Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев разговаря с постоянния представител на САЩ в НАТО Джулиан Смит

Снимка: Прессекретариат на президента

Предизвикателствата в сферата на сигурността в региона е обсъдил държавният глава Румен Радев с постоянния представител на САЩ в НАТО Джулиан Смит по време на среща днес в президентската институция.

Усложнената среда на сигурност вследствие на войната в Украйна и конфликта "Хамас" - Израел, военната криза в Южен Кавказ, както и ескалацията на напрежение в Западните Балкани, са били във фокуса на разговора, съобщават от прессекретариата на президента.

В срещата е участвал и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

Президентът Радев е подчертал ролята на икономическата, транспортната и енергийната свързаност в нашия регион като ключов фактор за укрепване на стабилността и сигурността и справяне с последиците от нарушените вериги на доставки вследствие на военните кризи.

Обсъдено е било и стратегическото партньорство между България и САЩ в сферата на отбраната, сигурността, индустриалното сътрудничество и трансфера на технологии, включително в процеса на модернизация на Българските въоръжени сили.

Снимка: Прессекретариат на президента.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отменено е частичното бедствено положение в Казанлъшко

Отменено е частичното бедствено положение в Казанлък, Шипка и селата Хаджидимитрово и Шейново, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. То беше обявено в края на миналата седмица след силната буря, която причини значителни материални щети. "За половин час всичко се помля." Погром от градушката в град Шипка Рядко явление подобно..

публикувано на 17.06.24 в 20:35
Руският президент Владимир Путин разговаря с Анна Цивильова, която е председател на държавния фонд

Москва: Трима зам.-министри на отбраната, близки до Шойгу, са отстранени

Руският президент Владимир Путин назначи племенницата си Анна Цивильова, по баща Путина, за заместник-министър на отбраната. Това е само част от кадровите промени във военното ведомство: С указ на президента са отстранени трима от досегашните заместник-министри, приближените до бившия министър на отбраната Сергей Шойгу Николай..

публикувано на 17.06.24 в 20:13
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Столтенберг обвини Китай, че подклажда войната в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че вместо да помогне за прекратяване на войната в Украйна, я подклажда, подкрепяйки Русия. "Президентът Си Цзинпин се опитва да създаде впечатление, че страни от конфликта, за да избегне санкции и едновременно с това да поддържа търговските ни отношения, но реалността е друга", заяви..

публикувано на 17.06.24 в 19:55

Предупреждение за жеги в Румъния

Румънската метеорологична служба издаде за утре предупреждение за опасни горещини в столицата Букурещ и още 17 окръга. Очакват се максимални температури между 33 и 35 градуса, предаде Радио "Румъния".  От Националния институт по хидрология и метеорология прогнозираха, че в България от 19 юни започва повишение на температурите като се очаква да бъдат..

публикувано на 17.06.24 в 19:49
Кметът на Благоевград Методи Байкушев.

ВАС потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград

Върховният административен съд потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Делото беше образувано по жалба на кандидата за кмет на Благоевград Илко Стоянов. Оспорена беше истинността на протоколите от всичките 141 секционни избирателни комисии, в които е произведен изборът в деня..

публикувано на 17.06.24 в 19:44
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В Кремъл оценяват резултатите от конференцията за Украйна в Швейцария като "близки до нулата"

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като "поредно нагнетяване на напрежението" изявлението на генералния секретар на НАТО, свързано с ядрените арсенали. НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия Според Кремъл Западът се опитва да натрупва напрежение В Кремъл оцениха и резултатите от мирната конференция за..

публикувано на 17.06.24 в 19:32

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. м

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. метър, два пъти и половина. Това влиза в сила от 1 юли, откогато ще стане юридическото, административното и финансовото вливане на общинското ВиК към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това трябваше да стане още на 1 април т.г., но се отложи по процедурни причини с 3 месеца.  До..

публикувано на 17.06.24 в 19:30