Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън потвърди за освобождаването от "Хамас" на двама американски заложници в Газа

Президентът на САЩ Джо Байдън, 7 август 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън потвърди освобождаването на двама американски граждани, които бяха държани в плен от "Хамас" в ивицата Газа от 7 октомври до днес.

"Нашите съграждани претърпяха ужасно изпитание през последните 14 дни и аз съм безкрайно щастлив, че скоро ще се съберат със семейството си, което беше обзето от страх“, каза Байдън и благодари на правителствата на Катар и Израел, които са помогнали на Вашингтон "да осигури освобождаването" на своите граждани.

Двамата пленници, освободени от "Хамас", бяха идентифицирани като Джудит Раанан и нейната 17-годишна дъщеря Натали Шошана Раанан.

Израелската армия е поела двамата освободени от "Хамас" американски граждани, съобщиха от кабинета на израелския премиер.

Американката и нейната дъщеря бяха отвлечени по време на атаката на групировката срещу Израел на 7 октомври. Семейството на двете жени е от района на Чикаго, а по време на нападението те са били на гости на роднини в Южен Израел, уточнява CNN.

В изявлението на кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху се посочва, че те са били отвлечени от общността в село Нахал Ос , което се намира близо до границата с Газа.

В момента двете жени са на път към военна база в Централен Израел, където ги очакват роднините им. На границата освободените заложнички са били приети от пенсионирания генерал Гал Хирш, който беше назначен от Нетаняху за координатор на Израел по заложниците и изчезналите лица, заедно с военни и защитни сили.

Преди това жените са били транспортирани от Червения кръст, потвърдиха от Международния комитет на организацията, откъдето обявиха, че тя е допринесло за усилията за освобождаването на двете американки, без обаче да съобщава повече подробности.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън пък заяви, че всеки един заложник, държан в плен от "Хамас" до този ден, трябва да бъде освободен незабавно.

"Все още има десет други американци, които са в неизвестност... и ние знаем, че някои от тях“ са задържани от "Хамас", посочи Блинкън.

Разсъждавайки върху възможността за преговори с "Хамас", държавният секрета спомена, че на "Хамас" не бива да се вярва и че единственото изискване е безусловното и незабавно освобождаване на всички заложници.

"Хамас" продължава да държи още около 200 заложници, като по-рано днес Би Би Си съобщи, че групировката е предложила да освободи част от похитените в замяна на незабавно прекратяване на огъня, но засега Израел не приема условията. Военните съобщиха, че повечето от пленниците са живи и сред тях има поне 20 деца.

Междувременно броят на загиналите френски граждани при атаките на "Хамас" срещу Израел нарасна на 30, съобщи пред Ройтерс френски дипломатически източник. Седем французи остават в неизвестност.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе. Няма сигнали за нанесени материални щети. Силният дъжд в Русе започна в 18.35 ч. и само за 25 минути до 19 ч. над града се изсипаха повече от 20 литра на квадратен метър.  По данни на метеорологичната служба към Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав по време..

публикувано на 25.07.24 в 19:56

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit, който трябва да се проведе през октомври в София.  Според съобщението от служебния кабинет не са поемани ангажименти относно обявения на сайта официален прием на министър-председателя.  Продажбата на билети на стойност до 3 хиляди евро без ДДС..

публикувано на 25.07.24 в 19:37

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си за възстановяване на доставките на петрол от "ЛукОйл"

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл". След като Украйна наложи санкции срещу руската група "ЛукОйл" доставките на компанията за Унгария и Словакия спряха. Двете страни обявиха, че енергийната им..

публикувано на 25.07.24 в 19:28
Демонстрация срещу израелските операции в Газа и продажбата на американски оръжия на Израел в деня на посещението на премиера Нетаняху  във Вашингтон, САЩ, 24 юли 2024 г.

Още за речта на Бенямин Нетаняху пред американския Конгрес

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изнесе остра реч пред американския Конгрес, в която  обеща да постигне "пълна победа" срещу палестинската групировка "Хамас" и заклейми американските противници на войната в Газа. В речта си по време на съвместното заседание на двете камари на Конгреса Нетаняху подчерта дългогодишните и близки връзки между..

публикувано на 25.07.24 в 19:20

От утре Общинските служби "Земеделие" приемат заявления от пострадалите от пожарите фермери

От утре Общинските служби "Земеделие" в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат заявления от пострадалите фермери, съобщават от Министерството на земеделието.  Документите са необходими заради кандидатстването за подпомагане и трябва да се подадат в срок до 15 дни след потушаване на пожарите в района.  От министерството уточняват, че..

публикувано на 25.07.24 в 19:15
Николай Патрушев

Николай Патрушев: САЩ възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна и да разположат там съвременни оръжия с голям обсег. Това заяви Николай Патрушев, бивш председател на Съвета за сигурност на Русия, а сега съветник на президента. По думите на Патрушев Русия е осуетила плановете на "водения..

публикувано на 25.07.24 в 19:02

Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали

Около 18:30 часа в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин  е избухнал  пожар и са последвали взривове. Двама души с животозастрашаващи изгаряния,  пострадали при  пожара,  се транспортират към болница "Пирогов" в София, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ –..

публикувано на 25.07.24 в 18:51