.

От днес в близост до всяко училище в Сърбия ще има полицейски патрул, обяви държавният секретар в министерството на вътрешните работи Данило Стефандич, цитиран от регионалната телевизия Ен1. По думите му на всички обществени места, където се събират повече хора – търговски центрове, паркове и площади, ще има засилено полицейско присъствие.

Стефандич каза, че пред всяко училище ще има полицейски патрул сутрин и следобед, когато учениците пристигат, както и след края на учебния ден. Той посочи, че в Белград има 331 училища, а около 140 полицаи ще бъдат наети специално за учебните заведения.

Снощи - в края на тридневния национален траур - президентът Александър Вучич участва в централната новинарска емисия на обществената РТС и обяви серия от мерки, които държавата предприема, за да предотврати нови масови убийства. Една от тях е до 8 юни всички, които притежават нелегално оръжие, да го предадат доброволно.

При две масови убийства в Сърбия миналата седмица загинаха 17 души, предимно тийнейджъри. На 3 май 13-годишен ученик застреля в белградско училище осем свои съученици и пазач в училището и рани други шест деца и една учителка преди да се предаде на полицията. На следващия ден вечерта 21-годишен младеж стреля в три села край град Младеновац, на около 40 км южно от Белград, като уби осем души и рани 14.

Президентът Александър Вучич обяви снощи в ефира на РТС, че след двете масови убийства броят на огнестрелните оръжия в Сърбия ще бъде намален драстично - до 90 процента. Вучич каза, че парламентът ще приеме по-строги наказания за нарушения на режима за притежание на оръжие, а полицията ще изземе незаконните оръжия и муниции.

Вучич обяви едномесечен гратисен период за предаване на незаконни огнестрелни оръжия и муниции и призова хората да ги предадат на полицията. По думите му силите на реда са открили няколко автоматични пушки и 650 патрона, оставени край пътя в предградие на Белград.

Министерството на вътрешните работи на Сърбия призова гражданите да предадат на полицията нерегистрираните си оръжия от днес до 8 юни.

Началникът на отдел "Оръжия"  в МВР Йелена Лакичевич уточни, че през този период гражданите, които предадат нерегистрирани оръжия, няма да бъдат подведени под наказателна отговорност, няма да понесат никакви последствия и не е необходимо да доказват произхода на оръжията. Тя допълни, че поканата се отнася за всички видове оръжия, както автоматични, така и всякакви други оръжия, мини и експлозиви, части за оръжия и боеприпаси, които гражданите държат незаконно.

По повод обявения за тази вечер протест срещу насилието, свикан от няколко опозиционни партии и движения, президентът коментира, че това е обида за всички.

Депутати от шест опозиционни партии и движения свикаха днес протест на централния площад "Никола Пашич" срещу сградата на парламента. Опозицията обяви списък с искания, които да бъдат изпълнени в рамките на седмица, включително предприемане на мерки срещу публичното поощряване на насилие, незабавно уволнение на членовете на Регулаторния орган за електронните медии (REM), забрана на реалити програми и шоута, които поощряват насилие, агресия, неморално и примитивно поведение по телевизионни канали с национално покритие.


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района по-рано днес причиниха гибелта на 11 мирни жители. Украинският генерален щаб съобщава за боеве и в..

публикувано на 19.05.24 в 20:19

Турска делегация разгледа новия затвор в Самораново

Турска делегация, предвождана от Юмер Ербиз, съдия докладчик в Главна дирекция на затворите и пробацията към Министерство на правосъдието в Република Турция, e посетила  новоизграждащия се затворнически комплекс край дупнишкото с. Самораново. Това съобщава на сайта си Министерството на правосъдието, където са имали среща с турската група...

публикувано на 19.05.24 в 19:30

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината, Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и Професионалната гимназия по икономика..

публикувано на 19.05.24 в 19:00
Бени Ганц

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс" На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите на Бенямин Нетаняху във военния кабинет - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера да изготви в..

публикувано на 19.05.24 в 18:24

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър, съобщиха от най-голямото висше учебно заведение на острова. Проектът „Иновативни решения в..

публикувано на 19.05.24 в 18:07

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи,..

публикувано на 19.05.24 в 17:24