Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карадайъ: Искането за отстраняване на Гешев не е пречка пред разговори с ГЕРБ

| обновено на 11.05.23 в 11:42
Снимка: dps.bg

В 11:30 ч. започна срещата на ГЕРБ- СДС с представителите на ДПС. Номинираната за премиер Мария Габриел дойде в зала „Запад“ на Народното събрание заедно с цялото ръководство на парламентарната група на ГЕРБ - Десислава Атанасова; Томислав Дончев, Делян Добрев и Деница Сачева. От ДПС присъстват Йордан Цонев, Петър Чобанов, Станислав Анастасов и Хасан Адемов. В началото на срещата Габриел отбеляза, че за изминалите 14 години е работила конструктивно с немалка част от тях и съвместно са отстоявали евроатлантическата ориентация на страната. Тя заяви също, че се изправя пред ДПС с цялата отговорност и желание за диалог, защото България има нужда от работещо правителство, което да изведе страната от кризите. Трите „А“ - амбиция, авторитет и ангажимент  - ще са основни в евентуалния кабинет, каза кандидат-премиерът на ГЕРБ.
Габриел заяви, че осъзнава, че ще има различия, но те могат да бъдат преодолени с диалогичност.

Приоритетите ѝ ще бъдат стабилизиране на публичните финанси; съдебната реформа, а може да се стигне и до по-далеч - до конституционни промени. Беше потвърден и ангажиментът, че първата задача на правосъдния министър в нейн кабинет ще е да поиска освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. Влизането на страната в Еврозоната и Шенген са също част от задачите им.

Първата реакция на ДПС беше да поздравят Мария Габриел за това, че е първата жена, номинирана за премиер. Йордан Цонев отбеляза, че голяма част от нейните приоритети са приоритети и за ДПС. Движението приветства намерението ѝ да поиска освобождаване на обвинител номер 1 заради натрупалото се обществено напрежение. Габриел може да разчита на пълната подкрепа на ДПС по този въпрос, увери Цонев.

"Важно е да се навакса всичко, което е било пропуснато до момента като време и законодателни инициативи. Очевидно е, че ГЕРБ подхождат  сериозно към ситуацията, издигайки нейната кандидатура за министър-председател", отбелязаха още от ДПС.

Разговорът между парламентарните групи е закрит за медиите.

Преди срещата председателят на ДПС Мустафа Карадаъ коментира единия от заявените приоритети на Мария Габриел- за плановете да се поиска отстраняване на главния прокурор. Карадайъ посочи, че това няма да е пречка за подкрепа на бъдещо управление

“Не мисля, че искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от Мария Габриел може да бъде пречка пред разговорите ни с ГЕРБ”. Това заяви лидерът на ДПС..

“Идеята е добра, защото в момента има създадено напрежение в обществото и това напрежение трябва да бъде преодоляно по един или друг начин".

Темите, които започна Мария Габриел по-рано са обединяващи, каза политикът.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евроминистри предлагат забрана на свободното движение на руски дипломати в ЕС

В писмо до върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел - 8 външни министри призовават да бъде отнето правото на свободно движение на руски дипломати и членовете на техните семейства в Съюза, пише "Политико". "Тази мярка значително ще намали оперативното пространство за руските агенти", пишат още външните министри, които..

публикувано на 13.06.24 в 10:16
Александър Александров

Директорът на "Топлофикация – София" е подал оставка

Изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Александър Александров освобождава поста си. Това става, след като лидерът на "Спаси София" Борис Бонев изнесе информация, че Александров е подписвал договори за ремонти и други дейности, които след това са се изпълнявали от фирма на жената, с която живее на семейни начала. В лична позиция до..

публикувано на 13.06.24 в 10:05

Кампанията "Пет минути за ЗДРАВЕ" започва от Плевен

От Плевен започва кампанията "Пет минути за ЗДРАВЕ". С безплатни изследвания чрез телемедицина се предлагат проверка на основни здравни показатели на белия дроб. Целта на инициативата е превенция на рака на белия дроб и тютюнопушенето Само за 5 минути, докато седи в специално кресло, всеки може да направи своето високотехнологично..

публикувано на 13.06.24 в 09:51

Летни литературни маршрути в София

Утре, 14 юни, започват новите летни литературни маршрути в София. Литературните разходки се организират от фондация "Прочети София".  Откриващото събитие е приятелски мач с участието на Магдалена Малеева, съчетан с разговор за каузите, политиките и честната игра. Гост ще бъде британският автор Крис Клийв. "Той говори за състезанието,..

публикувано на 13.06.24 в 09:42

ИРПС: С хартия на вота за НС са гласували 63.98% от избирателите

От Института за развитие на публичната среда обобщават, че технологията на гласуване е основна част от реториката на политическите партии в постоянните предизборни кампании в последните три години. Връщането на смесеното гласуване не е повишило избирателната активност. Според данните на ЦИК на територията на страната имаше 9346 секции, в които..

публикувано на 13.06.24 в 09:36

Министрите на отбраната на НАТО обсъждат помощта за Украйна в Брюксел

Министрите на отбраната на страните членки на НАТО са в Брюксел за двудневни разговори, свързани с помощта за Украйна, предаде ДПА. В срещата ще участва служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. На пресконференция преди срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг..

публикувано на 13.06.24 в 09:32

Във Великотърновско оценяват щетите от снощната градушка

В област Велико Търново днес започват огледите и оценките на щетите от снощната мощна буря с градушка. Възстановено е електрозахранването на десетките населени места, които станаха без ток. Няма подадени сигнали за бедстващи хора, съобщиха от областната управа.  В Средното училище "Вела Благоева" във Велико Търново днес е неучебен ден, защото се..

публикувано на 13.06.24 в 09:17