Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грант Шапс планира да изпрати британски войски в Украйна

Грант Шапс
Снимка: АП/БТА

Британският министър на отбраната Грант Шапс ще изпрати войски в Украйна, пише "Сънди телеграф". Британски военни ще обучават украинската армия на място, а британският флот може да навлези в Черно море, става ясно от интервю на Шапс за вестника.

Грант Шапс, който неотдавна замени на поста Бен Уолъс, посочва в интервюто, че британски войски ще бъдат разположени в Украйна за първи път съгласно планове, които се обсъждат с военното ръководство. Обсъдено е преместване на официално ръководената от Великобритания програма за обучение в Украйна, вместо да се разчита на бази на Обединеното кралство и други членове на НАТО. 

Шапс също така призовава повече британски фирми в сферата на отбраната да разкриват заводи в Украйна. 

След пътуване до Киев миналата седмица министърът на отбраната разкрива също, че е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски за това как британският флот може да играе роля при защитата на търговски кораби от руски атаки в Черно море. Всичко това би било голямо увеличение на участието на Обединеното кралство в защита на Украйна срещу настъплението на Владимир Путин. Като част от ръководената от Великобритания операция "Интерфлекс" (Interflex) повече от 20 000 новобранци от въоръжените сили на Украйна преминаха обучение в Обединеното кралство от началото на 2022 година в бази като "Солсбъри Плейн" (Salisbury Plain), които Шапс посети в петък.

Но членовете на НАТО, включително Обединеното кралство, избягват официалното разполагане на войски в Украйна поради риска западният персонал да бъде въвлечен в битка с Русия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бивш шеф във "Вагнер" ще сформира доброволчески отряди срещу Украйна

Бившият началник на щаба на руската частна военна компания "Вагнер" Андрей Трошев е натоварен със сформирането на доброволчески отряди за войната срещу Украйна. Месец след гибелта на Евгений Пригожин и още двама от лидерите на "Вагнер" в самолетна..

публикувано на 29.09.23 в 18:26
Междувременно в клоновете на Български пощи започна изплащането на еднократните помощи от 375 лева на украински бежанци. В централния клон на Балчик в първия ден близо 140 души получиха парите си при списък от 550.

Започнаха разплащания по програмата за хуманитарно подпомагане на бежанци от Украйна

Министерството на туризма започна разплащания към кандидатите по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени от Украйна, получили временна закрила в България. Разплащанията се извършват след прието решение № 594 на Министерски съвет. Одобрената..

публикувано на 29.09.23 в 20:00

Компромисен вариант за финансиране на правителството в САЩ не включва помощ за Украйна

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри компромисен вариант на законопроект, който ще позволи финансиране на правителството и след 1 октомври. В него обаче не се включва предвидената помощ за Украйна. . 335 конгресмени гласуваха “за”,..

публикувано на 30.09.23 в 22:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргарита Асенова: Байдън имаше лоша вечер, но Тръмп не беше добър президент

Байдън имаше лоша вечер, но Тръмп не беше добър президент. Това заяви пред БНР Маргарита Асенова, Фондация "Джеймстаун", Вашингтон. Анкета, проведена от CNN след кандидатпрезидентския дебат, показва че Доналд Тръмп е победил  Джо Байдън в..

публикувано на 29.06.24 в 15:25

Михаил Кръстев: За да има стабилно управление, трябва да има ясен победител

Ясно, че е оттук нататък ще видим опит да се възпроизведе в един или друг вариант това, което беше досега - много тежко компромисно, много лабилно и много нестабилно мнозинство в парламента, което да се опита да формира и излъчи редовно избрано..

обновено на 29.06.24 в 14:52
Владимир Путин

Таймс: Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа

“Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа", така е озаглавен обширен материал във вестник "Таймс", в който се споменава и България като благодатна почва за набиране на сътрудници. Операциите на Москва..

публикувано на 29.06.24 в 14:19

Да задминеш „Майкрософт“ и „Епъл“ (макар и за кратко)

Бърз скок в цените на акциите и - макар и само за няколко дни - първото място в списъка с най-скъпите компании в света на американския широкообхватен индекс Стандард енд Пуърс 500. Това се случи миналата седмица с американската технологична компания..

публикувано на 29.06.24 в 14:00
Общобългарският културен център в Одеса

Българският дух в Общобългарския културен център в Одеса

Българите в Одеска област на Украйна са 150 000, като според последното официално преброяване в самата Одеса около 50 000. Важно място за тях е културният център, където се събират, общуват, творят и учат децата на езика...

публикувано на 29.06.24 в 13:59

С между 10 и 45% ще намалее размерът на предоставяните обезпечения на българските IATA агенции от септември

Разходите за поддържане на туристическите агенции оторизирани да издават самолетни билети в България ще намалеят с до 45% от 01 септември 2024 г. Това стана ясно по време на 23-та годишна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически..

публикувано на 29.06.24 в 13:43

"Морско дело и рибарство" е една от най-успешно усвоимите програми

Програмата за "Морско дело и рибарство" е една от успешно работещите програми, финансирани от Европейския съюз.  За отминалия програмен период е ефективно усвоен почти 100 % от бюджета й , който е в размер на 200 млн. лв .   Кои са хората,..

публикувано на 29.06.24 в 13:35