Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България няма да праща на Украйна военна техника, която би ощетила отбранителните ни способности

Николай Денков в НС
Снимка: БТА

Премиерът Николай Денков увери депутатите, че България няма да изпрати на Украйна военна техника, която би ощетила отбранителните способности на страната.

Денков потвърди това след въпрос на "Възраждане", които настояха за уточнение след заявеното по-рано днес от министъра на отбраната Тодор Тагарев, че украинският президент е поискал "всичко без летателни средства".

"Всичко, което се подготвя за предоставяне като втори и като трети пакет от военна помощ за Украйна, се подготвя съвместно с въоръжените сили на България. Няма да бъде изпратено нищо, което нарушава възможността да защитаваме нашата държава съгласно изискванията в момента от военна и военнотехническа гледна точка", каза Николай Денков, както и отново потвърди, че не се предвижда обсъждането на изпращане на каквато и да било жива сила, свързана с военните действия в Украйна.

В отговор на друг въпрос от ИТН - министър-председателят заяви, че няма никаква опасност от декапитализация на Българския енергиен холдинг, след като правителството реши пари от Дружеството ще се използват да попълнят бюджета:

"Българският енергиен холдинг няма никаква опасност да бъде фалиран. В сметките на БЕХ има значително повече средства от тези, които са изискани в момента, за да се подготви Бюджета за тази година".

Денков определи решението за продажбата на реакторите за АЕЦ "Белене" като единственото възможно.

Според него това ще отвори ясната перспектива за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй":

"Самият факт, че работите от 80-те години както казвате, по този проект и по него няма никакъв напредък, освен, че платихме едни пари, имаме изкопан гьол, стоят съответните реактори там от години и няма никаква перспектива този проект да се случи, особено след започването на войната на Русия срещу Украйна, е ясно, че трябва да се търси друго решение, така, че има по-ясна перспектива как да се развие ядрената енергетика в България и през следващите години".

Решението за АЕЦ "Белене" предизвика реакцията на "Възраждане" и БСП.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви: "Дотам се поклонихте пред ГЕРБ, че дори започнахте да използвате терминологията на Борисов. Било гьол! Тук да пише, че зачертавате проекта "Белене" и продавате ядрените реакторите на Украйна? Какво промени тази програма само няма и година по-късно от онова правителство?"

Депутатът от "Възраждане" Йордан Тодоров заяви: "Чии интереси обслужва управляващата коалиция с това свое решение и как следва да се определи то - като държавническа постъпка или като национално предателство?"

След изслушването си в пленарна зала премиерът Денков коментира изнесената от военния министър Тагарев информация за поискана от украинския президент Володимир Зеленски нова помощ:

"Работата на президента Зеленски е да търси военна помощ. Нормално е той да предостави списък…ние можем да предоставим само военна техника, която няма да застраши нашата безопасност. Отново повтарям, България ще изпрати това, което военните в България са казали, че няма да застраши нашата безопасност".

Помощта не включва системи за противовъздушна отбрана, категоричен бе Денков:

"Със сигурност не може да даде системи за ПВО, които биха оставили оголено небето над България. Не трябва да се притесняват хората, всичко, което е необходимо за защита на нашата територия, на нашето небе, ще бъде тук в България".

За напрежението по време на срещата на Зеленски с българския държавен глава Румен Радев Денков каза:

"Не бих искал да коментирам това, което се случва в президентството. Мисля, че се видя сблъсък на две съвсем различни представи за света. От моите представи вероятно е ясно аз коя от тези гледни точки споделям". 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зърнопроизводители дават пресконференция за проблемите в бранша

Националната асоциация на зърнопроизводителите ще даде днес пресконференция в Добрич във връзка с исканата оставка на служебния зам.-министър на земеделието Таня Георгиева, както и по теми, свързани с проблемите в бранша. Преди това от асоциацията ще проведат свое заседание на Управителния съвет по време на организирания земеделски форум край..

публикувано на 24.07.24 в 07:46

В Президентството не е внасяно решение за назначаване на посланик в Украйна

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод твърдения, че държавният глава е причината в Украйна да не бъде назначен български посланик, след..

публикувано на 24.07.24 в 07:44

Събраха храна за пострадалите при пожарите домашни животни; не могат да я доставят заради скъпия транспорт

Земеделски производители събраха десетки тонове храна за животните на фермерите, които пострадаха при пожарите, но помощта на успява да стигне до нуждаещите се заради скъп транспорт. Транспортни фирми искат по 3 лв на километър , за да откарат дарението до пострадалите от Свиленградско- каза председателят на Сдружение "Обединени земеделски..

публикувано на 24.07.24 в 07:32

МС приема инвестиционен разход за армията и проект на договор за боеприпаси за "Страйкър"

Служебното правителство ще заседава днес, предвидено е да се даде разрешение за  влизането във вътрешните морски води на страната ни и посещение в пристанище Бургас на кораб, използван с нетърговска цел, плаващ под знамето на Румъния. Ще бъде приет и инвестиционен разход за транспортно осигуряване на Българската армия, както и проект на..

публикувано на 24.07.24 в 07:27

Социалната комисия в НС обсъжда край на т. нар. "френска безработица" у нас

Социалната парламентарна комисия в 50-ото Народно събрание ще обсъди на първото си заседание внесено от ГЕРБ-СДС предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване. С него се слага край на така наречената "френска безработица" - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава..

публикувано на 24.07.24 в 07:23

НС гласува промени в държавния бюджет

Народното събрание ще гласува на първо четене промени в държавния бюджет, необходими за финансирането на над 2500 общински проекта по Инвестиционната програма на общините. С направените предложения за изменения в Инвестиционната програма, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с 50,8 млн...

публикувано на 24.07.24 в 07:14

ЕК оповестява годишните доклади за върховенството на закона

Европейската комисия ще оповести годишните доклади за върховенството на закона за страните членки. По време на представянето на доклада за България миналата година еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова обяви, че Комисията предприема стъпки за окончателното прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка за страната ни,..

публикувано на 24.07.24 в 07:11