Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славея Христова: Партиите и институциите губят от предизборния скандал

Доверието в изборния процес може да се върне много трудно, но не е невъзможно, смята тя

| Интервю
Славея Христова
Снимка: Стопкадър

Политическите партии и институциите губят от последния скандал с кодовете, заяви пред БНР Славея Христова от Сдружение "Болкан Асист".

Тя подчерта, че доверието в институциите ще спадне още повече, което е много жалко за всички.

"Без стабилни институции, без политически партии, които да могат да увличат хората да имат интерес, да имат авторитет, гражданското общество и държавата няма как да просперират", категорична бе тя и предположи:

"Може да има някакви дивиденти за някакви хора с временни интереси или обслужващи нечии чужди интереси, може би някой ще има някаква полза".

Славея Христова отбеляза голямото разочарование и отвращение на избирателите от това, което се прави в последните часове преди изборите. Тя нарече случващото се "гавра с избирателя". От друга страна в много хора се видя и решителност за това да не оставят подобни хватки и безобразия да ги откажат и лишат от демократичното им право да гласуват, допълни тя.

Христова не е изненадана, че има избиратели, които не са гласували заради липсата на възможност за гласуване с машина:

"За по-младото поколение машините са нещо, което е по-удобно и по-сигурно от гледна точка на манипулация на вота, както и от гледна точка на това колко недействителни бюлетини има, когато гласуването е само на хартия. Нормално е някои хора да се откажат да гласуват".

По думите й все пак, според данните към момента, се отбелязва лек ръст на активността в сравнение с последните местни избори.

"Това е поредното основание обществото ни да бъде разделено, обществото ни да бъде настройвано и разпокъсано на различни фракции, на различни групи, на различни интереси, от което никой не печели. Ако печелят определени групировки, определени партии, ако могат да се нарекат партии, като цяло държавата и обществото не печели. Но това ще даде поредния повод да останем разделени, да останем настроени едни срещу други, да не можем да се обединим и да видим общите си интереси по важни въпроси".

Натрупаха се много разочарования, подчерта още Христова. Според нея "всичко стана бизнес". По думите й доверието в изборния процес може да се върне много трудно, но не е невъзможно. Тя смята, че са необходими драстични промени не само в Изборния кодекс, но и в много закони, свързани с гражданския контрол, с участието на гражданите в решенията, с отчета от страна на политиците. Христова изказа мнение, че в такива промени трябва да се вземе предвид и мнението на хората и организациите с експертиза.

А за плакатите на партии и коалиции с номера, но не и имена, Славея Христова постави диагноза за изчерпани политически прийоми и идеи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Досъдебно производство за пожара край Монтана, който заплашваше да навлезе в гробищния парк

Пожар изпепели 10 декара сухи треви край квартал "Кошарник"  в Монтана днес. По случая е заведено досъдебно производство Пожар край Монтана, горяха сухи треви Огънят е изпепели към 10 декара сухи треви и храсти между квартал "Кошарник" и гробищния парк. Сигналът е подаден преди 12:00 часа. На място първоначално е изпратен един пожарен..

публикувано на 31.07.24 в 18:44

Палестинците от Газа се опасяват, че след убийството на Хания кръвопролитията няма да имат край

Радикалната палестинска групировка "Хамас" заплаши с отмъщение след убийството в Техеран на лидера ѝ Исмаил Хания, за което обвини Израел. Малко по-рано Израел обяви, че при атака в Бейрут е убит най-висшият военен командир на проиранската групировка "Хизбула".  Редица държави осъдиха покушенията.  Двете убийства имат потенциала да..

публикувано на 31.07.24 в 18:42

Инициативен комитет във Варна иска от държавата да се възстанови Международния балетен конкурс

Във Варна се е зародила идеята за възраждането на балетния конкурс, създаден 1964 г, който е международен и е бил прекратен по финансови причини. Инициативен комитет, в който има и прима балерина, са изпратили писмо до МС и всички инстанции за възстановяването на Международния балетен конкурс. Петицията е подписана и от емблематичните..

публикувано на 31.07.24 в 18:35

Частично е ограничен пожарът на гръцка територия в планината Славянка

Само частично е ограничен пожарът на гръцка територия в планината Славянка. На Пелопонес и Евбея отново се запалиха нови пожари. Огнеборците в Гърция и днес не успяха да потушат напълно пожара по билото на планина Славянка, който гори и на българска територия.  Тази нощ огънят се разрасна от силния вятър и заплаши да навлезе в близкото село..

публикувано на 31.07.24 в 18:13
Директорът на ГДПБЗН Александър Джартов (вляво) е в кризисния щаб в село Микрево, сформиран във връзка големия пожар в община Струмяни - 31 юли 2024 г.

Пожарът в Малешевската планина не е овладян, чакаме 2 шведски самолета да се включат в гасенето

Пожарът в Малешевската планина над село Микрево не е овладян и няма повод за спокойствие.  В гасенето на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница от днес се включи хеликоптер "Кугър", а от петък и в двата пожара се включват два шведски самолета - каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН)..

публикувано на 31.07.24 в 18:09

Директори на детски градини: Дори и изкуственият интелект няма да замести учителите в преподаването на малки деца

Прилагането на технологии и дори изкуствен интелект в образованието може да подържа интереса на децата към ученето. Етично и под ръководството на човек, но и с указанията, които Министерството на образованието най-после даде за използването на компютърните системи.  Евелина Кръстева казва, че от детската градина, през училището до целия..

публикувано на 31.07.24 в 17:57

Отново смениха областния управител на Разград

Владимир Димитров поема поста областен управител на Разградска област, реши правителството. Той е заемал същата длъжност от 28 юли миналата година до 3 юли тази година, а след това е назначен за заместник областен управител. Досегашният областен на Разград Севджан Садъков е освободен от поста, който получи в началото на този месец...

публикувано на 31.07.24 в 17:33