Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Криейки се зад Украйна, управляващите все повече отстъпват от важни европейски ценности

Президентът Румен Радев.
Снимка: БГНЕС

Според президента Румен Радев темата за Украйна се експлоатира от управляващите като "спасителен пояс", с който се отвлича вниманието от това, че те нямат визия, програма и реални действия за решаване на проблемите в страната.

Държавният глава посочи, че управляващите най-сетне трябва да се заемат с  българския дневен ред и с решаване на проблемите на обществото: 

"Това криене зад Украйна може да работи, но за известно време, защото проблемите се трупат, а хората чакат отговори. Проблемът е, че криейки се зад Украйна, управляващата коалиция все повече отстъпва от редица важни европейски ценности -  върховенството на правото, а не неговото погазване, борба с корупцията, на не нейната закрила, прозрачност, а не задкулисие, свобода на словото, а не цензура, повишаване на стандарта и качеството на живот на хората, а не тяхното ограбване.

И много важно -  отговорност пред избирателя, а не неговата измама", коментира президентът Радев пред журналисти в Бургас.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Ангел Стойков

Повече от 600 студенти ще участват по проекта - "Летен университет - 2024"

Повече от 600 студенти от над 30 висши училища в страната се очаква да участват в 22-рото издание на проекта на Националното представителство на студентските съвети в България  "Летен университет - 2024" . Събитието ще се проведе от 25 август до 1 септември в Китен . Неговата цел е да създаде условия за диалог между студентските общности на..

публикувано на 24.08.24 в 08:15

Напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съединените щати съобщиха за напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Те бяха подновени тази седмица в египетската столица Кайро, а според американския съветник по националната сигурност Джон Кърби следващия етап е Израел и "Хамас" да се съберат и да започнат да преговарят за прилагане на вече договореното. До момента в..

публикувано на 24.08.24 в 08:02

Украйна изтласква руските сили от Харковска област

Украинската армия изтласква руските сили от Харковска област, заяви  президентът Володимир Зеленски. Той благодари на Съединените щати за поредния пакет военна помощ. В днешния Ден на независимостта Украйна планира атаки срещу руските части и в Херсонска област, съобщиха руски източници. "Говорих с главнокомандващия Олександър Сирски за..

публикувано на 24.08.24 в 07:42

БНР проверка: Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат

Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат, показа проверка на БНР по слушателски сигнали.  Случаите са единични и все още не се отразяват на общата статистика, но са показатели за очакваната от месеци тенденция, казват експерти.  По-значително е оскъпяването при заемите в евро.  Очаквайте подробности!

публикувано на 24.08.24 в 07:38

Протестиращи заради безводието в Свищовско отново блокират пътя Плевен – Русе

Жителите на четири свищовски села, които нямат питейна вода, днес и утре отново излизат на протести. Хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава ще затворят главния път Плевен – Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10 до 10:30 часа и от 11 до 11:30 часа. Това е поредният протест с пътна блокада на бедстващите, заради..

публикувано на 24.08.24 в 07:31
Габриела Руменова

"Ние потребителите" за вредите от евтините бижута и масажите на плажа

Кой от нас не иска да е красив? Особено, когато сме на морето. И за да станем по-хубави и по-морски пазаруваме от павилионите всякакви бижута , а пък, ако можем да си го позволим, може да си поръчаме разкрасяващи процедури на плажа . Но колко опасности крие това?   "Трябва се подхожда много разумно към това, когато сме на почивка, на море и..

публикувано на 24.08.24 в 07:30
Паметник на свободата

147 години от Шипченската епопея

Днес честваме 147-ата годишнина от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Тържествената церемония ще започне в 11 часа в подножието на историческия връх Свети Никола.  Денят, в който отдаваме почит на героите от Шипка, ще започне с панихида в памет на загиналите, в Соколския манастир над Габрово. Оттам ще..

публикувано на 24.08.24 в 07:26