Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова обвини Борисов за ситуацията в държавата

Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за ситуацията в държавата и призова за спешно приемане на бюджета. Тя напомни, че на България е било необходимо надпартийно правителство от експерти. 

Нинова недоумява защо президентът Румен Радев бави връчването на мандата на втората политическа сила. 

"Трябваше да се съберем всички, да излъчим важните задачи за България, да определим срок, да изучи надпартийно правителство, в което няма лидери, няма политически фигури, да го контролираме от парламента и досега, поне на първо четене, да сме разгледали Бюджета. За нас темата "Бюджет" си остава най-важната. Всички тези техни разправии, записи, грозотии пречат на истинския процес, който трябваше да е Бюджета. Ето 10 юни тропа на вратата вече, а той не е минал на първо четене. Кой бюджет? Този на Радев ли, който е абсурден и аз мисля, че никой няма да го подкрепи - с 6.7 дефицит?! Удължителен?! Това означава Служебният кабинет да изтегли този да внесе удължителен. Нов ли, който ние тук ще преработваме по някакъв начин?! Всичко това, което отстрани се случва, прави невъзможно решаването на истинския въпрос на държавата и на хората. Ние това искаме! И беше възможно. Докато си преговарят, докато правят безпринципни коалиции, другият процес можеше да върви. Очевидно първата и втората сила поставят приемането на Бюджета като следствие от това какво мнозинство ще се излъчи. Комисиите не са още решени. Отговорността е изцяло на Бойко Борисов. Той създаде тази каша, той я провокира, той имитираше през цялото време преговори. Използваше едната партия срещу другата, насъскваше ги едни срещу други. Сега да си се да си носи отговорността".

Нинова открои и ролята на президента Радев в процесите: 

"Виждам, че бави втория мандат, необяснимо защо. Вероятно печели време и очаква през това време да се разпаднат всякакви възможни мнозинства, за да продължи да управлява служебният кабинет. Ролята на един истински президент, на един истински държавник в такъв момент е да събере всички, да медиаторства, да търси изход". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без кворум в НС при 3 проверки. Следващата е в 16:30 ч.

Необичайна ситуация в парламента, след като и третият опит за събиране на кворум за продължаване работата на НС се провали. Регистрираха се едва 108 народни представители. Гласуването по групи показа, че кворумът е бойкотиран от депутатите от ПП-ДБ, "Възраждане" и нечленуващите в парламентарни групи.  Председателят на НС Росица Кирова прикани..

публикувано на 15.08.24 в 15:55

С ПИК от НАП може да се проверява пациентското досие за прегледи и фалшиви хоспитализации

Пациентското досие може да се провери и без електронен подпис, но с ПИК-код от НАП. Влиза се в сайта на НЗОК и се вижда за около 10 -15 години назад, какви прегледи, изследвания, консултации и хоспитализиране са извършени. Това съобщи репортерът на БНР Елена Бейкова в предаването "12+4". С амата тя е станала жертва на неизвършена -..

публикувано на 15.08.24 в 15:49
Надежда Йорданова и Лена Бориславова сами донесоха техниката, за да осъществят видеовръзката с Цветан Василев

Бави се заседанието на временната комисия за влиянието на Нотариуса в съдебната система

Заседанието на временната парламентарната комисия, която проучва данни за нерегламентирано влияние в правосъдната система, се бави, тъй като Народното събрание реши, че ще удължи работното си време, докато бъде изчерпана програмата за деня. Тя включва и изслушване на четирима министри по проблема с безводието, довело до режим на водата в над 200..

публикувано на 15.08.24 в 15:36
Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г.

Русия и Украйна водят преговори за размяна на пленници

Въпреки напредъка на украинската армия в руската Курска област натискът на фронта в Донбас не отслабва. Според различни медийни публикации Русия и Украйна водят преговори за размяна на пленници. Съединените щати обявиха нов пакет помощ за Украйна. Украинският военен говорител Дмитро Лихови заяви, че Русия е прехвърлила военни части от..

публикувано на 15.08.24 в 15:17

Във В. Търново почетоха паметта на д-р Стефан Черкезов в Деня на спасението

Медиците от великотърновската болница почетоха паметта на своя патрон д-р Стефан Черкезов в Деня на спасението и 61-а години след неговата гибел, спасявайки 47 пътници от горящ автобус. С едноминутно мълчание и вой на сирена от линейка великотърновските медици се преклониха пред подвига на д-р Стефан Черкезов. Отбелязваме Деня на спасението - в..

публикувано на 15.08.24 в 15:16

Патриарх Даниил благослови кюстендилци и гости на града за Успение Богородично

Патриарх Даниил благослови Кюстендил и гостите на града за Голяма Богородица. След като оглави патриаршеската литургия в централния храм "Успение Богородично", продължила близо три часа, Негово светейшество освети и обредните пити и хлябове на празника Панагия - Въздигане на хляба, който вървеше паралелно пред входа на черквата.  В..

публикувано на 15.08.24 в 14:44
Мирела Веселинова

Мирела Веселинова: Явно е държано на трупчета делото за кредита на Гайтански от ББР

С 5 години са закъснели и Комисията за противодействие на корупцията (КПК), и прокуратурата по случая с кредита на Румен Гайтански-Вълка   от ББР. Това каза пред БНР журналистката Мирела Веселинова, съдебен репортер на "Капитал". Тя припомни, че през 2019 г. е бил отпуснат кредитът от 156 млн. лева за фирма на Гайтански с подписа на тогавашния..

публикувано на 15.08.24 в 14:38