Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Божков обяви, че ще работи за промяна на България

Васил Божков при първмата си медийна изява след завръщането си в България - 0 септември 2023
Снимка: БГНЕС

В първата си медийна изява след като се завърна от Дубай, Васил Божков заяви, че вече няма да се занимава с бизнес, а с политика. 

Освен, че е свидетелствал срещу Бойко Борисов,  Божков обяви и че ще работи за неговото отстраняване от политическия живот. 

В 25-минутната му прескофренция, от съображения за сигурност, Божков се включи чрез видеоконферентна връзка:

"Срещу мен беше организирана атака като военна операция, бяха унищожени всичките ми компании, заплашвани всички близки и познати, арестуваха ги".

Така описа случилото се с него след 29 януари 2020 година, когато от един от най-силните хора в държавата Васил Божков се оказа укриващ се в Дубай беглец от правосъдието.

Днес той не отговори директно на въпроса защо е решил да говори пред медиите, но политическата нишка в отговорите му доминираше.

Божков е в двойнствената роля на обвиняем по три дела и защитен свидетел по четвърто. Именно заради последното, че, по негови твърдения, е бил изнудван от експремиера Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов, той е защитен свидетел. Защото:

"Държавата се управлява от мафия. Начело на мафията е Бойко Борисов, а ние знаем как действа мафията. Който не им е удобен, се отстранява по един или друг начин.Така че моят живот и животът на моите близки е силно застрашен в момента".

На въпрос кой го заплашва отговори без да назове имена:

"Лъжесвидетели, тези, които управляват страната в сянка. Не се сеща от кого ли, и той е силно застрашен".

Божков отказа да коментира осемчасовите си показания срещу Борисов и Горанов, защото му било забранено:

"Това са хора, които за мен даже не съществуват ,макар че единственото вредно нещо за България е Борисов. Борисов трябва да бъде изваден от политическата сцена, за да има България някакво бъдеще". 

И така на направи преход към политическите си амбиции, на които, според него, домашният арест няма да попречи:

"В България има едно огромно мълчаливо мнозинство, 60%, които не излизат да гласуват. Борисов успя да им промие съзнанието, че нищо не зависи от тях, че всичко се решава някъде от чужбина. Други 4% гласуват "не подкрепям никого". ние ще се обърнем към тази група хора, ще ги убедим, че трябва да се събудят".

Амбицията си Божков нарече битка със статуквото:

"Което значи Бойко извън политиката, Делян Пеевски извън политиката и всички управляващи партии до 2020 г. ако може да останат извън политиката, ще бъде много добре за страната".

 Изненадващо Васил Божков си присвои импулса за продълижетелните антиправителствени протести през 2020 година:

"Дадох едно интервю, в което обясних, че държавата се управлява от хунта, че има мафия, след което започнаха да се обаждат и други хора, появиха се протести, Христо Иванов отиде да лежи в Расенец, президентът вдигна юмрука и т.н. Дотогава всички мълчаха и никой не смееше да гъкне против Борисов ихунтата".

Направи коментар и за настоящото управление, което и той нарече сглобка: 

"Навремето имаше БКП, имаше и Комсомол. "Продължаваме промяната" мога да ги отъждествя като комсомолската организация на ГЕРБ".  

И преведе на шахматен език състоянието на държавата, която се закани да променя:

"Черните останаха без царица, царят е в шах. Въпреки всичко ловко се измъква. Взима фигури от т. нар. Бели, които всъщност не са бели, приобщава ги и им дърпа конците в сянка. Партията трябва да приключи с пълна победа на белите".

А победата щяла да дойде след широко обединение от всички опозиционни сили, за да се превърне България в "нормално място за живеене". 

Божков отрече да се е върнал, защото Иван Гешев беше сменен  - тази смяна била загадка за него. Нямало връзка и с убийството на Алексей Петров, когото почти не познавал. 

