Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо и второ четене промените в Закона за защита от домашно насилие

Снимка: Ани Петрова

Депутатите приеха на първо и второ четене промените в Закона за защита от домашно насилие. С тях "интимната връзка" се приравнява на фактическото съжителство - с брак и без брак. Това стана след остри дебати, продължили шест часа, в които най-оспорвани бяха дефиницията за "интимна връзка" и срокът от 60 дни за признаване на трайност в отношенията.

Дебатът започна с изявление от страна на един от вносителите на предложението - съпредседателят парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков:

"Обществото даде ясна заявка - "Нито един повече!". Дебора беше точно в интимна връзка и когато е получила първите заплахи, ако днешните промени бяха факт, тя можеше да потърси закрива. Днешният дебат обаче показва колко незряло, колко лимитирано и колко просташки се мисли в тази зала по този толкова важен проблем".

Последва обвинения от опозицията, че вносителите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС търсят политически дивиденти.

"Изключително грозно е как "управляващата сглобка" използва една трагедия на едно момиче в Стара Загора, за да се опита да си измие отвратителния съюз", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Напрежението в зала ескалира заради предложението на управляващите законът да бъде приет окончателно на две четения в едно заседание.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заплаши със сезиране на Конституционния съд:

"Това е поредното нагло изплюване в лицето на държавността от формацията, която е окупирала в момента управлението на държавата по абсолютно незаконен превратаджийски начин".

До остра размяна на реплики се стигна и след като Надежда Йорданова, депутат от ПП-ДБ и бивш правосъден министър, предложи и в дефиницията за "интимна връзка" да се смята фактическо съжителство, без да се уточнява, че партньорите са от различни полове. Тя каза, че се съобразява с мнението на ВКС, за да се разшири обхвата на защитените от закона:

"И действително да обхване всички останали други хипотези и освен тези, при които лицата живеят като съпруг и съпруга, но не са обвързани в брак".

Това даде основание на депутатите от БСП да заявят, че се готви приемане на Истанбулската конвенция и още от лидера на партията Корнелия Нинова:

"Това уважаеми български граждани е първият официален законодателен пробив за въвеждане и узаконяване на еднополови връзки и бракове".

Отговорът на Манол Пейков от ПП-ДБ:

"Тези хора реално съществуват. Значи и те трябва да бъдат защитени. Какъв е проблемът? Това е разширение, което прави закона по-хуманен. Ама не е смешно това", каза Пейков.

В крайна сметка при гласуването изненадващо беше прието предложението на БСП в закона изрично да бъде записано, че връзката трябва да е между мъж и жена. Това изненада залата, тъй като първоначално то беше отхвърлено. Обратът настъпи с гласуването на 13 депутати от ГЕРБ, които не бяха участвали в първото гласуване, а при второто подкрепиха предложението на БСП.

По последна редакция понятието "интимна връзка" в закона означава - съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Като трайни отношения се определят тези, които са с продължителност поне 60 дни.

Скандал предизвика нецензурна реплика на Вежди Рашидов, казана при забравени включени микрофони на трибуната.

По късно Рашидов разпространи позиция, в която се извинява на обществото за думите си.

"Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент. Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК с предупредително писмо до България и още 5 страни за енергийната ефективност на сградите

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и още 5 страни членки, в което настоява те да изпълняват задълженията си по отношение на енергийната ефективност на сградите.  Държавите трябва да определят минимум изисквания в това отношение, за да постигнат най-доброто съчетание между инвестиции и икономии, познати също като..

публикувано на 23.05.24 в 15:10
Д-р Николай Болтаджиев

Д-р Болтаджиев: Да се смени цялата система на заплащане на онколекарствата

Актуалният проблем пред Надзора на Касата е въпросът с премахването на лимитите на болниците . Това каза пред БНР д-р Николай Болтаджиев, който вече е част от Надзорния съвет на НЗОК. Д-р Николай Болтаджиев е новият член на Надзорния съвет на НЗОК " Проблемът трябва да се реши така, както изисква Конституционният съд . Той приема, че не..

публикувано на 23.05.24 в 14:57

Първите 19 модернизирани вагона, купени от "Дойче бан", вече са в България

Първите 19 модернизирани вагона, които страната ни закупи от "Дойче бан", вече са в България. Обновеният подвижен състав се очаква да влезе в експлоатация в средата на юни.  Модернизираните 19 вагона са част от договора за доставка на общо 79, които доскоро са били използвани:  "Може да звучи парадоксално, но това е най-модерната техника на жп вагона,..

публикувано на 23.05.24 в 14:54
Президентът Румен Радев дава брифинг пред медиите по актуални теми в Рим, където е на посещение -  23 май 2024 г.

Президентът Радев изрази готовност за скорошна среща с новоизбрания държавен глава на РСМ

На брифинг в Рим, където е на посещение, президентът Румен Радев определи като "положителен знак" стремежа на държавния глава на Република Северна Македония Гордана Силяновска – Давкова двамата да се срещнат. Днес делегациите и на двете държави са в италианската столица и имаха отделни срещи във Ватикана с папа Франциск. Румен Радев подари на..

публикувано на 23.05.24 в 14:29

Протестиращи срещу беззаконието по пътищата се срещнаха с общинари в София

Участници в шествията, организирани с настояване да спре беззаконието по пътищата, се срещнаха с общински съветници пред сградата на Столичната община. Шумно, със сирени, свирки и клаксони пешеходното и автомобилното шествие навлязоха пред сградата на Столична общи на улица "Московска". За среща с протестиращите от сградата на общината..

публикувано на 23.05.24 в 14:22
Аналена Бербок

Германия разкритикува трите държави, обявили, че ще признаят Палестина

Германското правителство разкритикува самостоятелния ход на Испания, Ирландия и Норвегия, които вчера обявиха, че ще признаят Палестина за държава. Според германската министърка на външните работи Аналена Бербок този ход не води до нищо конкретно и само ще затрудни евентуални мирни преговори.  Норвегия, Испания и Ирландия ще признаят държавата..

публикувано на 23.05.24 в 14:07
Васил Терзиев

Кметът на София предлага временна комисия за лифтовете на Витоша

Временна комисия, в която участие ще вземат общински съветници от всички политически групи и представител на администрацията, ще решава проблема със спрените от движение лифтови съоръжения на Витоша, обяви кметът на София Васил Терзиев. СОС заседава извънредно за лифта до Витоша и организацията на движението в центъра Ще бъдат търсени и..

публикувано на 23.05.24 в 14:07