Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"И няма да позволя и да участвам в, може би, превръщането на правовата държава в дрипа и пипането на Конституцията с мазни пръсти"

Иван Гешев пред Правната комисия: Не ме е страх, няма да позволя да бъда плашен

С пълно единодушие и без дебат Правната комисия одобри на второ четене промените в НПК, въвеждащи механизъм за контрол върху главния прокурор

Иван Гешев на заседанието на Комисията по правни въпроси, 25 май 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Без дебат, с 19 гласа "за", без нито един "против" и "въздържал се" Правната комисия на парламента одобри на второ четене промените в НПК, въвеждащи механизъм за контрол върху главния прокурор. 

Процедурата предвижда сигналите срещу обвинител номер едно или негов заместник ще се изпращат до председателя на Наказателната колегия на ВКС. От списък на наказателни съдии с ранг на върховни на случаен принцип ще се определя съдията, който ще стане прокурор по разследването на главния. Друг прокурор ще контролира пък неговото разследване.

Настоящият главен прокурор Иван Гешев дойде в парламента за началото на заседанието, направи двуминутно обръщение към народните представители и си тръгна. Той отново увери, че ще довърши мандата си и обяви, че войната срещу съдебната власт руши институциите и води до ръст на престъпността и връщане на мутренските времена. 


"Българската прокуратура е единна и ще продължи да работи по същия начин, въпреки политическия натиск и в интерес на народа и хората. Не ме е страх." Това заяви главният прокурор Иван Гешев в началото на заседанието на Правната комисия на Народното събрание.

Той се обърна към народните представители с думите: "Добре дошли в 96-та година!", а след това направи обръщение към тях, в което посочи, че войната срещу съдебната власт и съзнателното рушене на институциите се прави в интерес на организираната престъпност, мафията и олигархията:

"И аз като главен прокурор ще довърша мандата си и ще свърша това, за което кандидатствах на поста. А това е -  всички, които са извършили престъпления, да влязат в затвора след осъдителни присъди -  влезли в сила, от българския съд. Следващото, което ще кажа - че не ме е страх и няма да позволя да бъда плашен. И не я е страх магистратската общност, вярвайте ми". 

Гешев се обяви и срещу обсъжданите законодателни промени:

"И последното, което ще кажа преди да си тръгна - че няма да участвам в нещо, което предварително вероятно е решено, и което обслужва, може би, това, което определих като политическа мафия и което българските граждани определят като политическа мафия, политически боклук, олигархия и организирана престъпност. И няма да позволя и да участвам в, може би, превръщането на правовата държава в дрипа и пипането на Конституцията с мазни пръсти. Бог да пази България"., обърна се емоционално към депутатите Иван Гешев.

След тези думи той си тръгна, а депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на правосъдието Надежда Йорданова се обърна към председателя на Правната комисия Стою Стоев да не се допуска политически изказвания и обиди към народните представители.

"Следва да напомним на главния прокурор, че в случай, когато той счита, че има мафия, той разполага с всички правомощия по НПК да образува досъдебни производства, да разследва и да повдига обвинения", каза Йорданова. 

По-рано днес: 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владислав Ванков: Виното е уникална реклама за България

В двора на Археологическия във Варна музей се проведе един от най-разпознаваемите винени фестивали у нас. Сред инициаторите са братята Георги и Владислав Ванкови, които създават свой винен проект – изба, която да развива местната винена култура от района на Северното Черноморие. Издали са карта на избите на Североизтока и на..

публикувано на 22.07.24 в 14:38
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

НПМГ ще има нова четириетажна учебна сграда с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад...

публикувано на 22.07.24 в 14:24
Кристиан Вигенин

Вигенин: Връщането на втория мандат не беше неочаквано

Връщането на втория мандат не беше неочаквано, коментира зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. Според него   перспективата да се стигне до правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима. Въпреки това, от БСП са готови, ако получат третия мандат, да опитат да съставят експертен кабинет и затова предлагат на   президента..

публикувано на 22.07.24 в 14:05

Върнаха десетки откраднати и изнесени от Кипър църковни реликви и антики

В Кипър бяха върнати 60 откраднати и незаконно изнесени след турската инвазия преди 50 години църковни реликви и праисторически антики. Ограбването на религиозното и културното наследство е една от най-трагичните открити рани на турското нашествие и продължаващата окупация, заяви президентът Никос Христодулидис на церемонията днес в..

публикувано на 22.07.24 в 14:02

КНСБ настоява за ръст с поне 20% на бюджета на МВР за пожарна безопасност

КНСБ настоява да бъдат увеличени минимум с 20 процента парите за издръжка и капиталови разходи в бюджета на МВР за пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии. Синдикатът оповести пакет от мерки във връзка с повишената опасност от пожари в страната и работата в условия на високи температури. Сред другите искания на..

публикувано на 22.07.24 в 13:57

КФН: Пенсионните фондове са с положителна доходност

Bcичĸи yнивepcaлни, пpoфecиoнaлни и дoбpoвoлни частни пенсионни фoндoвe са с пoлoжитeлнa дoxoднocт – това сочат данните на Комисията за финансов надзор за последния до момента наблюдаван двегодишен период от 30 юни 2022 година до 28 юни 2024 година. Средноаритметичната доходност на годишна база за изминалия 24-месечен период за най-масовите..

публикувано на 22.07.24 в 13:36

Забравен сак блокира района на Терминал 1 на летище София

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:30