Отказа подробности по действията си да бъде изваден от първото издание на списъка "Магнитски", но коментира присъствието си в него през руското нападение срещу Украйна:

"Все едно Русия нападна Украйна и Щатите да поставят под санкции Украйна. В моята ситуация е същото. Хунтата ме унищожи, нападна ме, ограби ме, рекетира ме и те ме поставиха под санкции мен". 

Божков добави само, че е предоставил на американските власти записи и документи, доказващи, че не е извършил това, заради което беше санкциониран по глобалния закон "Магнитски".
Васил Божков не е бил, нито в момента е “защитен свидетел”, коментираха за “Хоризонт” от прокуратурата по повод твърденията на бизнесмена. Предоставена му е охрана от Бюрото по защита, но терминът “защитен свидетел” има друг смисъл, уточняват от обвинението.


По публикацията работиха: Георги Даскалов, Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради Шенген: Италия удължи с 6 месеца граничният контрол със Словения

Италианското правителство реши да удължи срока на временното излизане на страната от Шенгенското пространство с още шест месеца и ще  продължи граничният контрол на словенската граница . Решението бе взето официално след разговор между  италианския  министър на вътрешните работи Матео Пиантедо з и и словенския т  му колега   Бощян..

публикувано на 23.05.24 в 10:16
Полицаи водят Димитър Любенов в Софийския градски съд, 27 септември 2022 г.

Отложиха делото срещу полицаите, ескортирали автомобила на Димитър Любенов

Заради отсъстващ съдебен заседател отложиха делото срещу двамата полицейски служители, ескортирали автомобила на Димитър Любенов, който през септември 2022 година предизвика тежка катастрофа със загинал французин на столичното Околовръстно шосе.  Самият Любенов дойде в съдебната зала, но в качеството на свидетел. Той за първи път коментира..

публикувано на 23.05.24 в 10:16
Ришки проход

Ришкият проход е затворен за движение заради обърнат ТИР

Ришкият проход е затворен за движение заради обърнат ТИР с македонска регистрация. Инцидентът е станал след село Прилеп в посока Шумен. Шофьорът е леко ранен. Създадена е временна организация на движението на колите. То е пренасочено през село Люляково към Айтос.

публикувано на 23.05.24 в 10:12
Село Батошево

Прелял е язовир Кастел край севлиевското село Батошево

След вчерашните проливни дъждове е прелял язовир Кастел край севлиевското село Батошево. От полицията в Габрово съобщават, че са били наводнени земеделски земи, селскостопански постройки и ниски помещения на няколко къщи в селото, които са отводнени. Водата в язовира се изпуска контролирано през изпускателя му. Няма опасност за хората..

публикувано на 23.05.24 в 10:07
проф. Николай Овчаров

Николай Овчаров и Северина Маркова ще изследват най-богатата колекция от скални рисунки в света

Археологът проф. Николай Овчаров и писателят и пътешественик Северина Маркова заминават на експедиция в Алжир и пустинята Сахара. "Говорим за експедиция към слабо познатия в България Алжир . През последните години там беше доста трудно да се пътува, имаше размирици. Освен прекрасните римски паметници, с които е известен Алжир, Северина е..

публикувано на 23.05.24 в 09:55

Пореден повод за гордост на български ученици

От над 50 гимназисти от цялата страна, които се явиха на финалния етап за България на Microsoft Office Specialist World Championship 2024, максимален брой точки постигнаха 10 възпитаници на Природо-математическата гимназия "Св. Климент Охридски" в Силистра, а шампион на България стана Константин Кирилов от 12 клас, който успя да победи всички,..

публикувано на 23.05.24 в 09:50

Абитуриентите на Кюстендил ще минават по червен килим на площада

Абитуриентите на Кюстендил ще минават по червен килим, опънат централния площад "Велбъжд", което ще създаде допълнителна тържественост и дори асоциации с Холивуд и церемониите по Оскарите. На площада ще бъде издигната арка, през която ще преминават облечените в чудни тоалети момчета и момичета. А първи ще минат тази вечер завършващите..

публикувано на 23.05.24 в 09:21