Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карадайъ: Искането за отстраняване на Гешев не е пречка пред разговори с ГЕРБ

| обновено на 11.05.23 в 11:42
Снимка: dps.bg

В 11:30 ч. започна срещата на ГЕРБ- СДС с представителите на ДПС. Номинираната за премиер Мария Габриел дойде в зала „Запад“ на Народното събрание заедно с цялото ръководство на парламентарната група на ГЕРБ - Десислава Атанасова; Томислав Дончев, Делян Добрев и Деница Сачева. От ДПС присъстват Йордан Цонев, Петър Чобанов, Станислав Анастасов и Хасан Адемов. В началото на срещата Габриел отбеляза, че за изминалите 14 години е работила конструктивно с немалка част от тях и съвместно са отстоявали евроатлантическата ориентация на страната. Тя заяви също, че се изправя пред ДПС с цялата отговорност и желание за диалог, защото България има нужда от работещо правителство, което да изведе страната от кризите. Трите „А“ - амбиция, авторитет и ангажимент  - ще са основни в евентуалния кабинет, каза кандидат-премиерът на ГЕРБ.
Габриел заяви, че осъзнава, че ще има различия, но те могат да бъдат преодолени с диалогичност.

Приоритетите ѝ ще бъдат стабилизиране на публичните финанси; съдебната реформа, а може да се стигне и до по-далеч - до конституционни промени. Беше потвърден и ангажиментът, че първата задача на правосъдния министър в нейн кабинет ще е да поиска освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. Влизането на страната в Еврозоната и Шенген са също част от задачите им.

Първата реакция на ДПС беше да поздравят Мария Габриел за това, че е първата жена, номинирана за премиер. Йордан Цонев отбеляза, че голяма част от нейните приоритети са приоритети и за ДПС. Движението приветства намерението ѝ да поиска освобождаване на обвинител номер 1 заради натрупалото се обществено напрежение. Габриел може да разчита на пълната подкрепа на ДПС по този въпрос, увери Цонев.

"Важно е да се навакса всичко, което е било пропуснато до момента като време и законодателни инициативи. Очевидно е, че ГЕРБ подхождат  сериозно към ситуацията, издигайки нейната кандидатура за министър-председател", отбелязаха още от ДПС.

Разговорът между парламентарните групи е закрит за медиите.

Преди срещата председателят на ДПС Мустафа Карадаъ коментира единия от заявените приоритети на Мария Габриел- за плановете да се поиска отстраняване на главния прокурор. Карадайъ посочи, че това няма да е пречка за подкрепа на бъдещо управление

“Не мисля, че искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от Мария Габриел може да бъде пречка пред разговорите ни с ГЕРБ”. Това заяви лидерът на ДПС..

“Идеята е добра, защото в момента има създадено напрежение в обществото и това напрежение трябва да бъде преодоляно по един или друг начин".

Темите, които започна Мария Габриел по-рано са обединяващи, каза политикът.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11