Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет:

Остават въпросителните около бъдещата работа на съдия Даниела Талева като прокурор

Пленум на ВСС
Снимка: БГНЕС

Въпросителните около бъдещата работа на съдия Даниела Талева като прокурор, който да разследва главния прокурор, остават и след днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет. 

Изслушването на Талева, по покана на съдебните кадровици, се провали по здравословни причини, но на заседанието дойде - отново по тяхна покана - временно изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов.

Кога се очаква да заработи механизмът за разследване на главния прокурор?

Едва след като се изчистят въпроси като - къде ще се помещава екипът на Талева, с кого ще работи тя и как ще се гарантира независимостта й от системите на прокуратурата.

По тези въпроси днес позиции изложиха Сарафов и заместник-председателят на Софийския градски съд Руси Алексиев. Предстои в следващите седмици да бъдат изслушани съдия Талева и заместник-председателят на ВКС Лада Паунова.

Около час съдебните кадровици слушаха и питаха Сарафов и Алексиев къде, според тях, да бъде настанена Даниела Талева, когато поеме новата си роля на прокурор, който да разследва сигналите срещу и.д. главния прокурор, да ползва ли щатни прокурорски помощници, или да бъдат назначени нови, специално за работата по случаите, която тя разследва.

Според Руси Алексиев много важно е да бъде гарантирана самостоятелност на екипа на Талева:

"Като прокурор във Върховна касационна прокуратура тя трябва да работи с унифицираната информационна система на прокуратурата. Достъп до тази система имат редица прокурори. Това означава, че съдия Талева пише нещо и чисто хипотетично някой прокурор, дори не визирам главния или негов заместник, ще има достъп до тези актове, преди те на практика дори да бъдат изведени. Според вас това нормално ли е?"

Сарафов, именно, за да разследва когото, Даниела Талева беше назначена за "ад хок" прокурор, акцентира на ролята на новия механизъм като възпиращ евентуални своеволия и злоупотреби на главния прокурор:

"Които сме наблюдавали в миналото при предишни главни прокурори. Няма да споменавам имената, знаем ги публично. Не трябва главният прокурор да бъде извън закона, но съответно не трябва пък ад хок-прокурорът също да бъде извън закона. Не може да създадем фигура, която отново за пореден път да бъде извън закона".

Той декларира подкрепа за ключовия механизъм, но и предупреди:

"Моята тревога е да не би да се създава друга фигура, която да е безконтролна и за която трябва нов механизъм да се измисли за разследване за наказателно-съдебна отговорност, защото кой ще разследва разследващите е въпрос, който винаги се задава".

След изслушванията и на Даниела Талева и Лада Паунова, Прокурорската колегия ще изготви предложения, които ще бъдат внесени в правната комисия на ВСС, която след обсъждане и приемане, ще ги публикува за обществено обсъждане и след като премине, текстовете ще бъдат приети. Едва след това Даниела Талева ще може да започне работа по сигналите срещу Борислав Сарафов.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за дъжд в 13 области

Жълт код за интензивни валежи издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология в 13 области на страната. Предупреждението е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Пловдив, Пазарджик, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян. Днес ще бъде предимно слънчево, след обяд..

публикувано на 02.06.24 в 07:57
Урсула фон дер Лайен

Председателката на ЕК е на посещение в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен днес ще бъде на посещение в Пловдив. Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Срещата с гражданите ще бъде на Античния театър в Пловдив от 18 часа. В предишните дни Урсула фон дер Лайен посети Испания и..

публикувано на 02.06.24 в 07:52

Започва информационна кампания за ползата и вредите от хранителните добавки

От Сдружението за достъпна и качествена храна започват информационна кампания сред младите хора, с която да запознаят потребителите с хранителните добавки. Голяма част от тях са опасни, казаха от сдружението, а целта им е да се знае повече за хранителните добавки. Потребителите най-често не знаят произхода им, тъй като в дигиталното..

публикувано на 02.06.24 в 07:35

НС изслушва Главчев за българската позиция в ООН по резолюцията за Сребреница

Народното събрание ще проведе извънредно заседание днес, от 15 ч. На него е предвидено да бъде изслушан премиерът Димитър Главчев около българската позиция в ООН за геноцида в Сребреница. Изслушването на служебния министър-председател Димитър Главчев е във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител..

публикувано на 02.06.24 в 07:33

В манастира "Св. св. Петър и Павел" започнаха честванията за 150 годишнината от създаването на първата семинария у нас

С откриването на музейна експозиция и с валидиране на историческа пощенска марка в манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец започнаха честванията за 150-ата годишнина от създаването на първата семинария у нас – Петропавловската.  Имали сме духовно образование още преди освобождението, подчерта великотърновският митрополит Григорий...

публикувано на 02.06.24 в 07:10

На връх Околчица ще се проведе традиционното всенародно поклонение към Ботев и загиналите за свободата на България

Днес с различни прояви в цялата страна ще отбележим Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Точно в 12 часа сирените в цялата страна ще приканят всички да отдадат почит към паметта и делото на Христо Ботев и на героите в национално освободителните борби. В родния град на поета-революционер – Калофер,..

публикувано на 02.06.24 в 06:44
Българска Патриаршия

Започва избирането на делегати, които ще избират бъдещия български патриарх

Днес във всички епархии на БПЦ трябва да се проведат избори за делегати, които ще избират бъдещия български патриарх по време на събора, насрочен от Св.Синод за 30 - ти юни. В 15 те епархии, 13 в страната и две зад  граница, епархийските избиратели трябва да определят  кой ще ги представлява на  патриаршеския събор. Проф. Дилян..

публикувано на 02.06.24 в 05:53