Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 години от референдума за Брекзит: 18% от гласувалите за напускане на ЕС сега смятат, че са сгрешили

Снимка: reuters.com

Днес се навършват 7 години от референдума за Брекзит. Анкети показват, че повечето британци смятат, че това е било грешно решение. 

Повече от 50% от анкетираните са убедени, че Обединеното кралство е допуснало грешка с напускането на ЕС. 34% пък са убедени, че Брекзит е бил правилното решение. 18% от гласувалите за напускане на ЕС сега смятат, че са сгрешили.

Друг интересен резултат от проучванията на общественото мнеине е, че 80% от британците смятат, че Обединеното кралство трябва да има по-близки отношения с ЕС в бъдеще, 43% искат страната да се върне в организацията, а 13% искат връщане само в общия пазар.

В обширен материал днешният брой на „Индипендънт“ се спира на седем основни области, в които водещите кампания за Брекзит са направили големи обещания, но няма никакъв напредък, дори напротив.

Става дума за сектори като националното здравепозване, където вместо да има приток от свежи средства се наблюдава недостиг на персонал, именно заради Брекзит.

За търговията с ЕС, белязана от тежка бюрокрация и огромни опашки по контролно-пропускателните пунктове. За лисата на инвестиции и напускането на известни автомобилостроители. Както и за високата инфлация, по който показател Великобритания е на челно място сред страните от Г-7.

На 23 юни 2016 година британците гласуваха с 51,89% за напускане на ЕС срещу 48,11% за оставане.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евелин Банев е влязъл в България през пролетта на 2022 г.

Евелин Банев - Брендо, който в понеделник се предаде на властите у нас, е влязъл в България през пролетта на 2022 г. Това съобщи от парламентарната трибуна служебният вътрешен министър Калин Стоянов.  Евелин Банев - Брендо се изправя пред съда "В Министерството на вътрешните работи има информация, според която Евелин Банев-Брендо е влязал..

публикувано на 28.06.24 в 13:05

Започва Празникът на черешата в Кюстендил

В Кюстендил с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на пл. "Велбъжд", тази вечер започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие край града, който готви изложба с авангардни сортове череши. Ще участват и над 30 читалища, кметства,..

публикувано на 28.06.24 в 13:00

Мним лекар измами жена с 3 500 лева в Хасково

Жена от Хасково е измамена с 3 500 лева. Телефонната измама е станала снощи, съобщават от полицията. Около 20 ч. на стационарния й телефон е позвънил мъж, представил се за лекар. По схемата за пострадал роднина, за който са нужни пари за лечение, възрастната жена е изхвърлила от петия етаж на жилището си парите, прибрани от мнимия лекар.

публикувано на 28.06.24 в 12:59

Антон Оруш: При мен е Ноевият ковчег на българската техника

"Над 500 технически български устройства притежавам, които събирам от 2009 година досега, разказа в "Нощен Хоризонт" Антон Оруш, автор на книгата "Произведено в България. 101 български технически изделия" .  Книгата включва някои от интересните български технологии, които са изобретени и са се произвеждали в Българи я. Произведението обхваща..

публикувано на 28.06.24 в 12:03

БСП настоява оборудването на АЕЦ "Белене" да не бъде продавано на Украйна

БСП настоява оборудването на АЕЦ "Белене" да не бъде продавано на Украйна. Ще бъде внесен проект на решение в Народното събрание, с което ще искат преговорите между България и Украйна да бъдат замразени, докато се установи дали част от оборудването може да се използва за нуждите на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви заместник-председателя на..

публикувано на 28.06.24 в 11:39

Тежка катастрофа край Монтана взе две жертви

Тежка катастрофа край Монтана отне живота на двама души. Други трима са пострадали. Пътният инцидент е станал вчера към 17:30 часа на пътя за Чипровци, в района на разклона за "Балова шума". Лек автомобил, управляван от 50-годишен жител на село Георги Дамяново, движещ се в посока от Монтана за Превала, навлиза в насрещната лента и се блъска..

публикувано на 28.06.24 в 11:29
Нико Тупарев

Съдът решава дали да остави в ареста телевизионния продуцент Нико Тупарев

Състав на Софийския градски съд ще решава да остави ли за постоянно в ареста телевизионния продуцент Нико Тупарев. Продуцентът Нико Тупарев е арестуван Той е обвинен, че през 2020 година - на три пъти, е наредил от фирмената сметка, на дружеството, в което е бил съдружник, да бъдат преведени в личната му сметка общо 1 400 000 лв. 

публикувано на 28.06.24 в 11:08