Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конвой с хуманитарна помощ влиза в Газа от Египет през граничния пункт "Рафах"

Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат вчера от Египет в ивицата Газа през граничния пункт "Рафах" - 22 октомври 2023 г.
Снимка: АП/БТА

Нов конвой с хуманитарна помощ започна да влиза в ивицата Газа от Египет през граничния пункт "Рафах", предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на представители на египетските сили за сигурност и на свои кореспонденти на място.

Първоначално бе съобщено, че 17 камиона ще доставят днес различни продукти от първа необходимост в палестинската територия, където ситуацията е критична след две седмици на израелска блокада и въздушни удари, последвали нападението, предприето на 7 октомври срещу Израел от "Хамас".

Впоследствие източниците на Ройтерс уточниха, че Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци е проверила общо 19 камиона, които са натоварени с хранителни продукти и лекарства.

Журналист от АФП и палестински служител на граничния пункт "Рафах" казаха, че конвоят включва шест цистерни с гориво.

Това е първата доставка в ивицата Газа от 7 октомври на гориво, от каквото жителите на палестинската територия отчаяно се нуждаят. Единствената електроцентрала в анклава спря работа, след като остана без гориво.

Вчера от Египет в Газа през граничния пункт "Рафах" вече влязоха 20 камиона. Това бе първата хуманитарна помощ, доставена в палестинската територия от началото на конфликта.

Тя обаче е крайно недостатъчна, като е възлизала на едва 4 процента от дневните доставки преди 7 октомври, според ООН. По оценки на световната организация е необходимо всеки ден да пристигат по 100 камиона с хуманитарна помощ в пренаселената ивица Газа, където живеят около 2,4 милиона души, половината от които са непълнолетни.

Палестинците търсят оцелели в сгради, разрушени при израелската бомбардировка на ивицата Газа, 22 октомври 2023 г. (Снимка: АП/БТА)

Изпълнителният директор на Световната програма по прехраната Синди Маккейн определи днес ситуацията в палестинската територия като катастрофална, предаде Ройтерс.

20 камиона (на ден) са капка в морето, необходим е сигурен, стабилен достъп до Газа, призова Маккейн. Тя изтъкна, че оглавяваната от нея агенция на ООН прави всичко възможно, за да достига помощта до правилните хора, но добави, че "това е военна зона" и "всичко може да се случи".

Над 4600 палестинци са били убити при израелски удари в ивицата Газа след нападението, предприето от "Хамас" в Израел на 7 октомври, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти, контролирани от палестинското ислямистко движение.

Говорител на министерството на здравеопазването в Газа съобщи днес, че броят на загиналите вече е 4651. Четиридесет процента от тях са непълнолетни.

Ранени са 14 245 души, 70 процента от които са деца и жени.

266 палестинци, включително 117 деца, са били убити при израелски удари само през последните 24 часа, каза още цитираният говорител.

Тези данни не са проверени по независим път, отбелязва Ройтерс.

Две седмици след нападението, извършено на израелска територия от бойци на "Хамас", влезли от ивицата Газа, Израел засили въздушните си удари в палестинската територия, готвейки се за сухопътна офанзива там:

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31