Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания след вота: И Санчес, и Фейхоо дадоха заявка, че ще опитат да съставят правителство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на испанската Народната партия Алберто Фейхоо обяви, че ще се опита да направи правителство и призова социалистите на Педро Санчес и останалите политически формации да "не блокират Испания". Изявлението бе направено веднага след като стана ясно, че дясната партия печели предсрочните парламентарни избори със 136 места в Конгреса - 47 повече отколкото на предишните през 2019 година.

Въпреки това Фейхоо е далеч от абсолютното мнозинство от 176 депутати и дори и да се съюзи с крайнодясната "Вокс", пак няма да получи достатъчно подкрепа. Междувременно премиерът Педро Санчес също обяви пред съпартийците си, че ще опита да състави правителство, казвайки, че "демокрацията ще намери формулата на управляемостта", намеквайки за невъзможността да се предвиди изхода от политическата криза.

Народната партия получи над 300 000 гласове повече от Испанската социалистическа работническа партия и след седем години в опозиция се завръща в Конгреса като първа политическа сила. Втори остават социалистите на Педро Санчес със 122 депутати, трети са крайнодесните от "Вокс" с 33-ма, а четвърти - "Сумар" с 31.

Въпреки че през цялата предизборна кампания Фейхоо твърдеше, че ще управлява сам, сега има нужда от съюзници ако иска да сложи край на лявото управление на страната. Санчес от своя страна заедно със "Сумар" също няма достатъчна подкрепа, затова вече обмисля вариантите за следизборна коалиция. Един от тях е със сепаратистите от Каталуния и лявата партия на баските, но хората на Пере Арагонес и Карлос Пучдемон са готови да изтъргуват подкрепата си само срещу амнистия и референдум за независимост на автономния регион.

В публичното пространство се появиха и смели идеи като коалиция между Народната партия и Испанската социалистическа работническа партия, които останаха без коментар от лидерите ѝ. Фейхоо и Санчес са разговаряли по телефона и според медиите, десният лидер е поискал отново да бъде направена законодателна промяна, съгласно която партията с най-много гласове на парламентарните избори автоматично да идва на власт, без да е необходимо да прибягва до търсенето на коалиционни партньори.

Във вторник е последното заседание на правителството преди лятната ваканция, а министрите ще се съберат отново във втората половина на август. Тогава се очаква да бъде сформиран новия Конгрес и да започнат политическите консултации, на които ще участва и крал Фелипе VI, чието конституционно задължение е след това да реши на кого да връчи първия мандат.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42
Снимката е илюстративна, архив.

За 24 часа полицията залови 42 водачи, седнали зад волана пили, 11 - взели наркотици

42-ма водачи, шофирали след употреба на алкохол, и 11 - на наркотици, са заловени от полицията през последното денонощие в страната.  16 от водачите, заловени да карат след употреба на алкохол, са били с проби от 0,5 до 1,2 промила, а 26 - с над 1,2 промила. Един е отказал тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени..

публикувано на 07.07.24 в 20:14
Илюстративна снимка - поддръжници на Гръцката комунистическа партия на протест, архив, юни 2024 г.

Гръцката комунистическа партия с антивоенен протест на пристанището в Солун

Активисти на Гръцката комунистическа партия проведоха антивоенен протест на пристанището в Солун срещу използването на гръцки военни бази в мисии на НАТО. "Нито едно гръцко пристанище или летище не трябва да се използва за империалистическите цели на НАТО" -  скандираха активисти на комунистическата партия и много студенти на пристанището в Солун...

публикувано на 07.07.24 в 19:51
При обиск в домовете на арестуваните са намерени милиони евро в брой.

В Атина арестуваха 14 общински служители - организирана престъпна група за изнудване

Гръцката полиция разби организирана престъпна група за изнудване на собственици на заведения и магазини в Атина. Арестувани са 14 общински служители, участвали в престъпната схема. Повече от шест месеца са следени общински служители в Атина, за които е имало официални жалби за рекет срещу търговци в Атина. Служителите на общината са организирали..

публикувано на 07.07.24 в 19:29

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов, отдал живота си на радиото между 1977 и 1994 година, съобщиха наши колеги. Той е автор на сигналите на предаването "12+3" на "Хоризонт", които звучат в ефир вече 35 години. Сергей Джоканов беше и един от първите композитори на електронна музика в България...

публикувано на 07.07.24 в 19:24