Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев иска отвод на членове на ВСС

Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев с изявление пред медиите, след като по-рано през деня даде обяснения по проверка на Софийската градска прокуратура за търговия с влияние.

В изявлението си Гешев каза, че ще изнесе информацията, която има, на закрито заседание на ВСС, за да "бъде запазен престижът на съдебната власт". Главният прокурор каза още, че ще поиска отвод на членове на ВСС, които според него се опитали да направят преврат в съдебната система.

„Дадох обяснение пред наблюдаващ прокурор в СГП в хода на проверка по сигнал, депозиран от лицето Борислав Сарафов срещу мен. Подозирам, че е вярно, че вълната от сигнали на това лице са публикувани първоначално в медиите. Това е само за сметка на морала на тези хора. Това, което ще кажа днес е продължение и по-подробно изясняване на ситуацията, която ЕП описа като покушение срещу върховенството на закона. Бих казал, че това е атентат срещу държавата, срещу нейното нормално функциониране, атентат срещу европейските ценности – върховенство на закона и правовата държава, принципи върху които се гради всяко демократично общество, от което част сме и ние“, добави Гешев.

Според него всевластието на главния прокурор е мит, както и това, че българската прокуратура пази и защитава някой.

„Факт е обединяването на политиците, това говори, че прокуратурата си върши работата единствено и само в интерес на българските граждани. Част от този заговор е законът Зарков, който беше наречен от лицето Бойко Методиев Борисов – „Крумови закони“. За цялата академична общност, за всеки български юрист е ясно, че този закон е противоконституционен. Това предстои да се види от КС. Целта на този закон се вписва перфектно в този заговор. Целта му не е решаване на икономическата и демографска криза, не решаването на проблема с многобройните убити по пътищата, не борба с организираната престъпност, защото те закриха специализираната прокуратурата. Резултатът се вижда по българските улици. Бум на наркотиците, катастрофи, връщане в тъмните времена на 90-те години. Гордея се, че съм главен прокурор на България и зад мен стоят моите колеги, които продължават да си вършат работата в полза на народа. Това е дума, която сме забравили, както сме забравили думите – чест и Родина“, подчерта Гешев.

По-рано прокуратурата обяви, че предприема проверка срещу Мария Габриел и Бойко Борисов.

Гешев свърза опита за покушение срещу него с изявлението му в Украйна, в което той каза, че ако Путин се появи в България, трябва да бъде арестуван и намекна, че в опита за атентат прозират интересите на Руската федерация.

Главният прокурор разказа и защо е поканил израелския експерт на мястото на взрива. Според него експертът е казал, че атентатът е подготвен професионално и старателно.

Гешев каза още, че след опита за покушение е станал обект на медийна атака и той е бил поставен в ситуация да обяснява защо не е бил убит. Подцених ситуацията, каза още главният прокурор и първата му работа е била да се погрижи за сигурността на близките си.

"Никой не може да ме уплаши. Не ме е страх", каза Иван Гешев и отнова цитира съдия Фалконе, че страхливият умира всеки ден, а смелият - само веднъж.

Многократно Иван Гешев подчерта, че не може да е нарушил служебните си задължения, тъй като в дните след атентата се е водел в командировка, а функциите на главен прокурор са изпълнявани от заместника му Борислав Сарафов.

Според него тези, които искат да овладеят съдебната система, са объркали тайминга и е трябвало да изчакат съставянето на правителство.

"Никога не съм смятал да си подавам оставката", декларира главният прокурор.

"Моето мнение е, че това е политическа атака срещу българската съдебна система", каза още той.

Гешев пусна и разговора си с Йордан Стоев от ВСС, в който се твърди, че ако се оттегли, ще има "100 % гаранции лично за него и за семейството му".

"Аз не бягам. Аз се бия", каза още Иван Гешев в края на почти двучасовия си брифинг и цитира Бенковски: Аз отворих в сърцето на тирана люта тирана".

Брифингът приключи, без да се даде възможност на медиите да завата въпроси.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов обвиняем за терористичното нападение беше изправен пред съд в Москва

12-ти обвиняем по делото за терористичното нападение в московската зала "Крокус сити хол" беше изправен пред съд в Москва. Той остави в ареста таджикистанеца Джумахон Курбонов, който подобно на другите обвиняеми по случая ще остане задържан поне до 22 май.  Заседанието е било закрито, но ТАСС съобщава, че Курбонов е пребивавал и работил..

публикувано на 27.04.24 в 16:15

Олимпийският огън отпътува към Франция със 150-годишен кораб

Олимпийският огън отпътува по море от Гърция към Франция, след като снощи беше предаден в Атина от президента на Гръцкия олимпийски комитет на председателя на организационния комитет "Париж 2024". За първи път Олимпийският огън се пренася по море с кораб за Франция изпрати на пристанище Пирея историческия френски 120 годишен кораб "Белем". Това е..

публикувано на 27.04.24 в 16:10
Чаршията на Етъра

Лазарски песни огласиха Етъра

Лазарски песни огласиха чаршията в етнографския музей Етъра край Габрово. Пролетният обичай по традиция е пресъздаван от момичета, които се обучават в така нареченото "Училище за лазарки“. Лазарките пеят, танцуват и наричат на стопаните за здраве и плодородие. Днес благословията си отправят към майсторите на етърската чаршия. Красивият..

публикувано на 27.04.24 в 15:58

Нови израелски удари в Ивицата Газа, "Хамас" разглеждат новите условия за прекратяване на огъня

За нови израелски удари, в които жертви са малки деца, се съобщава от Ивицата Газа. От "Хамас" обявиха, че разглеждат последните израелски условия за прекратяване на огъня.  Жертвите на конфликта между Израел и "Хамас" в ивицата Газа вече са 34 388 души. Това съобщиха здравните власти в контролираната от групировката територия, цитирани от..

публикувано на 27.04.24 в 15:18

Украйна е атакувала с дронове руските петролни рафинерии "Илск" и "Славянск"

Украйна е атакувала с дронове петролните рафинерии "Илск" и "Славянск" в руския Краснодарски край, като съоръженията са били обхванати от пожар. Според директора по сигурността в "Славянск", дейността в рафинерията частично е преустановена. Установяват се нанесените щети. Украинските сили са атакували и военна база в същия регион.  През..

публикувано на 27.04.24 в 15:08

"Възраждане" с 5 послания за парламентарните избори, сред тях - 2 референдума

Два референдума - за влизането ни в еврозоната и за членството на България в НАТО са сред петте послания на партия "Възраждане" за парламентарните избори, другите са свързани с прекратяване на помощта за Украйна, както и с прекратяване на санкциите срещу Русия. Това заяви във Варна лидерът на партията Костадин Костадинов, който представи част от..

публикувано на 27.04.24 в 15:05

Социалистите утвърдиха листите си за европейските и парламентарните избори

Националният съвет на БСП утвърди листите за европейските и парламентарните избори. За водач на евролистата бе избран Кристиан Вигенин, следван от Румен Гечев. Жените в цялата листа са 40% от всички кандидати за евродепутати. Кристиан Вигенин - най-желан за водач на евролистата на БСП Трети в евролистата за е досегашният евродепутат от БСП..

публикувано на 27.04.24 в 14:25