Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120 сигнала за наводнени мазета и сгради в София; пътищата и улиците са отворени

Снимка: Евелина Стоянова

Оранжев код за обилни валежи е обявен и за днес за 9 области в Западна и Централна България. Кодът е жълт за 7 области в Централна, Северна и Югозападна България.

Всички пътищата и улиците в София и кварталите на града са отворени за движение. Получени са 120 сигнала за наводнени мазета и сгради. Няма данни за пострадали хора. Ситуацията е овладяна, каза кметът Йорданка Фандъкова. Най-много дъжд е паднал в кварталите Симеоново и Драгалевци, където и в момента се отводняват мазета и сгради. 

Контролирано се изпускат язовирите на територията на общината. За отводняването работят екипи на аварийното звено и пожарната. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви:

"За радост нямаме никакви данни за пострадали хора, освен, за съжаление, момичето, което вчера пострада при паднало дърво в центъра на София. Има още паднали дървета, клони... Трябва да бъдем много внимателни, защото, наистина всичко е преовлажнено".

Тежка е била ситуацията в Желява, Бухово, Кремиковци. В Бухово е била евакуирана една жена. Четири екипа са на мястото, заедно с пожарникари.

Отводнени са пътните платна на околовръстния път в района на Симеоново. В Драгалевци и Симеоново  улиците се почистват от наноси. Работата е продължила през цялата нощ , информира Красимир Димитров - директор на Аварийното звено в София:

"Успяхме да евакуираме една жена от една къща. Имаме наводнена една пристройка, която не е обитаема. Успяхме да отбентима моста, който е в центъра на Желява, така че да има по-голяма проходимост на коритото. Оставихме 4 екипа на място, плюс един екип от Пожарна безопасност и защита на населението, за да помагат на хората. Съредоточихме се към Бухово и Яна, където  също имаме излязла река от коритото, между пътя между Яна и Бухово. Там също имаше едно голямо завиране, където започнахме да действаме с тежка техника".

От пожарната съобщиха, че петима души, сред които жена и 2 деца са били евакуирани от залети от вода автомобили в София през нощта. Към 7 ч. се работи по 20 сигнала за щети от проливния дъжд:

От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че до 0:30 ч. са получени 63 сигнала за щети от дъжда в София. Те са главно за наводнени обекти. Получени са и няколко сигнала за блокирани леки коли и граждани във високи дъждовни води, които не могат да се оттекат в канализацията на Околовръстния път. До 6 часа тази сутрин в пожарната са обработени над 30 сигнала за наводнени обекти и улици в следствие на падналият интензивен дъжд на територията на София, уточняват от главната дирекция. За обработване на получените сигнали цяла нощ са работили 8 екипа от главната дирекция с 27 служители и 8 автомобила. На околовръстния път в участъка между бул. "Черни връх" и бул." Симеоновско шосе" от закъсали три леки автомобила са евакуирани 5-има души, сред които една жена и две деца. Два екипа са работили при отводняване на двете платна за движение при подлезите на бул. "Сливница" и "Лъвов мост" и подлезите на НДК. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спряно е навлизането на пожара от Гърция в България

Над 60 горски  служители, пожарникари и военни спряха навлизането на пожара от Гърция в България, буквално на граничната бразда. Разпространението на огъня засега е овладяно, но ситуацията продължава да е опасна. Истинско геройство и висок професионализъм са показали горските служители и пожарникарите в последните няколко часа.  След като на гръцка..

публикувано на 24.07.24 в 21:02

Летище София съобщи за неочакван технически проблем с информационните монитори

В момента изпитваме неочакван технически проблем с информационните монитори на двата терминала, съобщиха от Летище София на своята страница във Фейсбук. ИТ екипът работи активно по отстраняването му, посочват от летището. Умоляваме пътуващите да следят полетната информация чрез гласовата оповестителна система и на сайта на летище София:..

публикувано на 24.07.24 в 20:18

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Средствата са предназначени за мирни цели, като възстановяване на инфраструктурата - електропроводи, водоснабдителни..

публикувано на 24.07.24 в 20:07
Христо Стефанов

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината, след като бъде изградена нова сграда в двора на Академията на МВР в София. В тази сграда ще се инсталира новата машина за печатане на документи.  Строителството на новата сграда, в която ще се печатат новите документи за самоличност, е основната причина за..

публикувано на 24.07.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе. На срещата при областния управител днес представители на различни институции трябваше да си..

публикувано на 24.07.24 в 19:48

ВАС реши: Нови избори за кмет на район "Приморски" във Варна

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 19:35

Министър Калин Стоянов ще се запознае с доклада за Агенция "Митници", внесен в МВР от Делян Пеевски

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще се запознае със съдържанието на доклада за дейността на временната комисия от 49-ото Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, съобщиха от МВР. Документът е входиран в деловодството на..

публикувано на 24.07.24 в 19:22