Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското министерство на отбраната потвърди, че снабдява Украйна с далекобойни ракети

Ракета тип Storm Shadow с обсег на действие над 250 км
Снимка: wikipedia.org

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му има нужда от повече време, за да предприема дългоочакваната контраофанзива срещу руските сили, защото армията му очаква обещаните доставки с военна помощ от Запада. Днес британското министерство на отбраната потвърди, че снабдява Украйна с ракети с далечен обсег на действие.

В интервю за обществени радио- и телевизионни канали, които са членове на Eurovision News, сред които и Би Би Си, Зеленски каза, че украинските бойните бригади, някои от които са обучени от НАТО, са готови за контраофанзивата, но армията все още се нуждае от доставки, включително на бронирана бойна техника, които пристигат на партиди. Той изтъкна, че е необходимо да се изчака, иначе могат да бъдат дадени ненужни жертви.

Междувременно в Камарата на общините британският министър на отбраната Бен Уолъс потвърди циркулиращите в общественото пространство съобщения, че украинската армия е снабдявана с крилати ракети тип Storm Shadow, които имат обсег на действие над 250 километра, по данни на производителя. За сравнение, американските ракети Himars, предоставяни от Вашингтон на Киев, могат да поразяват цели само до 80 километра.

Ракетите Storm Shadow ще предоставят нови възможности на Украйна в подготовката й за контраофанзивата срещу Русия, коментира Би Би Си. Тези ракети се изстрелват от самолети, така че дългият им обсег на действие означава, че пилотите ще могат да останат далеч от фронтовата линия. След изстрелване ракетата слиза на по-ниска височина, за да избегне засичането й от вражески радари, преди да се фискира върху целта си с инфрачервен търсач.

Бен Уолъс заяви, че част от тези ракети вече са в Украйна, а други са на път, като нарече британския ход "добре премерен и пропорционален на ескалацията на сраженията от страна на Русия". Ракети Storm Shadow са били използвани преди от британски и френски войски в Ирак и Либия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роберт Фицо

Конституционният съд в Словакия потвърди спорна съдебна реформа

Конституционният съд в Словакия потвърди спорните и ключови промени в Наказателния кодекс, предложени от премиера Роберт Фицо. Те включват закриване на специализираната прокуратура, която се занимава с тежки престъпления, предимно корупционни, организирана престъпност и екстремизъм. Делата ще бъдат поети от окръжните прокуратури, които не..

публикувано на 04.07.24 в 08:05

Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов предупреди за възможното разпадане на ПГ на "Величие"

Основателят на партия "Величие" Ивелин Михайлов предупреди за възможно разпадане на парламентарната група на формацията, след като групата гласува единодушно против предложеното от ГЕРБ правителство. Николай Марков: Наближава часът на истината "Ако нашите депутати не могат да махнат Виктория Василева и полковник Марков, ще разпуснат..

публикувано на 04.07.24 в 07:58
Пламена Игнатова

Пламена Игнатова: Трябва да следим изкъсо работата на служебното правителство

Трябва да следим изкъсо работата на служебното правителство . Това заяви пред БНР Пламена Игнатова - журналист от Клуб Z.  "Вчера в 18.30 ч. влезе съобщение с решенията от заседанието. Там виждаме нова порция сменени областни управители - в края на мандата на служебно правителство и отново ДПС получава областни управители . Може да се..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Русия поела контрола над част от Часов Яр, ожесточените боеве продължават

Русия твърди, че е поела контрол над част от град Часов Яр, а Украйна съобщава за ожесточени боеве. Министерството на отбраната на Русия оповести, че силите му са поели контрола над квартал в стратегически важния град Часов Яр. В същото време, Украйна твърди, че районът е обхванат от активни бойни действия и ситуацията е "критично трудна,..

публикувано на 04.07.24 в 07:51
Протест на фармацевти в Бургас, 3 юли 2024 г.

Протестиращите фармацевти се срещат със здравния министър

Собственици на аптеки ще внесат в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната каса. След това по искане на Българския фармацевтичен съюз в Министерството на здравеопазването ще се проведе среща с министър Галя Кондева, представители на касата и Информационно обслужване. Вчера имаше протест..

публикувано на 04.07.24 в 07:42
Джейхан Ибрямов

ДПС – Търговище снема доверието си от Джейхан Ибрямов

Областният съвет на ДПС - Търговище снема доверието си от народния представител Джейхан Ибрямов, това се съобщава във Facebook страницата на ДПС - Търговище. От справка, разпространена вчера от пресцентъра на парламента след гласуването за проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, става ясно, че  Ибрямов е гласувал с "въздържал се". В..

публикувано на 04.07.24 в 07:33
Раул Грихалва

Призиви към Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом

Втори американски конгресмен от Демократическата партия призова Джо Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом след слабото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп миналата седмица. Раул Грихалва каза, че той все пак ще го подкрепи, но смята, че това е възможност "да се огледаме другаде". Подобен призив отправи и Рийд Хейстингс,..

публикувано на 04.07.24 в 07:30