Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 5000 са загиналите в Газа, обяви здравното министерство на анклава

Опустошения в Ивицата Газа, 21 октомври 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия заяви, че се готви за "безмилостни атаки" срещу "Хамас". Според палестинското министерство на здравеопазването броят на жертвите в Газа вече е надхвърлил 5000. Повече от две седмици продължават израелски въздушни удари, в отговор на нападението на "Хамас" срещу Южен Израел, при което бяха убити над 1400 души. Две израелски жени бяха освободени в понеделник от "Хамас", но групировката продължава да държи още над 200 заложници.

Освободените вчера са две възрастни жени, които са предадени на египетските власти на пункта Рафах - на границата на Египет с ивицата Газа. "Хамас" каза, че е освободил жените по "хуманитарни" и здравословни причини. Израелските военни съобщиха, че провеждат ограничени рейдове в Газа с цел събиране на повече информация за местонахождението на държаните от "Хамас" заложници.

Групировката заяви, че е скрила заложниците в "безопасни места и тунели" в Газа. Предполага се, че сред задържаните хора има малки деца, посетители на музикален фестивал, мирни активисти, възрастни хора и войници.

Високопоставен израелски военен заяви, че Израел няма намерение да ограничи своите удари по гъсто населената ивица Газа и подчерта, че армията е добре подготвена за наземно нападение. "Искаме да доведем "Хамас" до състояние на пълно унищожение", каза генерал-лейтенант Херци Халеви.

Вчера още 20 камиона с хуманитарна помощ са минали през египетския пункт Рафах към Ивицата Газа, където, според ООН, доставките на храна, вода и гориво остават критично ниски.

На фона на задълбочаващата се хуманитарна криза в Газа френският президент Еманюел Макрон пристига днес в Тел Авив, за да се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Очаква се двамата да обсъдят подновяването на мирния процес за създаването на палестинска държава.

В Ню Йорк по-късно днес ще се проведе министерска среща на Съвета за сигурност на ООН относно ситуацията в Близкия изток, в която ще участва и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Израел е атакувал 320 цели за денонощие в Ивицата Газа

Израел е атакувал 320 цели в ивицата Газа през последното денонощие, предаде ВВС като се позова на Израелските сили за отбрана. Според информацията, военните са набелязали инфраструктура на Хамас, включително тунели и оперативен щаб...

публикувано на 23.10.23 в 09:33

Въоръженото крило на "Хамас" заяви, че е влязло в нов сблъсък с израелски сили в Ивицата Газа

Израелските въоръжени сили са започнали ограничени набези в Ивицата Газа, за да се сражават срещу палестински бойци, заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари.  Той уточни, че въздушните удари се съсредоточават около местата, където..

публикувано на 23.10.23 в 13:42

Ограничени набези на израелските въоръжени сили в Газа

Израелските въоръжени сили са започнали ограничени набези в Ивицата Газа и продължават интензивните бомбардировки. По последни данни над 5000 палестинци са загинали от началото на конфликта.  Израел е атакувал 320 цели в Ивицата Газа през последното..

публикувано на 23.10.23 в 17:47

Сунак обяви 20 млн. паунда помощ за Газа

Британският премиер Риши Сунак заяви в Камарата на общините, че експлозията в болница "Ал-Ахли" в Газа вероятно е причинена от ракета, изстреляна от Ивицата Газа, позовавайки се на анализа на британски експерти. Премиерът обяви помощ от 20 милиона..

публикувано на 23.10.23 в 23:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в ЕС

България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в Европейския съюз и въпреки това изостава с въвеждането на защитен механизъм за енергийно бедните домакинства.  Това сочи доклад Института за икономически изследвания на БАН за миналата..

публикувано на 20.05.24 в 19:36

ГДБОП арестува служители на телекомуникационна компания за фалшиви договори и присвояване

Трима мъже представители на телекомуникационна компания са арестувани при операция на ГДБОП в София и Ихтиман. Те са изготвяли фалшиви договори и са присвоили голям брой мобилни устройства. Трима служители на телекомуникационна компания са..

публикувано на 20.05.24 в 19:27
Държавен фонд

Фонд "Земеделие” преведе над 186 млн лв. на земеделските производители

Държавен фонд „Земеделие” преведе над 186 млн  лв. на земеделските производители – съобщават от Фонда. Сумата е доплащане по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ от тазгодишната кампания . С това общата сума на получената..

публикувано на 20.05.24 в 19:05

200 години от издаването на Рибния буквар - изложба на открито пред Народния театър "Иван Вазов"

Изложба, посветена на 200 години от издаването на Рибния буквар, беше открита в градската градина пред Народния театър. Експозицията е подготвена от Централната библиотека на Българската академия на науките и е двуезична - плакатите са на български и..

публикувано на 20.05.24 в 19:02

МОН публикува верните отговори от втората задължителна матура

Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от втората задължителна матура по профилиращ предмет и по теория на професията, която се проведе днес и на която се явиха близо 46 хиляди зрелостници. Верните отговори са на сайта..

публикувано на 20.05.24 в 18:45
Емил Кошлуков, Кирил Вълчев и Милен Митев.

БНР, БНТ и БТА със съвместна инициатива "14 века България в Европа"

Трите обществени медии обявиха съвместна инициатива, наречена "14 века България в Европа" - БНТ, БНР и БТА ще създадат Инициативен комитет по повод предстоящата през 2031-ва 1350-годишнина от основаването на Първата българска държава. Инициативата..

публикувано на 20.05.24 в 18:17

Кметът на Ловеч с предложение за терена на бившата казарма в центъра на града

Кметът на Ловеч Страцимир Петков внесе ново  предложение в местния Общински съвет  бившата казарма в централната част на града да бъде обявена от публична в частна общинска собственост, както и за връщането на имота на държавата,  за да може на по-късен..

публикувано на 20.05.24 в 17:37