Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три парламентарни комисии приеха проектобюджета за 2023 година

Снимка: Ани Петрова

788,10 лева ще достигне средната пенсия през 2023 година – това предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване, който беше приет на първо четене на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и социалната политика. Ръстът ѝ е с 16,8 на сто спрямо миналата година.

Предвижда се от 1-и юли всички пенсии, отпуснати до края на 2022-а година, да се повишат с 12 на сто по така нареченото „швейцарско правило“. Запазва се досегашният размер от 3400 лева максималния осигурителен доход.

Таванът на пенсиите също остава 3400 лева.

Депутатите продължават с обсъждане на проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 година. Общо разходите за 2023 г. са малко над 7 млрд. лева, което е с 910 милиона повече спрямо 2022 година. Запазва се здравноосигурителната вноска в размер на 8%.

Три комисии в Народното събрание гледат на първо четене проектобюджета за 2023 година - по бюджет и финанси, по икономика и по социална политика.

Предложеният бюджет показва, че България може да води нормална социална политика, нормална политика в образованието и нормални капиталови разходи, заяви по време на краткото представяне, финансовият министър Асен Василев. Според него, така разписана, план сметката отговаря на очакванията и на бизнеса, и на гражданите.

Проектобюджетът за времето до края на годината предвижда увеличение на заплатите с 10% само в некомпенсираните сектори. Предвидени са средства за увеличение на пенсиите и на втората година майчинство, както и редица социални плащания. Осигурени са средства за образование, включително политиката за увеличение на учителските заплати в размер на 125% от средната. Също и пари за БАН и другите учебни заведения, като е заложена оценка на качеството. Възстановен е бюджетът за култура. Дадени са 10 милиона лева на Министерството на спорта за детски школи и за инфраструктура. 15% са предвидени за увеличение на разходите за заплати на персонал в общините.

788 лева и 10 стотинки ще достигне средната пенсия през 2023 година - това предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване, който беше приет на първо четене от парламентарните комисии по бюджет и финанси и социалната политика. Ръстът е с близо  17 на сто спрямо миналата година.

Запазва се досегашният размер от 3 400 лева на максималния осигурителен доход. Таванът на пенсиите също остава 3 400 лева.

Министърът на финансите Асен Василев обобщи:

"България може да води европейска социална политика, нормална политика в областта на образованието, и да не се лишава от инвестиции. И в същото време това да не води до прекомерни дефицити и трупане на дълг. В това няма магия"

3-те процента дефицит са осигурени чрез увеличаване в приходната част, и най-вече чрез ДДС.

"Този дефицит е постижим и този дефицит позволява финансите на страната да останат устойчиви. Въпреки черните прогнози миналата година, че разходите, които са направени миналата година ще доведат до огромни дефицити, видяхме, че това не се материализира"

Оставането на бюджета с 3% дефицит и през следващите години ще подхранва инфлацията, посочи Любомир Дацов от Фискалния резерв:

"Ние през цялото време нямаме изявена антиинфлационна политика. С този бюджет и с това, което се планира през следващите две години"

Депутатът от "Възраждане" Деян Николов също видя структурни проблеми в бюджета и заяви, че е разписан с визия към Еврозоната.

"Аз бих нарекъл този бюджет - бюджет „Еврозона“. В този бюджет не говорим за реформи, не говорим за визия. Говорим единствено за това, как да влезем в еврозоната, което за съжаление е изключително ниско ниво, с извинение, на финансово мислене“.

В хода на дискусията по проекта на бюджет за 2023, президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска допълнителни 167 млн.лв. за компенсиране на доходите целево в обществени структури, които не са получили увеличение:
"Започвам с Българското национално радио, на което сме длъжници всички - поне 10 милиона допълнително за полугодието, Министерството на земеделието - 26 милиона допълнително, от които 6 милиона за Селскостопанска академия. В здравеопазването очакванията са за около 36 милиона в Бюджета на МЗ, и 26 милиона допълнително нужни за училищно и детско здравеопазване, .. да получим тези 10% увеличение на заплатите през тази година там, където не са получавани и не са стигнали инфлацията".
Пламен Димитров посочи още НОИ и Държавна агенция "Архиви". Така компенсацията в обществения сектор ще догоди тази в частния, защото бюджетните служители изостават в заплатите с минус 8%.
Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов посочи и необходимостта от преглед на системата, по която се формират доходите, заради раздутите на места администрации.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Язовири в Кипър пресъхват

Язовири в Кипър пресъхват. Специалната консултативна комисия по управление на водите обсъжда незабавното предприемане на краткосрочни и средносрочни мерки за укрепване на водната инфраструктура, съобщи министърът на земеделието и околната среда Мария Панайоту. С наближаването на лятото състоянието на язовирите предизвиква все по-голямо безпокойство..

публикувано на 22.05.24 в 05:06

Проучване на Университета в Мичиган: Юношите приемат повече от допустимата доза кофеин

Проучване на Университета в Мичиган показва, че юношите приемат повече от допустимата доза кофеин, а това може да доведе до здравословни проблеми. С течение на времето влиянието на кофеина намалява и ние започваме да увеличаваме приеманото количество, а това увеличава риска от отрицателни странични ефекти. Един от всеки четирима родители казват, че..

публикувано на 22.05.24 в 03:37

Почина бивш британски морски командос, обвинен в шпионаж за Хонконг

Във Великобритания бивш ият  кралски морски командос  Матю Трикет , който беше обвинен в шпионаж за разузнавателната служба на Хонконг,  е  почина л , съобщиха от  британската  поли ция. Трийсет и седем годишният Матю Трикет, който беше пуснат под гаранция, беше открит от човек в парк близо до мястото, където живее в Мейдънхед,  графство Баркшър ...

публикувано на 22.05.24 в 03:21

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по теоретична и приложна механика в Сибирския клон на Руската академия на науките.  През 2022 г. той..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са за кмет на община Панагюрище,..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура, като проектът цели да се повиши капацитетът за пренос на природен газ в..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната за БТА.  Боеприпасите не са засегнати при инцидента.  Фирмата, която ги превозва,..

публикувано на 21.05.24 в 22:03