Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ескалация на обстрела между израелската армия и групировка "Хизбула" в Ливан

Автор:
Снимка: АФП

За ескалация на обстрела между израелската армия и проиранската групировка "Хизбула" в Ливан съобщава Ройтерс.

Агенцията цитира източник от "Хизбула", който твърди, че са намесени едновременно удари по 19 мишени в северната част на Израел, близо до ливанската граница. Сред тях имало и военни обекти.

По-рано "Хизбула" обяви, че използва за ударите си дронове с прикрепени към тях експозиции, на което израелската армия отвърна със съобщение, че е поразила серия от обекти на "Хизбула" на ливанска територия.

Израелските здравни власти съобщиха, че при ракетен бараж срещу северния град Кирят Шмона са били ранени двама цивилни граждани.

Междувременно в Ерусалим израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че армията напредва в околностите на град Газа, но не съобщи никакви подробности за плановете срещу "Хамас". Каза само още, че не е взето решение дали да бъде позволено ивицата Газа да получи доставки от гориво.

Израелската армия е обсадила тази вечер град Газа, заяви от своя страна говорителят ѝ контраадмирал Даниел Хагари.

По-рано днес началникът на генералния щаб на израелските сили Херци Халеви каза, че Израел ще позволи на гориво да влезе на територията на Газа само за болнична употреба, като подчерта, че ще се наблюдава внимателно подобен трансфер, за да има сигурност, "Хамас" няма да го използва за своите военни цели.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц пък заяви, че продължаващата война с "Хамас" е "най-сложната" в история на Израел и взема големи жертви.

"Това е по-сложна война, отколкото някога сме имали. Както при всяка битка има предизвикателства и висока цена", посочи Ганц пред пресата.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-малко 10 ранени при стрелба край аквапарк в Детройт

Най-малко 10 души, сред които и деца, бяха простреляни в крайградски аквапарк в района на Детройт в САЩ, предадоха световните агенции. Оръжието на стрелбата е намерено на мястото на инцидента, съобщиха от полицията. Нападателят е мъж, който слязъл от автомобил пред водния парк "Брукланд плаза" в  Рочестър Хилс, в щата Мичиган и произвел около 30..

публикувано на 16.06.24 в 08:34
Франсоа Оланд и Еманюел Макрон

Бившият френски президент Франсоа Оланд ще се кандидатира за депутат

Бившият президент на Франция Франсоа Оланд ще се кандидатира за депутатско място в Националното събрание - долната камара на френския парламент, предаде ДПА. "Крайната десница никога не е била толкова близо до властта. В нашата страна има политическо объркване", заяви 69-годишният бивш президент социалист. С оглед на сериозността на ситуацията Оланд..

публикувано на 16.06.24 в 08:23

Главчев: България остава ангажирана със силния отговор на НАТО и ЕС на руска военна агресия срещу Украйна

"България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна". Това написа служебният премиер Димитър Главчев в страницата на Министерския съвет във Фейсбук. Главчев участва в започналата вчера двудневна първа среща на върха за мир в Украйна в..

публикувано на 16.06.24 в 07:44
Президентът Румен Радев

Румен Радев ще посети Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристига днес на официално посещение в Черна гора по покана на черногорския си колега Яков Милатович, предаде БТА. Днес той ще бъде посрещнат официално в Подгорица с шпалир от гвардейци и червена пътека. Утре, 17 юни, българският президент и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от Яков Милатович и..

публикувано на 16.06.24 в 07:35

Ученици от пети клас на 17-о училище гостуваха на програма "Хоризонт" на БНР

В края на учебната година на гости на Българското национално радио бяха децата от 5 "б" клас на 17 СУ "Дамян Груев", които за успешното завършване получиха подарък-пътешествие из внушителната сграда на БНР. Запомнящи се емоции и неповторимо преживяване им предложиха екипите на програма "Хоризонт". Наталия Ганчовска беше техен гид и успя да..

публикувано на 16.06.24 в 05:53

СЗО: Необходими са нови антимикробни лекарства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица.  Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности обръщат..

обновено на 16.06.24 в 05:19

Западните лидери разкритикуваха условията на Русия за мир в Украйна

Постигането на устойчиво решение на войната между Украйна и Русия не може да включва капитулацията на Киев. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на международната среща на върха за постигане на мир, която се провежда в Швейцария. Изказването му дойде, след като в петък руският държавен глава Владимир Путин на практика призова Украйна да обяви, че..

публикувано на 16.06.24 в 04:24